İMKB-100 Endeksi : 57.650

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

UZMAN GÖRÜŞÜ / Hakan Tezcan / Yatırım Finansman

Endeks yılbaşından itibaren bakıldığında TL bazında %12, USD bazında ise %18 değer kazandı. Bu performansı ile yıl başından itibaren %9 kadar yükselen ABD ve Almanya borsalarını ikiye, %6.0 kadar yükselen gelişmekte olan ülke piyasalarını ise üçe katlamış görünüyor. Ancak unutulmamalı ki İMKB-100 Endeksi geçtiğimiz yıl TL bazında %22, USD bazında ise %37 değer kaybetmişti. Dolayısıyla, endeksin sadece geçtiğimiz yılki kayıplarını telafi edebilmesi için matematik olarak TL bazında %15, USD bazında ise %35 daha yükselmesi gerekiyor. Bir yıl öncesi ile karşılaştırıldığında ise İMKB-100 Endeksi USD bazında halen %22 değer kaybı ile işlem görüyor. Bu performansı ile gelişmekte olan ülke piyasalarının halen 5 yüzde puan altında olan endeks; Almanya'nın ve ABD'nin ise sırasıyla iki ve yirmi iki yüzde puan gerisinde seyrediyor. Kısacası diğer tüm istatistiklerde olduğu gibi endeksin de mevcut performansı nereden bakıldığına bağlı olarak farklı okunabiliyor. 
Endeksin geçmiş performansını bir kenara bırakıp önümüzdeki dönemine odaklandığımızda ise iyimser olmak için kötümser olmaktan daha çok neden olduğuna inanıyoruz. 2012 yılı yükselişinin tümünü Ocak-Şubat arasındaki dört hafta içinde gerçekleştiren endeksin, son 3.5 aydır ise geniş bir bant içinde konsolide olmaya çalıştığını düşünüyoruz. Bu sürecin sonunda yükselişine devam edeceğini tahmin ettiğimiz endeksin yılsonu hedefini ise şirket hedef değerlerinden yola çıkarak 65.000-70.000 olarak hesaplıyoruz.
Baktığımızda yabancı aracı kurumların yıl başında sıfıra yakın olan Türkiye'nin 2012 yılı büyüme tahminlerinin, giderek bizim %3.6 olan yıl sonu beklentimize yakınsadığını görüyoruz. Bankacılık sektöründe kâr daralması olacağı yönündeki sene başında yapılan tahminlerin ise yukarı yönde revize edilmeye başladığı göze çarpıyor. Ayrıca yıl başından itibaren ortalama 118.5 dolar ile işlem gören petrol fiyatları, küresel yavaşlama beklentileri ile şu dönemde 112 doların altında işlem görüyor. Petrol fiyatlarının yılsonuna kadar 112-114 dolar bandında kalması halinde 2012 yılı ortalamasının, Merkez Bankasının 120 dolar olan tahminin de altında, 115 dolarda kalacağını hesaplıyoruz. Bu durumda cari açık finansmanına 2.0-2.5 milyar dolarlık planlanandan daha fazla katkı sağlanabileceğini düşünüyoruz. Son olarak mevcut konjonktürü ve son yapılan anketleri dikkate aldığımızda ECB'nin 6 Haziran, FED'in ise 19-20 Haziran tarihlerindeki toplantılarında parasal genişleme yönünde bir adım atma beklentisinin güçlendiğini görüyoruz. Söz konusu toplantılarda bu yönde bir karar alınması veya sinyalinin verilmesi durumunda daha önceki uygulamalarında gördüğümüz üzere dünya hisse senedi piyasalarının olumlu etkileneceğini tahmin ediyoruz. İMKB'nin ise olası böyle bir durumda yüksek betası nedeniyle daha olumlu etkileneceğini ve kriz dönemlerindeki seviyesinin de altına gerileyen borsadaki yabancı payının da bu süreçte artabileceğini düşünüyoruz. 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017