İlk buğday tanesinin toprağa düştüğü yerde…
Farklı şehirlerin, yeni mekânların, değişik tatların, son teknolojilerin peşinde koşmaktan mutluluk duyan, bunların insan ömrünü güzelleştirenin ayrıntılar olduğunu düşünenlerle, yani hayatta her anlamda lezzet arayanlarla yine beraberiz. İşte bu haftanın konu başlıkları…
Ayrıntılar mı? İnternette http://www.dunya.com/ehlikeyf adresinde…
- Peygamberler kenti Şanlıurfa…
On bir bin beş yüz yıllık o şehirdeydim… Üç semavi dinin buluştuğu peygamberler diyarı, efsaneler şehri, GAP’ın başkenti, Türkiye’nin en; dünyanın dördüncü büyük barajı olan Atatürk Barajı’nın bulunduğu Şanlıurfa…
“Ben Eftuha’yım, güneşin oğluyum. Bu sütunlarla üzerindeki heykeli Kral Manu’nun kızı Kraliçe Şalmet için yaptırdım” yazıyordu on dokuz yüzyıl önce yapılmış Urfa Kalesi’nin üzerindeki Süryanice kitabede… Yontma taş devrine kadar uzanan bir tarihi vardı Şanlıurfa’nın: Hurriler, Pers İmparatorluğu, Roma hâkimiyeti, Hunlar ve Got askerleri tarafından yağmalanma, Urfa Haçlı Kontluğu (Prof. Dr. Işın Demirkent’in bu konudaki çalışmasının yer aldığı kitabın okunmasını öneririm), Mısır Memlûkları, Timur hâkimiyeti, Osmanlı Devleti, Fransız mandası, 10 Nisan 1920’de düşman işgalinden kurtuluş…
Hz. İbrahim’in doğduğu ve ateşe atıldığı mekânlar, ilk Hıristiyan kilisesi (bu nedenle Hz. İsa’nın yüzünün sureti olan bir mendili bu kente göndermesi) şehrin birçok hikâyesinden sadece birkaçıydı…
Bu gidişimde üç gün üç gece yeniden dolaştım yeniden Şanlıurfa’yı, tarihi ve kutsal yerlerini ziyaret ettim, lezzetlerini tattım, bakın neler gördüm…
- GAP Bölgesi ürünlerine rekâbet fırsatı
Geçtiğimiz ekim ayında başlayan ve iki yıl sürecek olan Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi’nin tanıtım toplantısı nedeniyle bulunuyordum Şanlıurfa’da. Ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğinin artırılması çerçevesinde geliştirilen projenin hedeflerini GAP Bölge Kalkınma idaresi Başkanı Sadrettin Karahocagii şöyle anlatıyordu:
"Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi ile bölgenin sahip olduğu nitelikli gıda ürünlerini, gastronomik özellikleri, turizm potansiyelini, tarihi ve kültürel mirası ön plana çıkarmak hedefleniyor. Bu proje, belli bir ekonomik alanda çalışan işletme ve kurumların bir araya gelmeleri, ortak bir vizyon ve hedefe yönelmeleri sağlanacak. Hem yurt içinde hem de yurt dışında bulunan diğer başarılı kümeler ile işbirliği oluşturularak kümenin markalaşma ve pazarlama yetkinliği de artırılacak. Kurumlar arası işbirliğini geliştirecek olan bu proje sayesinde bölge firmalarının rekabet gücü artarken bölgenin istihdamına da ciddi bir katkı sağlanmış olacak."
- Ramazan'a özel iftar sofraları (2)
On bir ayın sultanı Ramazan cumartesi günü başladı. Ay boyunca farklı mekânlar iftar sofraları hazırlayacak, Ramazan'a özel lezzetler sunacaklar. Ramazan süresince her Pazartesi o lezzet noktalarından seçmeler bu köşede yer alacak:
Eski Büyükdere İskelesi, The Grand Tarabya, Radisson Blu Conference & Airport Hotel, The Ritz-Carlton İstanbul, Wyndham Grand İzmir Özdilek, Wish More Hotel İstanbul, Zeferan Restaurant.
- “Türk Lezzet Müzesi” kuruluyor
“Türk Lezzet Müzesi”, ağustos ayında 42 Maslak’ta açılıyor. Müze için il il yöresel lezzetlerin haritasını çıkarıldı, 81 şehir ve 22 ayrı yörenin en az 25 yıllık köklü lezzet markaları müzeye davet edildi. Müze içinde yer alacak mutfak atölyesinde ise bu markaların lezzetlerinin hikâyesi paylaşılacak…
- Türk kahvesine UNESCO standardı
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği organizasyonuyla Mutfak Sanatları Akademisinin Maslak’taki eğitim merkezinde gerçekleştirilen arama toplantısıyla Türk kahvesi için ilk kez bir standart çalışması yapıldı. Toplantısının sonunda “Türk Kahvesi Standartları” mutabakat metni ortaya çıktı.
- Siyah sarımsak kokusuz ve daha antioksidan
Coğrafi İşaretli ürünlerden Taşköprü sarımsağından elde edilen siyah sarımsak, Metro Toptancı Market mağazalarında satışa çıkıyor. Siyah sarımsak, Taşköprü sarımsaklarının 45 ila 60 gün boyunca belirli nem ve ısı altında tutularak kontrollü bir şekilde kurutulmasıyla elde ediliyor.