İlk çeyrek bitiyor
Şevket Kerasteci / Finansinvest
Yurtiçinde Merkez Bankası'nın geçtiğimiz hafta aldığı sert parasal sıkılaşma kararlarının yarattığı gündem devam ediyor. Banka'nın sürdürdüğü bu politikaların Lira'yı destekleyici etkiler yaratabileceğini, ancak İMKB ve TL Bono'lar açısından riskleri de artırdığını düşünüyorum.
Haftalık gündem çok kalabalık idi.. Yurtiçinde özellikle Perşembe günü açıklanacak olan GSYİH büyüme verisinin önemli olduğunu düşünüyorum. 2010 yılının son çeyrek rakamlarının açıklanması ile 2010 yılının tamamında Türkiye ekonomisinin ne kadar büyüdüğünü de göreceğiz. Beklentim, Türkiye ekonomisinin 2010 yılında minimum %8 gibi güçlü bir büyüme sergileyeceği yönünde. Yurtdışında ise, bu hafta ABD'de Çarşamba'dan itibaren üç gün boyunca istihdam rakamları takip edilecek. FED politikaları açısından önemli olan istihdam rakamlarında düzelmenin sürmesi sıkılaşma beklentilerini destekleyebilir.
Avrupa Merkez Bankası'ndan Nisan ayında faiz artırım beklentileri sürerken son dönemde FED'den de benzer mesajlar geldiğini görüyorum. FED başkanının parasal sıkılaşma çağrıları yapması önümüzdeki dönemde FED'in sıkılaşma konusunu da gündemine alacağını gösteriyor. İlk izlenim, FED'in Haziran ayında sonra ermesi planlanan 600 milyar dolarlık tahvil alım programı sonrasında yeni bir alım planı açıklamayabileceği yönünde. Ancak, faiz artırımları konusunda da FED'in hareket alanı bulunuyor. Bu nedenle, ABD'de açıklancak enflasyon, konut sektörü ve istihdam verileri önemle izlenecektir. Avrupa'dan parasal sıkılaşma mesajları ile destek bulan EUR'nun, artık FED'den de benzer seslerin yükselmesi sonrasında USD karşısında zayıflayabileceğini düşünüyorum.
Yukarıda bahsedilen ve son derece önemle takip edilmesi gereken konu dışında, küresel piyasalar Avrupa'nın kredi ve bütçe problemi yaşayan ülkelerine ilişkin gündemi de yakından izliyor. Geçtiğimiz hafta Portekiz'de Başbakan'ın istifası ile artan siyasi belirsizliğe ek olarak Almanya ve Fransa'da iktidar partilerinin oy kaybetmesi yeni siyasi risklere işaret ediyor. Ortadoğu ve Japonya kaynaklı haberlerin piyasa etkisi ise giderek nötralize oluyor. Yeni ve negait (ya da pozitif) bir haber akışı oluşmadığı sürece bu coğrafyalara ilişkin gündem geri planda kalabilir.
Yarın (bugün)açıklanacak olan ABD istihdam verileri öncesinde açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları 388 bin kişi ile beklenti olan 380 bin seviyesinin hafif üzerinde gerçekleşti. Ancak verinin piyasalar üzerinde önemli bir etki yaratmadığını görüyorum. Yarın (bugün) açıklanacak olan ABD istihdam verileri piyasaların kısa vadeli yönünde belirleyici olabilir. Küresel hisse senedi piyasalarına baktığımızda zayıf bir görünüm izlendiğini görüyorum. Avrupa tarafında ağırlıklı olarak negatif bir seyir izlenirken ABD vadeli endeks işlemleri ise yatay. Yurtiçinde de İMKB hafif pozitif tarafta kalmaya devam ediyor