İlk çeyrek büyümesi ve beklentiye uygun gidişat
Ekonomi yönetimi bu yıl başında geçen yılın yüksek büyümesinin ardından bir daralma yaşanacağını ama bunun "Yumuşak iniş" şeklinde olmasını arzuladıklarını ortaya koydular. Hedef olarak Orta Vadeli Programdaki yüzde 4'lük büyümeyi gösterdiler. İlk çeyreğin açıklanan yüzde 3.2'lik büyümesi gidişatın beklentiye uygun olduğunu OVP'deki büyümeyi gerçekleştirebileceğimizi gösteriyor. Eğer yıl sonu sonuç beklenen gibi olursa, bilelim ki yüzde 4'lük büyüme ile bu krizli dünyada bu yılda 2011'de olduğu gibi en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer alırız.
TÜİK tarafından açıklanan 2012 yılı ilk çeyreğinin sabit fiyatlarla yüzde 3.2'lik büyümesi genellikle yüzde 3'ün altındaki beklentinin üzerinde gerçekleşirken, geçen yılın ilk çeyreğinin yüzde 11.9'luk büyümesine göre, frene basıldığını ama yumuşak iniş beklentisine uygun bir sonucun ortaya çıktığını gösteriyor.
İlk çeyrek büyüme sonucu Avrupa'da yaşanan önemli olumsuzluğa, dünyada esen belirsizliğe karşın üst üste 10. çeyrektir büyümemizi sürdürdüğümüzü göstermesi bakımından önemli. Ayrıca, Orta Vadeli programda yer alan bu yıl için yüzde 4'lük büyümeyi tutturabileceğimizi ve belki de biraz aşabileceğimizi gösteriyor. 2012 yılı sonunda bu büyümeyi yakalamamız halinde, 2011 yılında olduğu gibi ülkemiz dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almaya devam edecek.
TÜİK'in açıklamasında büyüme hesaplaması içersinde yer alan 17 kalemden bu yılın ilk çeyreğinde sadece birinde, madencilikte binde 6 oranında daralma bu yılın söz konusu iken, diğer 16 kalemde ise binde 9 ile yüzde 8.4 oranında büyüme yaşanmış. En önemli büyüme kalemleri arasında yüzde 8.4 ile enerji, yüzde 7 ile gayrimenkul kiralama, yüzde 6.1 ile ev içi personel çalıştırma, yüzde 4.8 ile balıkçılık, mali hizmetler, yüzde 4.7 ile ulaştırma haberleşme ve yüzde 4.5 ile tarım yer alıyor.
Büyümemizin önemli kalemlerinden imalat sanayi 2009 daralma yılında yüzde 7, 2010 yılında yüzde 13.6, 2011 yılında yüzde 14.9'luk büyümesinin ardından 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.7 ile genel büyümenin altında kalırken, 2009'da kriz döneminde yüzde 16.1'lik bir gerileme yaşadıktan sonra 2010'da yüzde 18.3, 2011'de yüzde 15.3 büyüyen inşaat sektörü de 2012 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2.8 ile genel büyümenin altında kalan diğer önemli sektör oldu. Bu iki önemli sektördeki ilk çeyrek büyüme sonuçları da yumuşak inişin bir başka göstergesi oldu.
İlk çeyrek sonuçlarına göre kamu geçen yıl büyük daralma gösteren makine techizat alımlarına bu yılın ilk çeyreğinde hız verdi ve özel sektörün bu alanda binde 9 büyüdüğü ilk çeyrekte yüzde 32.3'lük bir büyüme gösterdi. Buna karşılık inşaat sektöründe özel sektör yüzde 3.1'lik bir büyüme sağlarken, kamuda hiçbir büyüme gerçekleşmedi.
İlk çeyrek büyüme rakamları eski dönemlerde sık sık yaşadığımız hızlı büyünen bir yılın ardından, hızlı küçülen yılla gelen dengesizlikten kurtulduğumuzu, frene basmak zorunda kaldığımız dönemde bile yumuşak iniş yaparak eksiye düşmeden büyümemizi sürekli kılabileceğimizi gösteriyor. Eğer yıl sonunda Orta Vadeli Programda yer alan yüzde 4'lük büyümeye ulaşabilirsek, yumuşak inişi gerçekleştirirken, 2012 yılında dünyada en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer almayı başarmış olacağız.