İMKB üzmez...
Şevket KERESTECİ / FİNANSINVEST
En önemli gündem başlıklarından biri ABD'de yürütülen stres testi süreci. Geçtiğimiz hafta sorunlu bankalara uygulanacak kurallar ve yaptırımlar açıklanmıştı. 4 Mayıs Pazartesi günü ise sonuçların açıklanması bekleniyor. Beklenenden daha fazla bankanın sermaye sıkıntısı ile karşı karşıya olduğu. Bu piyasaları huzursuz edebilir. Buna ek olarak ABD'de bu hafta, krizden en çok etkilenen sektörlerden olan otomotiv sektörü nedeniyle de yeni sıkıntılar yaşanabileceğini konuşuluyor. Eh bir de buna, Meksika'da başlayarak ABD ve Kanada görülen ve son olarak Avrupa'ya kadar yayılan domuz gribi salgınının piyasaları bir süre daha tedirgin edebileceğini düşünüyorum.
Türkiye'ye baktığımızda ise, IMF sürecine ilişkin gelişmeler gündemin en başında yer almayı sürdürüyor. Ancak, henüz bu alanda yeni ve somut bir gelişme yok. Buna rağmen, IMF beklentileri canlı kalmayı sürdürüyor. Hükümetten gelen son açıklamalar, mayıs ayı içerisinde yeni stand-by anlaşmasına yönelik karşılıklı görüşmelerin başlayacağı yönünde. Önümüzdeki yakın vadede IMF'den sağlanacak kredinin büyüklüğü öncelik kazanacak.
Mayıs ayında yatırımcıların izleyeceği diğer konular ise şöyle sıralanabilir. Yurtiçinde Kabine'de revizyon, krize karşı yürütülen yasal düzenlemeler ve Merkez Bankası tarafından açıklanacak enflasyon raporu. Enflasyon raporu ve gelecek haftanın ilk günü açıklanacak olan nisan ayı enflasyon rakamının yeni faiz indirimleri konusunda vereceği sinyaller, özellikle sabit getirili enstrümanlarda önemli hareketlere neden olabilir. Yurtdışında ise, yukarıda sayılanlara ek olarak makro veriler ve bilançolar izlenmeye devam edilecektir.
Yedi haftalık olumlu momentum geçtiğimiz hafta dengelendi... Piyasalarda mart başından beri hakim olan pozitif momentum, geçtiğimiz hafta zayıflayarak da olsa devam etti. Ve devam ediyor da. Yurtiçinde Mehmet Şimşek'in IMF Başkanı ile görüşmesi ve dış politika gelişmeleri ağırlıklı olarak gündemeydi. Geçtiğimiz hafta yükselme eğilimi güç kaybeden İMKB'nin, haftalık bazda sadece %0,78 değer kazandığını görüyoruz. Ancak bu dönemde ABD ve Avrupa borsalarında yaklaşık %2'lik değer kayıpları görülüyor. Fakat özellikle bu hafta İMKB'deki olumlu hava kâr realizasyonlarına rağmen devam ediyor. Endeksin bir miktar daha yukarılara girmesi kimseyi şaşırtmamalı, çünkü galiba önümüzde bir miktar daha yol var. Bunu önümüzdeki ayın ilk yarısında görecegiz gibi. Daha sonrası ise diğer yazıda değiniriz. Ama bana göre İMKB bu aralar yatırımcılarını veya kendisine güvenenleri mahcup etmeyecek gibi.
TL geçtiğimiz hafta boyunca EURUSD paritesine korale bir seyir izledi. Her ne kadar
son bir kaç gündür etkisi azalsa da IMF'ye yönelik olumlu beklentiler TL'yi desteklemeye devam edecektir. IMF ile anlaşmanın şekli, süresi ve kapsayacağı kredi tutarı paritenin kısa vadeli
seyri açısından belirleyici olabilir. Ama orta ve uzun vadede ise TL tarafında kalmaya devam.