İklim değişikliği: Küresel tepki gerektiren küresel zorluk
Dr. Ying-yuan LEE - Tayvan Çevre Koruma Bakanlığı Bakanı
Dünyadaki sera gazı emisyonlarındaki artış, sıcak hava dalgaları, kuraklık, yıkıcı şiddetli yağmurlar gibi anormal ve aşırı hava olaylarına yol açmıştır. Bu olaylar artık soyut gelecek senaryoları değildir, dünyanın her köşesinde bugün meydana gelmektedir.
İklim değişikliği üzerine Paris Anlaşması’nı daha ileriye taşımak ve burada altı çizilen hedeflere ulaşmak için, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi de, çeşitli alanlardan tarafları Talanoa Diyaloğu’na iklim değişikliğine pratik çözümler üretmede insanlığın müşterek bilgeliğinden tam olarak faydalanmak için davet etti.
Küresel köyün bir üyesi olarak ve Paris Anlaşması uyarınca, Tayvan, beş yıllık karbon azaltma hedeflerinin oluşturulduğu Sera Gazı Azaltma ve Yönetim Yasası’nı geçirmiştir. Tayvan ayrıca Ulusal İklim Değişikliği Eylem Kılavuzu’nu oluşturdu ve sera gazı emisyonlarını 2050 yılına kadar 2005 seviyelerinin %50'sinden daha azına indirmek üzere, Sera Gazı Azaltma Eylem Planı’nı uygulamaya koydu. Ekonomik gelişme ve çevre koruma arasında doğru dengeyi bulmak için Tayvan, Beş Artı İki Yenilikçi Endüstriler programının bir parçası olarak döngüsel ekonomiyi teşvik ediyor. Döngüsel ekonominin Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmada hayati bir rol oynadığına dair yaygın bir uluslararası görüş birliği vardır.
Tayvan, son yirmi yıldır kaynakları geri dönüştürme ve yeniden kullanma konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Aslında, 2017 yılında, Tayvan'ın kaynak geri kazanma oranı %52.5 idi, bu oran sadece Almanya ve Avusturya tarafından geçilebilmişti. Tayvan'daki plastik şişelerin geri dönüşüm oranı 2017 yılında %95 olarak gerçekleşti. Ve 2018 FIFA Dünya Kupası sırasında, turnuvadaki 32 takımın yaklaşık yarısı Tayvan'dan geri dönüştürülmüş şişelerden üretilen formalar giydi.
Çevresel sürdürülebilirliği ilerleterek, gezegenimizin milyonlarca yıldır olduğu kadar eşsiz güzellikte ve yaşanabilir olmasını sağlayabiliriz. Bu ortak girişime tüm ülkeler ve taraflar katılmalıdır. Endüstrileşmeden muazzam bir şekilde faydalanan Tayvan, artık gezegeni ve onun değerli eko sistemlerini kurtarmak için kilit bir rol oynamaya kendini adamıştır. Tayvan; çevre yönetimi, afet önleme ve uyarı sistemleri, enerji verimliliği artırımı teknolojisi ve yenilikçi teknolojinin uygulanması konusundaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmaya hazır ve isteklidir.
İklim değişikliği, gezegenimizin hayatta kalma meselesidir ve politik bir konuya indirgenmemelidir. Tayvan uzun zamandır Birleşmiş Milletler sistemi tarafından haksız yere göz ardı edilmiş ve tecrit edilmiştir. Bu bizim cesaretimizi kırmamıştır. Tam tersine, Konfüçyüs’ün “ahlaklı bir adam asla yalnız yaşamayacaktır, her zaman yoldaşları çekecektir” sözüne inancımıza dayanarak çabalarımızı iki katına çıkarttık. Tayvan profesyonel, pragmatik ve yapıcı bir şekilde uluslararası organizasyonlar ve etkinliklere anlamlı katılımlar sağlamaya çalışacak, uluslararası toplumun bir üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirecektir. Tayvan’ın dünyaya katılmasına ve dünyanın da Tayvan’ı kucaklamasına izin verin.