İkincilik düğümü Trabzon’da çözülecek

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

233.jpg

Beşiktaş ve Galatasaray arasındaki ikincilik yarışının kıyasıya devam ettiği ligimizde, Avrupa kupalarına katılım yarışı ve küme düşecek son takım olmamak için yapılan mücadeleler de devam ediyor. Hafta içi Türkiye Kupası finalinde Eskişehirspor ile oynayan sarı-kırmızılılar, lige dönüşü Trabzon deplasmanıyla yapacaklar. Beşiktaş’ın baskısını tabiri caizse ensesinde hisseden Galatasaray için galibiyetten başka bir alternatif yok. Her ne kadar ezeli rakipleri Beşiktaş, düşme adaylarından Elazığspor ile zorlu bir maça çıkacak olsa da Roberto Mancini ve talebeleri kendi göbeklerini kendileri kesmek isteyeceklerdir. Buna mukabil, Trabzonspor’un da kendi hedefleri açısından puan kaybına tahammülü olmadığı söylenebilir. Üstelik Hami Mandıralı önderliğindeki bordo-mavili takımın son dönemde “sallansa da yıkılmayan” bir görüntü verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Geçtiğimiz hafta takımdaki eksiklerden fazlasıyla etkilendiğini düşündüğüm Trabzonspor, bu maça nispeten daha rahat çıkacak. Sakatlıkları bulunan isimlerden Özer Hurmacı ve Jose Bosingwa Galatasaray maçıyla birlikte takıma dönüş yapacaklar. Cezasını tamamlayan Mustafa Yumlu da hocasının görev vermesi halinde forma giyebilecek. Öte yandan Bursaspor karşılaşmasında cezalı duruma düşen Kadir Keleş ve Zeki Yavru’nun forma giyme şansları bulunmuyor. Bamba’nın uzun süreli sakatlığının devam ettiğini de belirtelim. Buna mukabil Galatasaray’da Muslera, Aydın Yılmaz ve Didier Drogba’nın tedavilerine devam ediliyor.

Bu sezon iç sahada istikrarlı diyebileceğimiz bir görüntü çizen Trabzonspor, oynadığı 16 karşılaşmada sadece 2 kez mağlup oldu. Bu maçlardan birinde Akhisar’ın kontratak tuzağına düşen bordo-mavililerin diğer yenilgisi ise olaylı Fenerbahçe maçından çıkan 3-0’lık hükmen yenilgi. Bu maçlarda rakip filelere 27 gol gönderen Trabzonspor kalesinde ise 15 gol görmüştü. Ayrıca son beş maçta 14 gol bulan Hami Mandıralı’nın talebeleri, ofansif anlamda verimli bir dönemden geçiyorlar. Galatasaray cephesine geçecek olursak, deplasmanda çıkılan 16 maçtan dört tanesinin kazanılabildiği görülüyor ki, bu veri ciddi anlamda soru işaretleri doğuruyor. 16 karşılaşmada 19 gol atıp 15 gol yiyen sarı-kırmızılılar, bu önemli maçta Trabzonspor’un hızlı ve etkili hücumcularına alan bırakmamaya dayalı bir oyun anlayışı benimseyebilirler. Son haftalarda skor üretmekte zorlandığını gördüğümüz Galatasaray, Gençlerbirliği karşısında maçı 2-0’dan çevirirken toplu bir hücum anlayışı uygulamış ve bir anlamda arttırdığı riskin ödülünü almıştı. Öte yandan Olcan, Yusuf ve Henrique gibi ani akınlara yatkın isimlerin yer aldığı Trabzonspor hücum hattına karşı aynı riskli oyun planını benimsemek pek akıllıca bir tercih olmayabilir. Benzer biçimde Galatasaray’ın da Burak’ı rakip defans arkasına sarkıtarak sonuca gidebileceğini söyleyebiliriz. Buradan çıkan sonuç, karşılaşmada ilk golü atan takımın kendisine ciddi bir avantaj sağlayacağı tespiti. Sarı-kırmızılıların kazanma zorunluluğu, Hami Mandıralı’nın maça kontrollü başlamasına ve uzun süre 0-0 gitmesine göz yummasına yol açabilir. İlerleyen dakikalarla birlikte otomatikman risk almak durumunda kalacak Galatasaray’ı avlamak Trabzonspor için daha kolay olacaktır.

Bu hayati karşılaşmada sarı-kırmızılı takımın avantajı ise orta sahasının çift yönlü oyuna çok daha yatkın olması ve daha becerili isimlerden kurulu olması. Mancini’nin talebeleri pas trafiğini gerektiği gibi kurabilirlerse, sabırlı bir futbolla Trabzonspor savunmasının yerleşimini bozabilirler.
Kâğıt üzerinde beraberliğe yakın bir maç gibi görünüyor.

 

BU MAÇ KAÇMAZ! / SB ELAZIĞSPOR – BEŞİKTAŞ

234-003.jpg

 

İki takım için de sezonun en önemli maçlarından biri. Elazığspor, rakipleri Gazinatepspor ve Kayseri Erciyesspor’un maçlarını kazanması halinde berabere dahi kalsa lige veda eden takım olacak. Bu bakımdan korkulu rüya görmek istemiyorlarsa kazanmak zorundalar. Beşiktaş’ın da Galatasaray’ın Trabzonspor ile oynadığı haftada Şampiyonlar Ligi için avantaj elde etmek istediği hepimizin malumu. Ortaya çıkan bu tablo, maçın son derece zevkli ve çekişmeli geçebileceğini haber veriyor bizlere. Ev sahibinde Fabio Bilica kart cezası sebebiyle forma giyemeyecek. Ali Gökdemir, Özgür Özkaya, Pape Habib Sow ve Rodrigo Tello’nun çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Durumu nispeten iyi olan Tello maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelebilir. Beşiktaş’ta Manuel Fernandes, Ersan Gülüm, Necip Uysal, Tolga Zengin ve Oğuzhan Özyakup tedavileri devam ettiğinden hafta arası çalışmalarını aksattılar ancak Tolga Zengin ve Oğuzhan’ın bu maçta forma giymeleri bekleniyor. Deplasmanlarda maçlara tutunma konusunda ciddi sıkıntı yaşayan Elazığspor, sahasında çok daha başarılı bir grafik çizmişti. Bordo-beyazlılar, sahip oldukları 34 puanın 22’sini iç sahada kazanmışlardı. Bir başka ilginç veri ise Elazığspor’un averajına bakınca ortaya çıkıyor. Elazığ Atatürk Stadında (+3) olan averajları, deplasman maçlarında (-24) gibi dikkat çekici bir seviyede. Beşiktaş ise konuk olduğu deplasmanlarda çok atıp çok yemesiyle öne çıkmıştı. Siyah-beyazlıların dış saha maçlarında 26 gol atarken 21 gol yemeleri bunun kanıtı gibi. Ufak bir not olarak, bu önemli maçta hakem yönetimi ve kararlarının da son derece belirleyici olacağının altını çizmek gerekiyor. Her iki takımın kazanma zorunluluğu, Elazığspor’un Serdar Gürler ile Serdar Özkan’ı affederek yeniden kadroya alması ve Beşiktaş’ın ideale daha yakın bir tertiple bu maça çıkacak oluşu değerlendirildiğinde gollü bir maç izleme ihtimalimiz yüksek görünüyor.

 

33. HAFTANIN SEYRİ

Fenerbahçe – KDÇ Karabükspor

Fenerbahçe, geçtiğimiz hafta rehavetten doğan bir mağlubiyet almıştı. Bakalım bu maça motive olabilecekler mi? Takımda Egemen ve Hasan Ali’nin sakatlıkları devam ediyor. Avrupa Ligi’ne katılmak için çaba sarf eden Karabükspor’da ise İshak ve Mabiala kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Hakan Özmert’in tedavisine devam ediliyor. İçeride dışarıda dengeli sonuçlar alan Karabükspor, bu maçta önce gol yememeyi hedefleyebilir ancak savunmasındaki iki önemli eksik dezavantaj olabilir. Şükrü Saracoğlu Stadında maç başına 2,62 gol bulan Fenerbahçe, seyircisi önünde bu maçı ciddiye alarak oynayacak olursa, galibiyete uzanır.

Gençlerbirliği – MP Antalyaspor

Gençlerbirliği geçtiğimiz hafta Galatasaray karşısında iyi direnç göstermişti. Antalyaspor ise düşmesi kesinleşen takımlardan. Başkent temsilcisinde son olarak Petrovic kadro dışı bırakılmıştı. Nizamettin cezalı. Kaleci Ramazan, Stancu, Özgür, Jimmy ve Sedat’ın sakatlıkları bulunuyor. Konuk takımda ise Hakan Arıkan, Giray ve Enoh’un tedavilerine devam ediliyor. Her iki takımı form ve motivasyon durumu olarak tartıya çıkardığımızda ev sahibi Gençlerbirliği’nin daha ağır bastığı görülüyor. Lige veda maçlarını oynayan Antalyaspor’un maçların ikinci yarılarında fizik açıdan düşüş gösterdiğini de ayrıca belirtmek gerekiyor.

Gaziantepspor – Eskişehirspor

Gaziantepspor, hiç hesapta yokken düşme tehlikesini hissetmeye başlamıştı. Kemal Tokak, Gilles Binya ve Abdou Razack Traore cezaları sebebiyle bu maçta forma giyemeyecekler. Birol Hikmet ve Muhammet Demir’in sakatlıkları var. Kupa yorgunu Eskişehirspor, dar kadrosunun dezavantajını bu karşılaşmada yaşayabilir. Fizik açıdan zorlanmaları olası. Konuk takımda Aytaç Kara, Diego Angelo ve Onur Bayramoğlu’nun tedavilerine devam ediliyor. Ligde 7 maçtır galibiyet alamamış olmasına ve eksiklerine rağmen Gaziantepspor’u biraz daha önde görüyorum. Sergen Yalçın’ın dönüşü doping etkisi yapabilir. Arzuladıkları puanı alma şansları var.

K.Erciyesspor – Bursaspor

Geçtiğimiz hafta önemli bir galibiyete imza atan Erciyesspor yine de kritik konumdan uzaklaşabilmiş değil. Ev sahibinde Diakhate cezası nedeniyle oynayamayacak. Numan Çürüksu ve Yasin Öztekin’in sakatlıkları var. Hedeften uzaklaşan Bursaspor’da ise Şamil Cinaz, Serdar Aziz ve Volkan Şen cezalı olan isimler. Sakatlıkları bulunan Civelli, Ferhat Kiraz ve Basser’in tedavilerine devam ediliyor. Konumu itibariyle Erciyesspor önce gol yememeyi hedefleyecektir. Bursaspor’un eksikleri de göz önüne alınacak olursa, sahadan istedikleri sonucu alarak ayrılma ihtimalleri var. Karşılıklı gol ihtimali de düşük görünüyor.

Torku Konyaspor – Kayserispor

38 puanla tehlike bölgesinden uzaklaşarak nispeten rahat bir konuma gelen Konyaspor, sahasında düşmesi kesinleşen Kayserispor’u konuk ediyor. Yeşil-beyazlı ekipte Ali Turan’ın sakatlığı sürüyor. Lige veda maçları oynayacak Kayserispor’da ise Zurab’ın tedavisine devam ediliyor. Bobo, takımla çalışmalara başladı. Evinde çok daha başarılı sonuçlar alan Torku Konyaspor, bu maçın favorisi konumunda. Topladıkları 38 puanın 27’sini içeride kazandılar. Atatürk Stadındaki averajları da (+11). Kayserispor her ne kadar geçen haftayı parlak bir galibiyetle kapatmış olsa da lige tutunamamış olmak futbolcu grubunu negatif anlamda etkileyebilir. 

Kasımpaşa – Çaykur Rizespor

Kasımpaşa, Avrupa Ligi ısrarını sürdüren takımlardan bir tanesi. Bu karşılaşmaya da ciddi biçimde asılacaklardır. Lacivert-beyazlı takımda Orhan Şam ve Ryan Donk’un sakatlıkları bulunuyor. 38 puanlı Rizespor, bu karşılaşmadan puan çıkarmayı hedefliyor. Engin Baytar dışındaki sakat isimlerin takımla çalışmaya başlamaları takımda moralleri yükselten bir gelişme oldu. Sahasında 16 maç oynayan Kasımpaşa, bu karşılaşmaların sadece iki tanesinde gol bulamadı. Çaykur Rizespor da etkili hücum silahlarıyla gereği halinde oyunu riske edecektir. Bu maçta kontrollü bir başlangıç izleyebiliriz ancak ilk gol sonrası karşılaşma hareketlenecektir. Karşılıklı goller izlemek beni şaşırtmayacak.

Sivasspor – Akhisar Belediyespor

50 puanlı Sivasspor, beşincilik sırasını kaybetmek istemiyor ve Trabzonspor’un olası puan kaybında dördüncülüğe yerleşmek için fırsat kolluyor. Kırmızı-beyazlı takımda Korcan Çelikay ve John Utaka’nın sakatlıkları var. Fenerbahçe’yi yenerek flaş bir galibiyete imza atan Akhisar Belediyespor’da ise Uğur Demirok, Bilal Kısa ve Merter Yüce kart cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. Sakatlığı bulunan Mehmet Akyüz’ün tedavisine devam ediliyor. Dar bir kadroya sahip Akhisar, eksikler nedeniyle bu maçta zorlanabilir. Sivasspor’un saha ve seyirci avantajını da hesaba katacak olursak, ev sahibinin maçın favorisi konumunda olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016