İkinci yarıya dikkat

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Geçtiğimiz hafta derbide ezeli rakibi Beşiktaş'ı deviren Galatasaray ile Ertuğrul Sağlam'ın istifasının ardından çalkantılı günler geçiren Bursaspor 20. haftada Atatürk Stadı'nda karşılaşıyor. Wesley Sneijder'in ardından dünyaca ünlü golcü Didier Drogba'yı da kadrosunda katan sarı-kırmızılı ekipte, derbi galibiyeti sonrası en yakın iki rakiple puan farkı da 5 olunca moral motivasyon tavan yaptı. Bu sebeple yarın akşam oynanacak zorlu karşılaşmada moral değerler açısından ibrenin Galatasaray'dan yana olması bekleniyor. Bursaspor'un bu bakımdan bir denge sağlayabilmesi takımın başına kariyerli bir teknik adam getirmesiyle mümkün olabilir. Bilindiği gibi bu tür teknik adam değişimleri kısa vadede futbolcular üzerindeki "kendini gösterme" olarak adlandırabileceğimiz etkisiyle ekstra motivasyon sağlayabiliyor. Dolayısıyla yeşil-beyazlı kulübün maç gününe kadar ilgili transferi bitirip bitiremeyeceği de maçın neticesi üzerinde etkili olacaktır. Frank Rijkaard'dan olumsuz yanıt alan Bursaspor'un, son olarak Sven-Goran Eriksson ile görüşmelerini sürdürdüğü basına yansıyan gelişmelerdendi.
Karşılaşma öncesi Bursaspor'daki kadro sıkıntısı göze çarpıyor. Vederson, Basser, Sestak, Belluschi ve Serdar Aziz'den sonra 1461 Trabzon ile oynanan kupa maçında sakatlar kervanına Ferhat Kiraz'ın da katılması teknik heyeti epey zora sokacak gibi görünüyor. Yeşil-beyazlı ekipte sakat futbolcuların tedavisine hızla devam ediliyor ancak Galatasaray önündeki muhtemel kadronun epey eksik olabileceği görülüyor. Buna mukabil sarı-kırmızılı takımda da Felipe Melo ve Hamit Altıntop'un cezalı olduklarını, Emmanuel Eboue'nin de bu maçta kadroda olmayacağını hatırlatalım. Tomas Ujfalusi'nin sakatlığı da devam ediyor. Fas Milli takımından dönen Nordin Amrabat ise hafta arası çalışmalarında yer almıştı. Bu haftaya gelene kadar iç sahada 10 maça çıkan Bursaspor, iki kez mağlup olmuş, (İ.B. Belediyespor ve Kasımpaşa maçlarında) dört karşılaşmadan ise beraberlikle ayrılmıştı. Bu maçlarda rakip filelere 14 gol gönderen yeşil-beyazlılar, kalelerinde ise 8 gol görmüşlerdi. Eksiklerin dikkat çektiği bu karşılaşmada Bursaspor defansif performansını koruyabilecek mi? Bu sorunun yanıtı şimdiden merak konusu. Ligin deplasman sıralamasında lider konumda bulunan Galatasaray da benzer biçimde 4 beraberlik yaşamış (Beşiktaş, Gençlerbirliği, Mersin İ.Y., Trabzonspor) ve 2 kez de sahadan mağlubiyetle (Orduspor, Kasımpaşa) ayrılmıştı. Dış saha maçlarında 19 gol atıp 13 gol yiyen sarı-kırmızılılar rakiplerinin aksine skor açısından zengin karşılaşmalar oynamışlardı. Genellikle 4-4-2 sistemini benimseyen sarı-kırmızılılar, Sneijder'in gelişiyle birlikte beşli orta alan formasyonlarını da daha rahat uygulayabilir hale geldiler. Bu karşılaşmada Fatih Terim'in nasıl bir kadroyu sahaya süreceği bilinmemekle birlikte bugüne kadar "genel tercih" halini alan 4-4-2'nin tercih edilebileceği söylenebilir. Henüz tam hazır gözükmeyen Sneijder'in gereği halinde ikinci yarıda oyuna girerek Galatasaray'ın vites arttırmasına yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Hafta arası kupa maçı oynayan Bursaspor'un eksik kadrosuna karşı bu önemli bir avantaj halini alabilir. Bu nedenle ilk 45 dakikada bilinen savunma direncini göstermesi muhtemel Bursaspor'un ikinci yarıda daha mahkûm bir futbol oynamasını bekliyorum. Son dönemde ofansif anlamda sorunlar yaşadığı görülen yeşil-beyazlıların bu anlamda bir sıçrama yapamamaları durumunda Galatasaray'a karşı işleri zor olacak. Kâğıt üzerindeki veriler bir Galatasaray galibiyetine işaret ediyor.
 

20.HAFTAYABAKIŞ

Fenerbahçe - Sivasspor  
Hafta arası kupa maçında karşılaşan iki takım bu Kadıköy'de kozlarını 3 puan için paylaşıyor. Son maçından zor da olsa 3 puan çıkaran Fenerbahçe'den, Pierre Webo ve Emre Belözoğlu hamleleri gelmişti. Ev sahibinde Sezer Öztürk ve Selçuk Şahin'in sakatlıkları var. Yobo Afrika Kupası'nda. Kadro sıkıntısı içindeki Sivasspor sıkışık fikstürden oldukça kötü etkilendi. Kırmızı-beyazlılarda; Korcan, Cerny, Uğur ve Enaramo'nun sakatlıkları var. Aatif Chahechoue'nun durumu nispeten iyi. Ev sahibi avantajına sahip Fenerbahçe'nin rakibine göre geniş bir kadrosu var ve kupadan sonra lig maçında da iyi performans gösterebilirler. 3 puan sarı-lacivertlilere yakın.
 
Beşiktaş - Karabükspor  
Ligin ikinci devresinde oynadığı 2 maçtan sadece bir puan çıkarabilen Beşiktaş'ta Hilbert, Veli ve Sivok kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecek. Batuhan, Uğur Boral, Mustafa Pektemek, İsmail Köybaşı gibi isimlerin sakatlıkları sürüyor. Almeida ve İbrahim Toraman muhtemelen risk alınarak oynatılacaklar. Karabükspor'da LuaLua ve Mabiala Afrika Kupasından döndüler. Mesut Bakkal'ın görev vermesi durumunda forma giyebilirler. Gökhan ve Uğur'un sakatlıkları devam ediyor. Bilinen deplasman performansıyla Karabükspor, eksik Beşiktaş'a büyük zorluk çıkaracaktır. Siyah-beyazlıların ofansif özellikleri de malum. Gollü bir maç oynanması sanıyorum kimseyi şaşırtmayacak.
 
Trabzonspor - Gaziantepspor  
Tarih: 03.02.2013 Saat: 16.00
Stat: H.Avni Aker Stadı 
Maç günü hava: Az Bulutlu, 12°C
Şenol Güneş'ten boşalan teknik direktörlük görevine Tolunay Kafkas'ı getiren Trabzonspor'da Emre, Tolga ve Volkan'ın sakatlıkları var. Zokora ve Bamba da milli takım kadrosunda. Konuk takım Gaziantepspor'da Muhammet Demir, Orhan Gülle, Mahmut Bezgin ve Serdar Özbayraktar'ın sakatlıkları sürüyor. Abdou Traoré de milli takım kampında. Deplasmanlarda gol sıkıntısı yaşayan konuk takım, yeni transferi Kouemaha ile bu sorunu giderebilecek mi hep birlikte göreceğiz. Trabzonspor da iç sahadaki 10 maçta 10 gol kaydetmiş durumda. Üç ihtimalli bu karşılaşmada gol sayısının 2-3 barajında kalması beklenebilir.
 
Akhisar Bld. Spor - Kayserispor  
Son sıradan kurtulmak için mücadele veren Akhisar, ara transfer döneminde; Gekas, Bilal Kısa, Kerem Bulut, Özgürcan Özcan gibi hücuma yönelik transferler yaptı. İç sahada daha dirençli bir futbol ortaya koyan Ege temsilcisi oynadığı 10 maçın 4'ünü kaybetmişti. Deplasman maçlarında kolay çözülen Kayserispor ise dış sahadaki 10 maçta 7 mağlubiyet aldı. Konuk takımda Khizanishvili cezalı, Steinsson'un sakatlığı devam ediyor. Oynadığı maçlarda golü yiyene kadar kora kor mücadele eden Akhisar Bld. Spor, Kayserispor'a direndiği ölçüde maçın içinde kalacak. Geçmiş performanslara bakıldığında sürprize müsait bir karşılaşma.
 
Kasımpaşa - Elazığspor  
Son haftaların iki flaş takımı kozlarını Recep Tayyip Erdoğan Stadında paylaşıyorlar. Kasımpaşa'da Fabian Ernst, Elazığspor'da Zegeelaar ve Sedat Bayrak kart cezalısı. Ev sahibinde Volkan Yaman, İlhan Eker ve Hüseyin Kala'nın sakatlıkları bulunuyor. Djalma Afrika Kupasından döndü. Konuk takımda Aydın Karabulut ve Köksal'ın sakatlıkları var. Yoğun bir transfer dönemi geçiren Elazığspor, son dakikaya kadar takviye arayışlarını sürdürecek. Gündemde 2 santrfor transferi var. Sonuç olarak, formda iki takımın kapışmasında defansif eksiklerden yola çıkarak karşılıklı goller izleyebileceğimizi düşünüyorum.
 
Antalyaspor - İ.B. Belediyespor  
Düşüşe geçen Antalyaspor, kupada oynadığı Mersin İdman Yurdu maçı sonrası zorlu İ.B. Belediyespor karşılaşmasıyla lige dönüyor. Kırmızı-beyazlı takımda 10'a yakın futbolcunun sakat olması teknik direktör Mehmet Özdilek'i zora sokuyor. Webo için Fenerbahçe ile büyük oranda anlaşan konuk takım Zenke'yi kadrosuna katmıştı. Ayrıca Vittek için de girişimler sürüyor. Bülent Korkmaz'ın takımında Turgay Bahadır'ın sakatlığı devam ediyor. Deplasmanlarda daha başarılı bir grafik çizen İ.B. Belediyespor rakibinin kadro zaaflarından yararlanmayı başarırsa galibiyet için çok şanslı olacak. Bu nedenle ilk planda konuk takımın galibiyeti var.
 
Orduspor - Gençlerbirliği  
Bir türlü çıkışa geçemeyen Orduspor sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Karadeniz temsilcisinde Ferhat, İbrahim Kaş, Şamil Cinaz ve Agustin Garcia kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecek. Ev sahibinde ayrıca Selçuk Şahin ve Bogdan Stancu'nun sakatlıkları var. Konuk takımda ise Aykut Demir ve Özgür İleri cezalı. Hurşut ve Azofeifa'nın sakatlıkları bulunuyor. Bu iki futbolcuyla ilgili son kararlar maç günü verilecek. Normal şartlar altında Orduspor'dan bir reaksiyon maçı oynaması beklenebilirdi ancak eksiklerden fazlasıyla etkileneceklerdir. Dengeli takım yapısıyla Gençlerbirliği'nin şansı daha yüksek görünüyor.
 
Eskişehirspor - Mersin İdman Yurdu  
Eskişehirspor, kupa maçlarıyla sıkışan fikstürden etkilenmiş gözüküyor. Kırmızı-siyahlı takımda Necati Ateş kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Sezgin Coşkun ve Ufuk sakat, Akaminko Afrika Kupasında. Kupada ter döken bir başka takım olan Mersin İdman Yurdu'nda ise Mehmet Yıldız kart cezalısı. Boum, Aydın, Mustafa Keçeli, Ömer Aysan ve Yattara takımın sakat isimleri. Ligin ikinci yarısında ofansif anlamda daha pozitif bir görüntü veren Giray Bulak'ın takımı deplasmanda gol bulabilir. Eskişehirspor da bilinen hücum performansıyla rakip kaleye gidecektir. Bu nedenle karşılıklı goller izleme şansımız var.
 
cemtop01022013.jpg
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016