İMKB'de haftada yüzde 20 kaybettiren veya kazandıran hisseler var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

İMKB'de geçen hafta bir şirketin hisse senedi yüzde 24.29 kaybettirdi. Bir başkasınınki yüzde 20.37 kazandırdı. Haftalık değerleme tablolarını inceledim. Yüzde 8'in üzerinde kazandıran 21 hisse senedi yüzde 7'nin üzerinde kaybettiren 18 hisse senedi sayabildim.

Genelde İMKB endeksi düşmeyi geçen hafta da sürdürdü.

Ne oluyor? Genelde ekonomi mi çöküyor? Belli şirketlerde bir haftada kâr patlaması gerçekleşirken, belli şirketler çökmeye mi başladı? Bir şirketin bir haftada hisse senedinin yüzde 20 dolayında değer kazanması veya kaybetmesi normal midir?

Bir gerçek var: İMKB'de portföyün yüzde 60'ını ellerinde bulun duran yabancı kaynaklı oyuncular geçtiğimiz günlerde:

- Önce bankalara uygulanan kısıtlamalar sonucu bankaların kârlılıklarının düşeceği beklentisi ile banka hisselerinde satışa geçtiler.

- Daha sonra dolar fiyatının 1.60 TL'nin üzerine çıkması nedeniyle borsadan hafif çıkış başladı.

Bu tür hareketler bugüne kadar görülmemiş gelişmeler değil. Daha önce de İMKB'de benzer inişler-çıkışlar görüldü.

Bu tür sert iniş-çıkışlar küçük tasarruf sahiplerinin tasarruflarının borsaya yönelmesini engelliyor.

Borsadaki sert hareketler küçük tasarruf sahiplerini korkutuyor.

Borsadaki sert hareketlerin arkasında, kısa sürede borsada paradan para kazanma arayışındaki profesyonel oyuncuların olduğunu küçük tasarrufçunun bilememesi normaldir.

Küçük tasarrufçu borsaya kısa sürede fiyat hareketinden etkilenmek için girmeyi düşünmese bile korkusu, borsaya girme zamanında yanlışlık yapmaktır.

Örneğin, şu günlerde gerileyen fiyatlar küçük tasarrufçunun hisse senedi satın alması için bir fırsat mıdır? Acaba küçük tasarrufçu fiyatların biraz daha düşmesini mi beklemelidir. Tersine, biraz daha bekler ise fırsatı kaçırır mı?

Acaba endeks 70 binlerde iken borsaya giren küçük tasarrufçu zarar karşısında ne yapmalıdır?

Bu konularda borsaya yabancı küçük tasarrufçulara yeterli bilgi verildiği söylenemez. Birileri küçük tasarrufçuya anlatmalıdır ki, onlar için günlük hareketlerden, al-sattan para kazanma imkanı çok sınırlıdır.

Uzun sürekli yatırım yapmak isteyenler için ise borsa endeksinin bugünkü gibi düşük seviyelere inmesi bir fırsattır. Türk ekonomisi batmayacağına göre, herhalde endeks eski seviyelere yükselecektir.

Belli hisse senetlerinin fiyatlarındaki değişimleri göstererek küçük tasarrufçuyu aydınlatmak yararlı olur. Örneği, endeks yüksek iken 9 TL'ye satılan hisse senedi şimdilerde 7.20 TL. oldu. Demek ki bu hisse senedinden 72 bin TL'lik alım yapan bir tasarruf sahibi, endeks eski çizgisine çıktığında 18 bin TL ek imkan elde edecek. Bu yüzde 25 dolayında bir getiri demektir.

Ancak şu da bir gerçek ki küçük tasarrufçunun borsaya doğrudan girmesinin güç. Yapacağı yatırımda yol göstericiye ihtiyacı var. Küçük tasarrufçuya bu tür hizmeti veren kuruluşların sayısı az.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018