İlk 1000 İhracatçı %61.2
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2018 yılı için ilk 1000 ihracatçı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Tam liste henüz internet sayfalarında yayınlanmadığı için yorumlarımız, yapılan basın açıklaması çerçevesinde olacaktır.
Araştırma raporunun tamamı yayınlandığında da daha detaylı inceleme yapacağız.
Yapılan açıklamanın en öne çıkan iyi tarafı, ilk 1000 ihracatçı listesine giren firmaların Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesine yayılmış olması. Bu da açıklandığı üzere ihracatın yurdun tamamına yayılma eğiliminde olduğunun güzel bir göstergesi. Bu her zaman vurguladığımız ve sadece ilk 1000 ihracatçı listesinde değil tüm ihracat değerlendirmelerinde olmasını istediğimiz bir konu.
İhracatlarımızın yurt geneline yoğun bir yayılım göstermesi halinde, refahın da o yönde yayılım göstereceğinden hiç şüphemiz yoktur.
İkinci sırada dikkatinizi çekeceğimiz güzel bir nokta da Ticaret Bakanlığı’nın rakamlarına göre 2018 yılında ihracatçı sayımızın 83 bini geçmiş olması. Ancak burada ihracatımızın yapısal bir sorununa da dikkatinizi çekmek isterim. Yıllara göre ilk 1000 ihracatçımızın, Türkiye ihracatı içerisindeki payını şöyle sıralayabiliriz.
2016 yılında %56.71 olan payları 2017 yılında %58.86’ya gelmiş ve 2018 yılında da %61.20’ye yükselmiş bulunuyor. Bu da büyüklerin Türkiye ihracatındaki paylarının sürekli artmakta olduğunun bir kanıtıdır.
Bu kötü müdür?
Elbette değildir, zira ihracata olan katkıları yadsınamaz düzeydedir.
Ayrıca, ilk 1000 ihracatçı listesinde tepesine baktığımızda ihracat birim değerinin, Türkiye ihracat ortalamasının iki katını geçtiğini görüyoruz. Ancak ve ne yazık ki ilk 1000 ihracatçının değer ortalamasının, Türkiye ihracat ortalamasının ancak 0.04 ABD Doları kadar yukarıda ve 1.37 ABD Doları/Kg olduğu bildirilmektedir.
Ancak burada durup düşünülmesi ve oldukça ciddi boyutta incelenmesi gereken bir nokta ise KOBİ’lerin ihracat rakamlarının neden artmadığı ve/veya Türkiye ihracatı içerisinde KOBİ ihracatlarının neden daha az pay almakta olduğudur.
Ayrıca burada uzun yıllar boyu dile getirilen gerçek dışı bir söylemin geçersizliğini tekrar belirtmekte fayda vardır; “Türkiye ihracatının %60’ını KOBİ’ler yapmıyor.”
TİM tarafından yayınlanan İlk 1000 İhracatçı çalışmalarına bakıldığında bu gerçek açıkça görülmekte ve fakat bazı kurum ve kişiler tarafından KOBİ tanımı ısrarla eksik olarak ele alınıp, ihracatın %60’ının KOBİ’ler tarafından yapıldığı dile getirilmektedir.
Benim asıl önem verdiğim nokta, sayısal çokluğu oluşturan KOBİ ve mikro işletmelerin nasıl ihracata yönlendirilebileceği.
Döviz kurları yükseldikçe ihracata özenenlerin sayısı artıyor.
Amma ve lâkin ihracat piyasalarında sürdürülebilir bir çaba gösterebilen işletmelerimizin sayısı ile ihracatçılarımızın, ihracat pazarlarında varlıklarını sürdürebilme sürelerinin ortalaması nedir?
Bilen varsa söylesin ben çok memnun olurum, maalesef ben bilmiyorum.
2023 yılı ihracat hedeflerine doğru gidebilmek için bize daha geniş, daha bilgili, daha aktif bir ihracatçı ordusu ile daha yüksek katma değerli ürün ihracatı gerekiyor. İlk 1000 İhracatçının çalışmalarına teşekkür ediyoruz ve yetkililerimizden, ihracatçı sayılarının ve ihracatçılarımızın ihracat rakamlarının arttırılabilmesi için daha detaylı araştırmalar yaparak yayınlamalarını istiyoruz.
Para tek çözüm değildir…