İlaç gibi 3 puan

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Mersin Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynanan Mersin İdman Yurdu - Fenerbahçe karşılaşmasına takımlar fazlasıyla temkinli başladılar. Bu durumun doğal bir sonucu olarak ilk yarım saat neredeyse sıfır pozisyonla geçildi. Bu bölümde takım halinde savunma yapmaya özen gösteren iki ekip, başarıyla alan daralttılar ve birbirlerinin sağlıklı şekilde oyun kurmasına engel oldular. Ancak bu durumun sürdürülemez olduğu her iki takımın kadro yapılarından belliydi. Fenerbahçe'de Sow - Baroni - Kuyt, Mersin İdman Yurdu'nda ise Burhan - N'Duka - Culio üçlüleri rakibi kovalama konusunda geçmişten sabıkası olan isimlerdi. Nitekim oyunun ilerleyen bölümlerinde savunmasını ileri çıkararak atak geliştiren takımın daha rahat pas kanalları bulabildiği farklı bir maç oynanmaya başladı. Bu durumu en net şekilde Emre Belözoğlu'nun kendi yarı sahasından ileride kalan oyunculara attığı fırçada gördük. Webo'nun gelişiyle Fenerbahçe'nin çevrildiği yeni kadro yapısı, Sow ve Kuyt'ın savunma desteğini zorunlu kılıyor. Bilhassa top sarı-lacivertli ekipteyken, bu oyuncuların gol bölgelerine doğru girmeleri, hücuma çıkarken kaptırılan toplarda Fenerbahçe savunmasını zor durumlarda bırakıyor. Ziegler'in henüz Hasan Ali'nin katkısından bir nebze olsun ileriye gidemeyen performansı ve Gökhan Gönül'ün zaman zaman yaşadığı performans düşüklüğü hatırlandığında, Aykut Kocaman ve takımının yaşadığı sallantı anlam kazanıyor. Bu saptamadan Webo'nun gelişinin Fenerbahçe açısından menfi bir transfer olduğu anlamı çıkarılmasın çünkü görünen o ki, Kamerunlu sırtına geçirdiği sarı-lacivertli forma ile daha çok goller bulacak. O halde ne yapmalı? Bundan evvel müteaddit defalar yazdığımız gibi ya Fenerbahçe takımı 4-3-3'e dönerek Aykut Kocaman'ın çok sevdiği "10 numara" pozisyonundan taviz verecek ya da mevcut formasyonda kullandığı isimleri gözden geçirecek. Aksi halde pas kalitesi yüksek ve hücuma çıkışlarda hızlı olan her takım Fenerbahçe'yi zorlar. Nitekim ikinci 45 dakikanın başında Baroni'nin dışarı alınıp, bu futbolcunun bölgesine Sow'un, sol kanada ise Caner'in monte edilmesi benzer bir teşhisin ürünü.

Sow'un Webo'nun gerisine geçmesiyle Fenerbahçe ataklarının daha tehlikeli olduğunu ve daha olgunlaşarak geliştirildiğini sanıyorum tüm futbolseverler fark ettiler. İlk yarıda Webo'nun boş koşularıyla boşalttığı bölgelere Cristian ilgisiz kalırken, iki golcünün dayanışması Stepanov - Mitrovic tandemini fazlasıyla zorladı. Sarı-lacivertlilerin vites yükseltmesine Giray Bulak'ın karşı hamlesi, bekleneni veremeyen Culio'nun yerine Adana Demirspor'da oynadığı futbolla dikkatleri üzerine çekip Mersin İdman Yurdu'na transfer olan Raheem Lawal'ı oyun almak oldu. Elbette bu hamlenin maç içinde giderek daha büyük bir problem halini almaya başlayan Moussa Sow'u dizginlemek adına yapıldığını da belirtmek gerekiyor. Ancak Mersin ekibi açısından işler hiç de umulduğu gibi gitmedi ve ilerleyen dakikalarda Nobre'nin sakatlanmasıyla Giray Bulak'ın talebeleri ileride çoğalma şanslarını kaybettiler. Yazımızın sonunda hakem yönetimine de değinmek zorundayız. Özgür Yankaya bilindik stiliyle etliye sütlüye dokunmadan maç yönetti ama karşılaşma içinde kritik iki hata yaptı. Birincisi ilk yarıda Nobre'nin Fenerbahçe ceza alanı içinde topu eliyle kaleye göndermek istemesi ki, hakemlerden ses çıkmadığına göre top kaleye girse muhtemelen gol kararı vereceklerdi. İkincisi ise maçın son bölümlerinde Raul Meireles'in Ivan De Souza'ya mutlak kırmızı kart gerektiren hareketine manasız bir sarı kart çıkartılması. Gündüz maçında da Sivasspor - Trabzonspor maçını yöneten Süleyman Abay, Zokora'ya direkt çıkarması gereken kırmızı kartı ikinci sarıdan gösterdi ve fahiş bir hata yaptı. Hakemlerimizdeki bu standart gösteriyor ki, ligde zorlu maçlar yaklaşırken çarşı pazar epey karışacak. MHK'nın yerinde olsam ilgili kulakları biraz çekerdim.

 

21.HAFTANINSEYRİ

Karabükspor'un fiyakası bozuldu
Spor Toto Süper Lig'de 21. hafta maçında Kardemir Karbükspor ile Bursaspor karşı karşıya geldi. Dr. Nizamettin Şeyhoğlu Stadı'nda oynanan maçta gülen taraf 3-0'lık skorla konuk ekip Bursaspor oldu. Yeşil-beyazlı takımda goller 54. dakikada Tuncay Şanlı, 61. dakikada Michael Basser ve 80. dakikada Pablo Batalla'dan geldi. Öte yandan Kardemir Karabükspor'un önemli ismi Ahmet İlhan Özek ise yardımcı hakem Mustafa Emre Eyisoy ile girdiği diyalog sonrasında 86. dakikada direk kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Bu galibiyetin ardından Bursaspor puanını 31'e yükseltirken, Kardemir Karabükspor 28 puanda kaldı.

Akhisar mucize peşinde
Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşmanın galibi 2-0'lık skorla Akhisar Belediyespor oldu. Akhisar Belediyespor'un gollerini 31 ve 46. dakikalarda Theofanis Gekas kaydetti. Akhisar Belediye bu sonuçla puanını 19'a yükseltip kümede kalma adına önemli bir adım attı. İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise aldığı mağlubiyetle birlikte 25 puanda kaldı ve tehlike sınırına yaklaştı. Akhisar Belediyespor gelecek hafta kendi sahasında Galatasaray'ı konuk edecek. İ.B. Belediyespor ise Orduspor'a konuk olacak ve zorlu bir puan mücadelesine girişecek.

Eskişehir'in bileği bükülmüyor
Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında Gençlerbirliği evinde Eskişehirspor ile karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan maçtan deplasman ekibi 2-0 galip ayrıldı. Eskişehirspor'a galibiyeti getiren goller 12. dakikada Diego ve 89. dakikada Necati Ateş'in ayağından geldi. Gençlerbirliği'nde Azofeifa 85. dakikada gördüğü kırmızı kart nedeniyle takımını 10 kişi bıraktı. Bu skorun ardından Eskişehirspor, 2. yarının 4. maçından da puan çıkardı ve puanını 32'ye yükseltti. Gençlerbirliği ise 27 puanda kaldı. Süper Lig'in 22. haftasında Eskişehispor evinde Kayserispor'u ağırlarken, Gençlerbirliği ise Ankara'da Mersin İdman Yurdu ile karşılaşacak.

Sivasspor fırtınası
Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında Sivasspor ve Trabzonspor karşı karşıya geldi. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşmanın galibi 2-0'la ev sahibi Sivasspor oldu. Sivasspor'un gollerini 21. dakikada Hakan Arslan, 57. dakikada Aatif attı. Trabzonspor'da karşılaşmanın 20. dakikasında karşılaşmanın hakemi Süleyman Abay tarafından sarı kartla cezalandırılan Didier Zokora, 74. dakikada ikinci bir sarı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Sivasspor aldığı bu galibiyetle puanını 29'a yükseltti ve rahat bir nefes aldı. Trabzonspor ise 27 puanda kaldı ve tehlikeli hatta yaklaştı. Sivasspor önümüzdeki hafta deplasmanda Kasımpaşa ile zorlu bir mücadele verecek. Trabzonspor ise kendi sahasında Fenerbahçe ile derbi maçına çıkacak.

Pozisyon var gol yok
Spor Toto Süper Lig'de alt sıralardan bir an önce uzaklaşmak isteyen Kayserispor ile Orduspor'un mücadelesi 0-0 eşitlik ile sonuçlandı. Kadir Has Stadı'nda oynanan ve Cüneyt Çakır'ın yönettiği mücadelede ilk yarı kıyasıya bir orta saha mücadelesi şeklinde geçti. Mücadelenin ikinci yarısı ilk yarıya nazaran pozisyon anlamında oldukça verimli geçti. Ev sahibi Kayserispor Bobo başta olmak üzere birçok net pozisyondan yararlanamazken, Orduspor da zaman zaman ani ataklarla rakip kalede etkili olmaya çalıştı. Ancak her iki takım da buldukları fırsatları değerlendiremeyince mücadele 0-0 beraberlikle sonuçlandı. Alınan bu sonucun ardından Kayserispor puanını 26'ya, Orduspor ise 25'e çıkardı.

Burak'ın dönüşü
Spor Toto Süper Lig'in 21. haftasında lider Galatasaray, sahasında ligin flaş ekiplerinden Medical Park Antalyaspor'u konuk etti. Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da oynanan karşılaşmayı Galatasaray 2-0 kazanarak liderliğini sürdürmeyi başardı. Mücadelede Galatasaray'ın gollerini 8 ve 62. dakikalarda Burak Yılmaz kaydetti. Burak'ın formasına kavuşmasının yanı sıra Galatasaray'ın Hollandalı yıldızı Wesley Sneijder de bu karşılaşmada ilk kez 11'de forma şansı buldu ve her geçen gün takımına alıştığının sinyallerini verdi. 22.haftada Galatasaray Akhisar deplasmanına konuk olurken, Antalyaspor ise Karabükspor ile karşı karşıya gelecek.

Gençler Ligi'nin şampiyonu VakıfBank

Gençler Ligi’nin şampiyonu VakıfBank
Tüm branşlarda dünyanın yenilgisiz tek spor takımı olan VakıfBank’ın gençleri bu sezonun ilk şampiyonluk kupasını, Gençler Ligi’ni üst üste 4. kez kazanarak kaldırdı. VakıfBank Genç Takımı, Ankara’da beşincisi düzenlenen ligde Eczacıbaşı, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi güçlü rakiplerini yenerek şampiyonluk kupasını kaldırdı. VakıfBank genç bayan takımı şampiyonluk kupasını düzenlenen bir törenle Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Özkan Mutlugil’in elinden aldı. VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, “VakıfBank’ı şampiyonluklarla mutlu edenler işte bu gençlerdir. Onlara ilköğretim çağlarından itibaren destek veriyoruz, onlar bize kupalar kazandırıyor” dedi.

 

kadro_yas.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016