İletişim ve kur

Gündüz FINDIKÇIOĞLU
Gündüz FINDIKÇIOĞLU GLOKAL BAKIŞ [email protected]

TCMB son günlerde sıklıkla açıklama yapıyor. Yazılı ve sözlü açıklamaların frekansı artarken piyasa analistleri bunun nedenini sormadan edemiyorlar. Gerçekten de "sözler icraatlardan daha yüksek sesle" mi konuşuyor? Bilmiyorum ama gelecekte açıklamalara aynı frekansta devam edilmesinin iletişimin kalitesini artırmayacağını düşünüyorum. Teknik açıdan donanımlı, ama piyasalarda çalışan, ekonomist ve hazinecilerle merkez bankasının teknisyen nitelikli kadrolarının dar gruplar halinde yapacakları toplantılar daha faydalı olacaktır ve zaten bu yola gidilmekte. Aksi takdirde iletişim karışıyor ve yolumuzu aydınlatma özelliği zayıflıyor türünde bir kanaat oluşabilir. İletişimden kastım merkez bankasının çok kaliteli ve ışık tutan araştırmaları/çalışma tebliğleri paralelinde konuşabilmenin yolunu açmaktır. Bir diğer nokta açıklamalardaki sürprizlerle ilgili. Fazla sürpriz zarar verir ve alıcılarda merkezin yaptıkları ve söyledikleri arasında açı olduğunu düşündürür. Yoksa rezervler -olası göstergelerin belki bir tanesi hariç- iyi durumda ve rezervin kısa vadeli borçlara oranı 1'in altına inince de karalar bağlayacak değiliz. Önemli olan "görünüm". Cari açığın rezerv eriterek finanse edildiğine inanılırsa başka şeyler olabilir. İhtiyacımız olan şey rezervler azalıyor tarzı genel geçer laflar değil. Cari açık tamamen finansal hesap yoluyla finanse edilebilirken de döviz satılabilir.

Peki bu dönemde kurun oynaklığına ne olmuş? Evet, gelişmekte olan ülkelerin paralarına göre TL daha az volatil ama ya kendi geçmişine göre? Ekimden sonra parasal sıkılaştırmaya geçildiği söylendiğine göre o dönemde ne olmuş? 2011 başından bu yana da, Ekimden sonra da TL, mesela EUR/USD'ye göre daha oynak hale gelmiş mi ?

2010 boyunca EUR/USD oynaklığı daha yüksekti ve 50 günlük volatilitelerden bakılınca da , ima edilenlerden bakılınca da Euro-dolar paritesinin oynaklığı liraya olumsuz etki yapıyordu. Bu tarihi verilere tersti; bizim paramız hep daha oynak olmuştu. 2011'de eski duruma geri dönmüşüz. Sadece volatilite değil, volatilitenin volatilitesi de daha yüksek hale geldi.

Elbette bu gelişme genellikle gelişmekte olan piyasalardan çıkışla da ilgili. Ama Ekim başından bugüne bakarsak da bu böyle. Kabaca Haziran sonuna kadar desen değişmemiş; sonrasında oynaklık açısından da durum pek cazip değil. Tabii bu Ekim başından itibaren bakıldığında dolar-TL için geçerli sadece.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Risk ve yavaşlama 01 Ekim 2019
Fed, resesyon, Türkiye 24 Eylül 2019
Coğrafya ve imparatorluk 17 Eylül 2019
Fed ve dolarizasyon 25 Haziran 2019