İMKB'de altın kesiş

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]



Serhan YENİGÜN / FINANSINVEST


Teknik analizde sıklıkla kullanılan iki hareketli ortalamadan biri olan 50 günlük hareketli ortalamanın diğer önemli bir gösterge olan 200 günlük hareketli ortalamayı yukarı kesmesine literatürde “altın kesiş” (golden cross) deniyor. İMKB’de önceki gün böyle bir teknik kesişmeye şahit olduk. 50 gün gibi hatırı sayılı bir kısa vadeli (Türkiye piyasaları için belki de orta vadeli) bir trendin, 200 gün gibi uzun vadeli bir trendi olumlu yönde kesmek anlamına gelen golden cross’un genellikle orta-uzun vadeli yükselen bir piyasanın işaretçisi olabileceği yorumlanır. Burada sadece istatistiki göstergelere bakılarak, yani geçmiş veriler üzerinden yapılan bir takım matematiksel hesaplar ile böyle bir sinyalin dikkate alındığını belirtelim. Artan petrol fiyatları, cari açık kaygıları, ekonomilerde yavaşlama, Avrupa’da kriz, Fed’in aksiyonları gibi geleceğe dönük analizlerde kullanılan temel parametreler golden cross’un ilgi alanına girmiyor.
Teknik konuşmaya devam edersek, İMKB’nin önceki yıllarında oluşan benzer kesişmelere bir göz atalım. 1990’dan bu yana İMKB’de 17 kere golden cross yaşanmış. Salı günü yaşanan son kesişmeyi bir kenara bırakarak baktığımızda son 22 yılda gerçekleşen 16 kesişmenin 13’ünün kesişme tarihinden bir yıl sonrasına kadar taşınan hisse senedi pozisyonları için (İMKB 100 Endeksi üzerinden baktığımızda) kazandırdığını, ortalama nominal getirinin ise yüzde 106 gibi oldukça dikkat çekici bir rakama işaret ettiğini tespit ediyoruz. Elbette, İMKB’nin son 22 yılda dalgalanmalar göstermekle beraber gelişen ülke piyasası olarak yükselen bir trend sergilemesi bu getirileri normal kılabilir. Ancak, uzun vadeli bir teknik gösterge olarak golden cross formasyonlarının dikkate değer bir sonuç verdiğini göz ardı etmemek gerekiyor.
Dikkat çeken bir diğer nokta ise, son dönemde golden cross’ların sadece Türkiye’de değil, bir çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsasında görülüyor olması. Ocak ayında ABD endekslerinde yaşanan, ardından Avrupa’da görülen, son olarak da Salı günü İMKB-100’de gözlemlenen golden cross’lar, orta-uzun vadeli olarak küresel piyasaların toplu bir yükseliş trendine girdiğini gösteriyor olabilir. Yakın vadeli olumsuz beklentileri bir kenara bırakarak baktığımızda ve uzun vadede böyle bir senaryoyu haklı çıkartabilecek argümanlara dikkat ettiğimizde ise önümüzdeki döneme bir likidite sıkışıklığı olmayacağını, büyümelerin yavaş yavaş toparlanacağını, enflasyon etkilerinin kontrol altında kalmaya devam edeceğini, Avrupa’da atılan adımların finansal piyasaları rahatlatacağını varsayabiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017