İlhan Kesici’den yapısal reform konusunda değerlendirmeler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

DPT Eski Müsteşarı, şimdiki CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’nin yapısal reformlar konusundaki düşüncelerinin satır başlarını aldım. Kesici işin özünün “sürdürülebilir kalkınmayı mümkün kılmak. Bizim halimizle ortalama yüzde 6-7 büyümeyi amaçlamak” olduğunu belirtti.

Bunun için imalat sanayisine dayalı bir büyüme modeli gerektiğini, somut dayanağının üretim kapasitesini artırmak olduğunu söyledi.

Yapısal reformların unsurları arasında, “maliye politikaları bütçe gelirleri ve vergi reformunun yer alması gerektiğinin” altını çizdikten sonra bunu somutlaştırırken, “Tek seferlik vergi gelirlerini mümkün olduğu ölçüde azaltmak/kaldırmak gerekir. Devamlılık sağlayan vergi gelirleri, vergi adaleti içersinde ele alınmalı. Az kazanandan az, çok kazanandan çok almak esas olmalı. Tasarrufları ve yatırımları teşvik edici , tüketimi caydırıcı vergi politikaları geliştirilmeli. Dolaylı/dolaysız vergi dengesi sağlarnmalı, Şimdi bizde denge 70 dolaylı / 30 dolaysız gibidir. OECD ortalaması 30/70 olarak bunun tersidir. Bizde bu kadar olmaz, ama 50/50 dengesine oturtulmalıdır” değerlendirmesini yaptı. Kesici, teşviklerin üretim ve ihracatı artırıcı mahiyette olması gerektiğinin altını çiziyor. En kalıcı yapısal reformların eğitim reformu, adalet reformu, ekonomi hukukunun alt yapısını düzenleme reformları olduğunu, bunlardan hareket edilmesi gerektiğini söylüyor.

Önceki günkü yazımda yapısal reformlar konusunda yapılmasını öneren sözel dönemin bitmesi gerektiğini belirterek, somut eylemlerin kamu ve özel sektörde çok yönlü başlatılmasını önermiştim.

Bu açıdan İlhan Kesici’nin somut önerilerinin bir platform oluşturacağına ve geniş tabanlı bir tartışma ortamına yol açacağına inanıyorum. İş dünyası ve kamudaki dostlarımdan bu tartışma platformunda yer alacakların olduğuna inanıyorum. Bu konuda görüşler ulaştıkça onların görüşlerini siz okurlarımla paylaşacağım....

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar