İMKB-100 endeksinin kısa ama acıklı(!) hikâyesi

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Hakan Tezcan / Yatırım Finansman

İMKB-100 endeksi, Eylül-Ekim aylarını kapsayan iki ayı aşkın bir süre boyunca aşağıda 55.000 seviyesinin taban oluşturduğu dengeli bir seyir içindeydi. Özellikle Ağustos ayında gördüğü 48.600 seviyesinden itibaren başlayan yükseliş trendi, Eylül ayında S&P'nin TL cinsi not artışı sonrasında kuvvetlenmiş ve 61.500 seviyeleri hızla test edilmişti. Bu noktadan itibaren ise iki ay boyunca alçalan tepeler şeklinde ilerleyen fiyat hareketi teknik açıdan bir miktar tedirgin edici olsa da hızlı yükselişin sindirilmesi olarak görülmüştü. Ne de olsa TL cinsinden notumuz artmış ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da pekâlâ S&P'yi takip ederek notumuzu yukarı yönde revize etme olasılığı doğmuştu. Ayrıca zaten aşağıda 54.500-55.000 aralığı korunduğu sürece teknik açıdan korkulacak bir durum yoktu. Çünkü oluşmakta olan fiyat deseni tipik bir trend-devam-formasyonu olan alçalan üçgen de olabilirdi. Eh, trend de yukarı yönlü olduğuna göre formasyonun 56.500-57.000 seviyelerinden geçen hipotenüsü kırıldığında endeksin hızla 61.000-61.500 seviyelerine kadar yükselmesi işten bile değildi.

Ancak bu büyü, 14 Kasım tarihinden itibaren bozulmaya başladı. O gün %0.58 gerileyerek ilk darbeyi alan İMKB-100 endeksi, sonraki iki gün boyunca "sıfır" değişim göstererek düşmemek için epeyce bir direndi. Ancak yarası daha ağır olan Banka endeksi, ilk günden itibaren hafif de olsa kan kaybetmeye devam etti. İzleyen dördüncü günde ise satışlar hızlandı ve iki aşkın bir süre boyunca korunan 55.000 seviyesi, aşağı yönde kırılmak üzere sert tahrik edildi. Düşüşler sonraki altı gün boyunca da hızlanarak devam etti ve Banka endeksi tarihinde bir "ilk"e imza attı.  1997 yılından itibaren tutulan verilere göre Banka endeksi, bu 14 yıllık süre zarfında her türlü krizi yaşamasına rağmen, tarihinde ilk kez dokuz gün üst üste değer kaybediyordu. Zaten onuncu güne de değer kaybederek başlayan Banka endeksi, o gün %5.0'in üzerinde tepki vererek yönünü yukarı çevirdi ve endeksin de altı günlük peş peşe düşüşüne son verdi.

Kısacası iki hafta kadar önce uzunca bir süre korumayı başardığı 55.000 desteğinin kırılmasıyla birlikte yılsonu ralli beklentilerini çöpe atan İMKB-100 endeksi, 2011 yılının en düşük kapanışını gerçekleştirmesinden bir hafta sonra, tekrar 55.000 seviyesine ulaştı. Baş döndüren veri ve haber trafiği sonrasında yeniden "kritik" seviyesine geri dönen endeksin, unutulan yılsonu ralli beklentisini yeniden alevlendirmesi için 54.500-55.000 bandının üzerine hızla yerleşmesi, yukarıda anlattığımız bu kısa ama acıklı(!) hikâye nedeniyle büyük önem taşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017