IMF Baş Ekonomisti Olivier Blanchard: Yunanistan'ın durumu bulaşıcı

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Yunanistan'ın bütçe açığı ve borcuna yönelik sorunların Euro bölgesine, hatta tüm Avrupa'ya yayılmasından endişe ediliyor. Dünya Bankası'nın 2009 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre, Yunanistan'ın kamu borcu 384,1 milyar dolar ve toplam dış borcu ise 594,5 milyar dolara ulaşıyor. Yunanistan'ı rekabetçi bir ekonomiye sahip olmamakla suçlayan uzmanlar, Yunanistan'ın kurtarılmaya ihtiyacı olmadığını ve 54 milyar Euro borç alarak krizden kendi başına çıkabileceğini savunuyorlar.

Yunanistan ise yaşlı nüfusu, düşük ihracat rakamlarının yanı sıra, bütçe açığını düşük göstermek için geçen yıl yanlış bilgi vermiş olması nedeniyle dünya piyasalarında çok güvenilir bir yere sahip değil.

IMF Başekonomisti Olivier Blanchard ise, Yunanistan'a yönelik spekülasyonların, Euro bölgesinde bütçe açığı veren diğer ülkeler için alarm niteliği taşıdığını ifade ediyor. Blanchard'ın Yunanistan'a, Euro bölgesinin yakın geleceğine ve küresel krize yönelik açıklamaları söyle:

. Yatırımcı endişeli, hükümetler üzerindeki baskı artıyor

Yunanistan IMF üyesi ve IMF'den teknik destek alıyor, fakat şu ana kadar bizden finans yardımı talebinde bulunmadı. Bu ülkede olanlar, birçok başka ülkede önümüzdeki aylarda veya yıllarda yaşanacakların erken habercisi niteliğinde. Kriz ciddi bütçe açıklarına neden oldu. Kriz sürecinde bu bütçe açıkları gerekliydi,  fakat er ya da geç bütçe açıklarının kapatılması gerekiyor. Piyasalar ve hükümetler arasında bir oyun oynanıyor. Yatırımcılar endişeli. Bu da hükümetler üzerinde baskı oluşturuyor. Yunanistan yönetimi bir plan açıkladı. Şimdi bu planı uygulamaya koymak gerekiyor.

. Spekülasyonlar Yunan hükümetini harekete geçirdi

Spekülasyon her zaman tehlikelidir, fakat Yunanistan konusunda pozitif bir rol oynadığını söylemek mümkün. Hükümetler bütçe kısıntısı yapmakta her zaman zorlanırlar ve sadece baskı altında bunu yapmaya yönelirler, çünkü piyasaların vereceği reaksiyonlardan korkarlar.

. Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkacağını düşünmüyorum

Yunanistan'ın planı piyasaları ikna etmekte başarısız olursa, Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkması gibi bir durumun söz konusu olabileceğini düşünmüyorum. Bütçe açığı sorunu ülkelerin tümünde yaşanıyor, fakat Yunanistan'ın yaşadığı durum bulaşıcı bir durum değil. Yani diğer ülkeler açısından domino etkisi yaratacağını düşünmüyorum. Şu an için yatırımcılar ülkeleri birbirlerinden farklı olarak değerlendiriyorlar. Euro bölgesinin diğer ülkelerinde Yunanistan'da yaşanan finans şartları söz konusu değil.

. Euro patlama yaşamaz

Euro'nun dolar karşısında patlama yapması çok mümkün görünmüyor. Kalifornia ciddi bütçe sorunları yaşarken, kimse doların patlama yapmasını bekleyemez.

. Ekonomik büyüme olumsuz etkilenebilir

Ülkelerin kamu borçlarını beklenenden daha çabuk bir şekilde dengelemeleri istenirse, bu ekonomik toparlanma için bir risk oluşturabilir. Eğer özel tüketim yeterince çabuk toparlanamaz ve bazı hükümetler bütçe açıklarını beklenenden daha hızla kapatmaya zorlanırsa, büyümenin yavaşlaması gündeme gelebilir. Bu yüzden hükümetlerin orta vadede bütçe dengesini sağlamaya yönelik planlar oluşturmaları gerekli. Özel sektör harekete geçmekte gecikirse, bu planların önemi daha da artacaktır.

. Gelişmiş ekonomiler ve gelişen ekonomiler arasında uçurum oluşuyor

ABD ve AB ekonomisi arasındaki fark çok büyük değil. Asıl fark gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri arasında yaşanıyor. Özellikle gelişmiş ülkeler ile Asya ülkeleri arasındaki fark gitgide büyüyor. Asya ekonomileri kriz öncesindeki büyüme oranlarına geri döndüler. Gelişmiş ülkeler için aynı durum söz konusu değil. Küresel ekonomide 2010 için yüzde 4 oranında büyüme bekleyebiliriz. Fakat ülkeler arasındaki farklar oldukça büyük olacak. Çin için yüzde 9'un üzerinde bir büyüme beklenirken, Avrupa için yüzde 1.5'in altında bir büyüme beklentisi hakim. ABD için beklenen büyüme oranı yüzde 2.7.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar