İlk çeyrek muhasebesi
ORKUN GÖDEK - DENİZBANK YATIRIM HİZMETLERİ GRUBU
Merkez Bankası tarafından 31 Mart haftasına dair para ve menkul kıymet istatistikleri açıklandı. Böylece yılın ilk çeyreğine dair muhasebe yapma şansını da elde etmiş olduk.
Geride bıraktığımız çeyrekte yurt dışı yerleşik kişi hesaplarında hisse senedi kalemi 901 milyon dolar fazla verirken, repo dahil DİBS işlemlerinde ise 457 milyon dolar artı takip edildi. Böylece toplamda 1.3 milyar dolarlık para girişi sağlamış olduk. DİBS rakamını repo kaleminden arındırdığımızda bono/tahvil tarafına giriş yapan net rakamı elde ediyoruz. Analiz için böyle bakmak daha sağlıklı; toplamda 1.1 milyar dolar para girişi ile karşılaşıyoruz.
Hisse ve net DİBS rakamı üzerinden baktığımızda 2016’nın son çeyreğinde 2.6 milyar dolar para çıkışı gerçekleşmişti. Aynı dönem içerisinde ortalama sepet kur üçüncü çeyreğe göre ortalamada 3,1392’den 3,4167’ye yükselmişti. ABD Başkanlık seçimi öncesi ve sonrası, Fed fiyatlaması ve Türkiye’nin kredi notu süreci derken içeriden para çıkışı durumu ile karşılaşmıştık. İlk çeyrek rakamları gösteriyor ki yeniden küresel likidite akışında tercih edilen adreslerden birisi oluyoruz. Ancak rakam aldatmasın; 2016’nın aynı döneminde 2.9 milyar dolar düzeyinde artı verme durumu söz konusu.
31 Mart rakamlarının bir de şöyle bir ayrıntısı var; net DİBS işlemlerine baktığımızda son 4 haftanın kümülatifinde para girişi 707 milyon dolar düzeyine yükseldi. 3 Mart haftasındaki 25 milyon dolarlık çıkıştan bu yana yerleşik olmayan yatırımcıların tahvil portföylerini artırdıklarını görüyoruz. İçeride yerli analist ve yatırımcıların nispeten imtina ile yaklaştıkları duruma karşın yerleşik olmayan kişi hesaplarında pozisyonu artırma eğilimi ağır basıyor. Anlaşılan o ki, gelecek dönem açısından enflasyon görünümü ve tahvil faizlerinin performansına dair yerli/yabancı ayrışması söz konusu. Benzer hesaplama ile yaklaştığımızda hisse senedi kaleminde ise 211 milyon dolar para çıkışı görüyoruz. Böylece 9 Aralık haftasındaki 4 hafta kümülatif hesaplamadaki 1614 milyon dolar çıkıştan bu yana ilk eksi ile karşılaşmış olduk. İkili arasında pozisyon değişimi olduğunu da düşünmek mümkün.
Yerleşik olmayan kişi hesaplarından içeriye gelmekte ve yerlinin nasıl bir döviz tutumu içerisinde olduğunu incelmekte de fayda görüyorum. Yurtiçi yerleşik kişi hesaplarında 6 Ocak – 31 Mart haftası arasında toplamda 7.5 milyar dolar düzeyinde artış oldu ve 153,1 milyar dolar seviyesine geldik. Yılın ilk haftasını pas geçtiğimizde son 12 haftanın döviz tutma eğilimi 11.3 milyar dolar artış yönlü. İlk çeyrek içerisinde toplam 13 hafta verisinin 11’inde döviz tercihi devam etti. Aynı dönem içerisinde TCMB’nin TL’yi değer olarak savunmak ve volatiliteyi azaltmak adına attığı sıkılaştırma yönlü adımları ve küresel risk algısını da düşündüğümüzde kurda 3,60’lı seviyelerin aşağısında oluşuma izin vermeyenin yerli yatırımcı algısı olduğunu söylemek mümkün. Gerçek/tüzel kişi ayrımı ise pozisyonlanmada birbirine çok yakın. Referandum sonrasında yatırımcı algısının nasıl şekilleneceği ve gelecek beklentilerine yön vereceği konusu TL açısından da belirleyici olacak.