IMF/G20 toplantısından nasıl bir sonuç çıkabilir?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Murat AKYOL / FİNANSINVEST

Mevcut durumda IMF'nin kredi kapasitesi 385 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz hafta, IMF Başkanı Christine Lagarde, Ocak ayında 600 milyar dolar olarak açıkladığı G20 ülkelerinden ilave katkı beklentisinin Avrupa'da son aylarda atılan adımlar göz önüne alınarak azalmış olabileceğini öne sürmüştü.

Daha sonra medyada yer alan haberlerde ise G20 ülkelerinin bu haftaki toplantılarda IMF'ye 400-500 milyar dolarlık bir katkı üzerinde anlaşacakları yönünde haberi yayıldı. Ancak bu rakama Euro Bölgesi ülkelerinin daha önce IMF'ye aktaracaklarını ifade ettikleri 150 milyar euro'luk tutarın da dahil olma ihtimali var. Böyle bir durumda piyasa söz konusu rakamı yeterli bulmayabilir. Euro Bölgesi dışı ülkelerden 300-500 milyar dolar gibi bir taze kaynak sağlanması durumunda ise İspanya ve İtalya'nın bir arada savunulmasının mümkün olabileceği tahmin ediliyor. Bu da G20 ülkelerinin telaffuz ettiği bandın üst seviyesinin, minimum gerekecek tutar gibi değerlendirilmesine neden olabilir. Yapılan açıklamaları göz önünde bulundurursak G20 ülkeleri arasında IMF'ye katkıda bulunulması konusunda fikir ayrılıklarının olduğunu net bir şekilde görüyoruz. Japonya, Avrupa'nın katkısından tam anlamıyla tatmin olmasa da IMF'ye 60 milyar dolar katkıda bulunacağını açıkladı. Danimarka, İsveç ve Norveç de katkıda bulunacaklarını ilettiler. Fona en fazla kaynak sağlayan ABD'nin yanı sıra Kanada daha fazla katkıda bulunmaya soğuk bakıyor ve Avrupa'nın kendi sorunlarını çözmek için yeterli kaynağı olduğunu iddia ediyor. Brezilya ve Çin, katkıda bulunabileceklerini belirtiyorlar; ancak IMF'de daha çok söz hakkı istiyorlar. Bazı üyeler ise, Euro Bölgesi ülkeleri güvenlik duvarına daha fazla taahhütte bulunmadan IMF'ye ekstra katkıda bulunmaya soğuk bakıyorlar.

Bu haftaki toplantılarda ilerleme sağlanma ihtimali oldukça yüksek. Fakat toplam kaynak rakamının telaffuz edilmeme veya ülkeler arası dağılım detaylarının G20'nin Haziran ayında düzenleyeceği toplantıya kalma olasılığı da göz ardı edilemez. Bu tip bir erteleme ise piyasaların çok hoşuna gitmeyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017