İktisat İşletme ve Finans; tırnakla kaza kaza ulaşılan 30 yıl...
ABD'de Başkan Ronald Reagan, SSCB henüz dağılmamış, soğuk savaş devam ediyor; Türkiye'de Kenan Evren Cumhurbaşkanı, Turgut Özal Başbakan... 1986'dayız, 30 yıl öncesinde. Türkiye, ekonomik dönüşüm gerçekleştirip serbestleşmeye adım atalı henüz 5 yıl olmuş. Bir dergi de yayın hayatına adım atıyor; İktisat İşletme ve Finans Dergisi.
Bu dergiyi hayata geçiren, 30 yıldır da ayakta tutan Ali Bilge, geçen zamanın neleri değiştirdiğine vurgu yapmak için 30 yıl öncesine götürüyor bizleri.
ODTÜ Kongre Kültür Merkezi Kemal Kurdaş salonu. İktisat İşletme ve Finans, yani kısaca İİF'nin 30'uncu yıla ulaşması dolayısıyla "2000'li Yıllarda Türkiye Ekonomisi:Gelişmeler ve Geleceğe Bakış" konulu bir konferans düzenleniyor. Ali, açılış konuşmasında Reagan'dan, Gorbaçov'dan, Evren ve Özal'dan söz edince, zamanın nasıl su gibi aktığını daha çarpıcı bir şekilde gözleyebiliyor insan. "30 yıl az bir süre değil" diyor Ali; "30. yayım yılı içindeyiz. Cumhuriyet tarihinin üçte birine, demokrasi tarihimizin yarısına denk geliyor. Ekonomide serbestleşme döneminin ise neredeyse tamamına..." Ve devam ediyor: "
O günden bu yana 18 hükümet kurulmuş, 13 başbakan, 6 cumhurbaşkanı görev yapmış, ekonomi ve hazine bakanları 20'nin üzerinde, maliye bakanları 13 kişi, 8 merkez bankası başkanı görev yapmış. O yıl doğanlardan doktorasını bitiren epey arkadaş var. Anne kız bu dergide yayın yaptı."
İki kuşağın birden yayın yaptığı bir dergiye sahip olmak ve onu sürdürebilmek, hele ki bu koşullarda, övgüye değer doğrusu. Ali de bunun gururunu yaşıyor ve devam ediyor konuşmasına:
"1980'den sonra ekonomide serbestleşme başlamış. Dış ticarette liberalleşme olmasına karşın sermaye hareketleri serbest değil. Özelleştirme olmamış, ama konuşuluyor. Kapalı sayılan bir ekonomideyiz. Merkez Bankası, bugünkünden çok farklı. Piyasalar yok. İMKB ile tesadüf aynı tarihte başlamışız.
Avrupa Birliği yok, AET var. Euro isminde bir para birimi akılda bile değil.
Ekonomide bazı kavramlar, tanımlar söz konusu değil henüz. Para programı bilinmiyor. Piyasalaşma ve serbestleşme politikaları başlamış. Yoğun bir deneyim içinde değil ülke. İşte biz İİF olarak tam bu sürece tanık olduk."
Atıf indeksindeki tek dergi
350. sayıya ulaşan İİF, Türkiye'de hem böylesine uzun süre yayımlanan aylık ekonomi dergisi olma unvanına sahip, hem de alanında Türkiye'de Sosyal Bilimler Atıf İndeksi'ne (Social Sciences Citation Index-SSCI) kabul edilen tek dergi konumunda.
İİF; bilimsel, akademik, hakemli, ulusal ve uluslararası endekslerde yer alan bir dergi niteliğinde. Yılda, yurtiçi ve dışından yaklaşık 200 makalenin geldiği dergi, 1 Ağustos 2008 tarihinden itibaren yenilenen web sitesiyle okurlarına ve akademisyenlere yeni olanaklar da sunmaya başladı. Bu olanaklar şöyle sıralanıyor: "
Derginin 30 yıllık ve yaklaşık 40 bin sayfalık bilimsel kaynak arşivi, tam metin taranabilir şekilde, pdf formatında elektronik ortamda kullanıcıların hizmetine açıldı.
Gelişmiş arama modülü ile kullanıcıların istedikleri kaynaklara, yapılan atıflara, ayrıca araştırmacıların ihtiyaç duyabilecekleri çeşitli bilgilere en kısa zamanda ulaşımını sağlayan bir sistem kuruldu.
Makale yönetim sistemi oluşturularak, sunumdan yayın aşamasına kadar olan tüm süreç, elektronik ortamda yürütülebilir ve izlenebilir bir yapıya kavuşturuldu.
Kurulan makale yönetim sistemi ile yazarların ve hakemlerin süreci online takip edebilmeleri imkan sağlandı. Elektronik ortamda kurulan makale sunum sistemi ile makale sunum sürecinin önemli bir parçası olan kaynakça bölümü, APA standartları çerçevesinde sisteme uyarlandı.
Makale arşivlemesinde dijital nesne tanıtıcı sisteme (DOI-The Digital Object Identifier System) geçildi. Sistem 30 yıllık arşivin tamamına uygulandı.
İİF'nin 2009 yılı başından itibaren kabul edildiği Sosyal Bilimler Atıf İndeksi (Social Sciences Citation Index, SSCI), Thomson Scientific şirketinin sosyal bilim alanlarına yönelik atıf indeksi. İndeks; Bilimsel Bilgi Enstitüsü (Institute for Scientific Information, ISI) tarafından Bilim Atıf İndeksi (Science Citation Index, SCI) üzerinden geliştirilmiş ve 1973 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış. Sosyal Bilimler Atıf İndeksi (SSCI) akademisyenlere, araştırmacılara, yöneticilere ve öğrencilere araştırmaları sırasında gereksinim duyacakları bibliyografya ve atıf bilgilerine hızlı, güvenilir ve kaliteli bir erişim sağlıyor.
2001 yılından itibaren Türkiye'de akademik yükselmelerde uluslararası indeksler tarafından taranan dergilerde makale yayınlama zorunluluğu getirildikten sonra, akademisyenler tarafından bu indekse ve onun kapsamında taranan dergilere olan ilgi de arttı.
Sosyal Bilimler Atıf İndeksi’nde (SSCI), sosyal bilimler alanında yayımlanan dünyanın önde gelen 2 bin 100 civarındaki akademik dergisi taranıyor. Her hafta ortalama olarak 50 binin üzerinde yeni atıf bilgisi sisteme giriyor.
İİF'nin SSCI’ya kabul edilmesiyle birlikte akademik yükselmelerde; İktisat İşletme ve Finans Dergisi'nin yazarlara getireceği akademik puan artmış oldu. Böylelikle İİF'de yapılan bir yayın uluslararası indekslerde kapsanan yayın olarak sayılmaya başlandı.