İkitelli’den Avrupa Ligine..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Şirket ortağı ve genel müdürü Hüseyin Semerci’nin daveti üzerine; İkitelli OSB’de plastik-kauçuk enjeksiyon ve ekstrüzyon makinalarının tek ve çift vida ve kovanlarının imalatını yapmakta olan ŞENMAK AŞ’yi gezme olanağını buldum.

Çaylarımızı yudumlarken Hüseyin Bey,“Teknik eğitim görmediğinizi söylediniz, bu işlere nasıl başladığınızı anlatırmısınız?” isteğime, “Babam Kastamonu Tosyalı ama ben Marmara Adası’nda, doğdum. Liseyi bitirdikten sonra bir yıl inşaat mühendisliği bürosunda çalıştım. Burada edindiğim çevreyle kendi işimi kurmaya ozalit atölyesi açarak başladım.

Askerden dönen ağabeyim, bir torna ve bir frezeden oluşan küçük bir atölye açmıştı. Ailem ağabeyimle birlikte iş yapmamı istiyordu. Devlet memuru babamızın ve annemizin tüm birikimleriyle ağabeyimle birlikte Tosyalı Makine’yi kurduk ve güç aktarma organları, (‘V kasnak’ ve ‘zincir dişli”) imalatına başladık” sözleriyle başladığı anlatımını şöyle sürdürdü; “1995 yılına geldiğimizde Tosyalı Makine, kendi segmentinde sektörün önde gelen oyuncularından biri olmuştu. Halen sektörünün en güçlü firmalarından biri konumunda. 

1995 yılının sonlarında Semerci ailesi olarak 1987 yılında ortağımız Sedat Şen tarafından kurulmuş olan ŞENMAK Makina şirketine ortak olduk.

1998 yılında ben ŞENMAK’ta görev üstlendim. Plastik sektörü ile tanışıklığım o yıl başladı. 

O yıllardan bugüne Türkiye plastik işleme makine sektöründe de çok şeyler değişti.

 İlk yıllarımda makineciler, sayıca çok daha fazlaydılar. Sonra makine üreticileri, özellikle enjeksiyon makine üreticilerinin çoğu tek tek sahadan çekildiler. Bu duraklama ve düşüş döneminde ise ŞENMAK gibi ana sanayiye ekipman sağlayan firmalar, (vida-kovan-rezistans-şanzuman-kafa-kalıp-otomasyon) ise büyüdüler, dünyaya açıldılar. Bugün Avrupa’nın ilk beşinde yer alıyorsak bunu Türkiyede’ki rakiplerimize borçluyuz.

ŞENMAK’ın belki de sektörün gelişimini küçük bir hikaye ile anlatmak isterim. 2000’li yılların başında, İzmir’in o dönem güzide firmalarından Zirplast firmasından bir “bariyerli vida” gelmişti. Tüm ekip toplanmış, işin içinden nasıl çıkarız, diye düşünmeye başlamıştık. 

O zamanki vida açma makinemiz, Universal torna tezgahı suportunun üzerine bağlanmış bir freze kafasından ibaretti ve tabi ki tüm hareketler manueldi. 

65 mm çapında 30D vidayı açmamız tam 3.5 gün sürdü. Açtık derken, bariyer hatve ana hatve geçişleri, diş dibi derinlikleri, kalınlıkları, hatve genişliklilerini tutturmak imkansız; bu yüzden ‘benzettik’ demek daha doğru olur.

Bugün aynı vidayı, hatta daha kompleks vidaları sıfır hatayla, tamamen özel yazılımlı CNC vida açma tezgahlarında 3.5 saatte açıyoruz; CNC Kontrollü Derin Delik Delme Makineleri’nde delme işlemlerini yapıyoruz. Bu teknolojik kabuk değişimi, hızdan ziyade kalite ve kalitede sürekliliği getirdi. Teknolojik değişimin karşılığını iyi bir şekilde aldık ama ŞENMAK’ın en önemli ve değerli başarısı, yaşadığımız mental değişiklikti. 

Israrlı bir tercih ile rotamızı Batı Avrupa pazarına çevirmiştik. Avrupa’nın önemli makine üreticilerinin, markalarının tedarikçisi olmayı hedeflemiştik, ama o dönemin makine ve ekipmanları ile bu neredeyse imkansızdı. Bu zorluklarla hayli sıkıntılar yaşadık ama kendimizi, operatörlerimizi sınırlarımızı zorlayarak bugüne geldik.

Müşterilerimizden kalite adına çok şey öğrendik, yenileri geliyor ve biz hala öğrenmeye devam ediyoruz. Kalite kriterlerinden ödün vermeden mümkün olan en kısa zamanda ürünlerimizin teslimatlarını

 gerçekleştiririz, ki bu süre işin niteliğine göre maksimum 30 ila 45 gün aralığındadır.

Bu durum müşterilerimize sunduğumuz bir ayrıcalıktır ve firmamızın iddiasıdır. Firmamızın tedarikçileri (malzeme, ısıl işlem, sert krom) konularının önde gelen firmalarıdır. İmalatta kullanılan çelikler mutlaka üretici firma sertifikalarıyla belgelendirilir, her yüzey işlem prosesi sonrası, tedarikçi firma anılan prosesin kalite kontrollerini yapar ve belgelendirir.

Biz tüm bu belgeleri müşterimizle paylaşırız. İsteyen müşterilerimiz, imalatın her aşamasına müdahil ve gözlemci olabilir, istediği özel tetkikleri yaptırabilirler (Başarının şifreleri bunlar olsa gerek). 15 yıldır Avrupa’dayız ve sıralamada ilk 5’te yer almak bizlere onur ve mutluluk veriyor. 2015 yılında üretimimizin %60’nı ihraç ettik, bu oranı daha da arttırmak için dünyanın pek çok ülkesinde yeni müşteriler edinmek için fuarlara katılıyor, iş gezilerine çıkıyoruz” sözleriyle Hüseyin Bey anlatımını sonlandırdı.

Başarılı girişimcilerimizden Hüseyin Semerci’nin ve Avrupa liginde oynayan bir Türk şirketinin gurur veren öyküsü özetle bu kadar..

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar