İllere URAK rekabetçilik aynası
URAK 81 il için dört alt endekse dayanarak hazırladığı Rekabetçilik endekslerinden üçüncüsünün sonuçlarını dün yayınladı. Araştırmanın içinde 81 ilin üç araştırma dönemindeki yerlerini gösteren bir kıyaslama tablosu da yer alıyor. Araştırma illerin rekabetçilik açısından ve dört alt endekse göre yerlerini de içerirken, illere ayna tutuyor. İller bu aynaya bakarak hem eksiklerini görebiliyorlar, hem de rekabetçiliklerini geliştirmek için doğru yol haritalarını çizmelerine imkan yaratıyor.
Uluslar arası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) ülkemizin 81 ilinin dört temel endekse bağlı olarak hesapladığı İller Arası Rekabetçilik Endekslerinde üçüncüsünü 2009-2010 araştırmasını yayınlayarak dün bir basın toplantısıyla sundu.
Bundan önceki iki araştırmasında 14 temel verilere göre yapılan sıralamada bu kez 18 temel veri kullanılmış, URAK yöneticileri araştırmalarına ileriki yıllarda 11 temel verinin daha katılması için taleplerini bu verilere sahip olan ilgili kuruluşlardan talepleri olduğunu da açıkladılar. Dünyada bu tür sadece tek araştırmaların yapıldığını, Türkiye'de kendi araştırmalarında olduğu gibi her yıl tekrarlanan süreklilik taşıyan araştırmaların bulunmadığını belirterek, çalışmalarında bazı veri eksiklikleri olduğunu ve her yıl gelişerek gelenekselleştiğini açıkladılar. Özellikle Anadolu kentlerinden ilgi ile izlenmeye başlanmış olmalarının sevindirici olduğunu söylediler.
URAK Başkanı Ali Koç, "Küresel kriz korkuttu. Bizlerde korktuk. Ama korktuğumuz olmadı. Türkiye krizi en az zararla atlatan ülkelerden biri oldu. Türkiye genişleyen fırsat nedeniyle sıçrama yaptı" genel değerlendirmesinden sonra, Türkiye'de otomotiv ve inşaat sektöründe önemli gelişmeler olduğunu belirtip GAP'ın tamamlanmasıyla bölgede 1.5 milyon işgücü talebi oraya çıkması nedeniyle Şanlıurfa'nın önemli oranda göç alabileceğini öne sürdü. Türkiye'de kentlerin belirledikleri birkaç sektörü esas alan bir gelişme gayretinde olmasının öneminin altını çizdi. Türkiye'nin İstanbul dışında yeni metropoller oluşturması gerektiğini belirterek liman kentleri Mersin, Antalya, İzmir, Samsun gibi alanlarda metropoller oluşturulabileceğini düşündüğünü açıkladı. Ali Koç, kentlerin gelişmesinde kentin seçilmiş atanmış yönetimlerinin uyumu ile kent önderlerinin bulunmasının önemli olduğunun da altını çizdi.
Daha sonra raporu hazılayanlardan Doç. Dr. Melih Ulu, raporun kavramsal çerçevesi ve metodolojisi hakkında bilgi verdi. Raporda illerin dört alanda Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi, Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik, Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli, Erişebilirlik alanında 100 üzerinden aldıkları puanlar sonucunda Rekabetçilik rakamlarının belirlendiğini, İstanbul'un 86.01'lik toplam puanıyla açık ara önde olduğunu, onu izleyen Ankara ve İzmir'in ancak 40'lı toplam puanlar edinebildiğini söyledi. İstanbul'un alt endekslerden Markalaşma becerisi ve ve Yenilikçilikte yüz üzerinden 100 puan alırken, sadece bir alt endekste Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi 'nde Ankara'nın ardından ikinci sırada yer aldı. İstanbul dışında ilk 20 ilde endeks rakamlarının birbirlerine yakın olduğunu ve üç endekste yerlerinde önemli değişmeler gözlemlenmediğini belirten Ulu, Zonguldak'ın 29.luktan 13.'lüğe yükseldiğini bunda kentten ülke için ve yurt dışı tarifeli uçak seferlerienin başlatılmasıyla yeni açılan şirket sayısındaki artışın etkin olduğunu belirtti. Diyarbakır ve Elazığ'ırn ise devlet yatırımları nedeniyle sıralarının yükseldiğini açıkladı.
Prof. Dr. Kerem Alkin de hem dünya ülkelerinin nüfus yapısıyla ilgili, hem de büyüklük sıralamasıyla ilgili HSBC 'si tarafından yapılan bir araştırmayı ele alıp gelecek perspektifini Türkiye'yi de ilgilendiren şekilde ortaya koydu. Türkiye'nin avantajını iyi kullanması gerektiğini vurguladı. Ardından Türkiye'nin nüfusunun üçte birinin kırsal kesimde olduğunu, bu nüfusun çözülmesi, sanayi ve hizmetler sektörüne aktarılması sırasında yaşanabilecek sorunlar olduğunu belirterek hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. URAK'ın çalışmasının her yıl tekrarlanan ülkenin bütün kentlerini içermesi açısından dünyada örneksiz bir çalışma olduğunu söyledi. Anadolu kentlerinde araştırmalarının her geçen yıl daha çok ilgi ile karşılanmasına sevindiklerini belirtti.
URAK araştırmasında 81 ilin üç araştırmadaki rekabetçilik sıralamalarındaki yerleri bir tabloda gösteriliyor. Bütün iller bu tabloya baktıklarında rekabetçilik aynasında yerlerini görüyorlar. Tek tek her ilin durumlarıyla ilgili olarak da ikişer sayfalık bölümde son araştırma verileri ortaya konuluyor. Bu da kentlerin önemli dersler çıkarıp kendilerine yön verebilecekleri çalışmalar için ipuçları veriyor.