İkinci Türkiye döneminde ‘hard’ yapıdan, ‘soft’a geçti

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Praktiker aslında Türkiye’yi yapı market konseptiyle tanıştıran markalardan biriydi… 1997 yılında pazara girdiğinde, organize perakendecilik bile daha yeni gelişiyordu. Aradan geçen yıllarda marka Türkiye’de başarılı oldu ama özellikle Almanya’daki ana şirket zor bir döneme girdi ve marka pek çok ülkeden olduğu gibi, Türkiye pazarından da çekilmek zorunda kaldı. 2014 yılında ise Praktiker Türkiye’nin tüm isim hakları Hollanda merkezli PracticalRetail Holding BV tarafından satın alındı. Böylece Praktiker’in ikinci Türkiye dönemi başladı. Fakat bu dönemin stratejisi aslında ilk girdiği günlerden çok daha farklı oldu. Praktiker, yine yeniliklerin öncülüğünü yaparak, işin inşaatı kapsayan, “hard” tarafına değil, ağırlıkla ev geliştirme yani “soft” tarafa yöneldi. Klasik banyo ve mutfak gibi ürünlerin yanı sıra dekorasyon ve çocuk gibi yeni güçlü bölümlerle AVM’lerde mağazalar açtı. Praktiker Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalçın bu yeni konseptin çok başarılı olduğunu ve hedeflerinin 5 yılda Türkiye’nin en yaygın yapı marketi olmak olduğunu söylüyor. Ayrıca çevredeki 18 ülkede de büyüme hedefi var. 

Praktiker aslında ikinci bir yeniden yapılanma süreciyle birkaç yıl önce Türkiye’ye tekrar girdi. Praktiker Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yalçın, “Bu pazara yeniden girişte stratejimizde biraz daha nihai tüketiciye yönelik bir konsept yaratmaya çalıştık. O yüzden daha çok yapı marketinden ziyade ev geliştirmeye daha yakınlaştık” diyor. Yalçın son durumda yapıyı da şöyle özetliyor: “2014 yılında Türkiye’den çekildikten sonra Praktiker, Hollanda merkezli Practical Retail Holding BV ile yeniden Türkiye’ye bir giriş yaptı. Kısa bir özet yapmam gerekirse Almanya’da 1979 yılında kurulan yapı ve inşaat malzemeleri devi Praktiker, Türkiye’ye ilk kez 1997 yılında geldi. Türkiye yapı marketi pazarında 17 yıl kalan ve sektörde devrim sayılacak yeniliklere öncülük eden Praktiker Türkiye’nin tüm isim hakları 2014 yılında Hollanda merkezli PracticalRetail Holding BV tarafından satın alındı. Türkiye dahil olmak üzere 16 ülkenin hakkı Praktiker BV. Hollanda’da bulunuyor. Türkiye’de Praktiker faaliyetlerini yürüten Uygulama Yapı Marketleri AŞ’nin yüzde 100 hissesi de Practical Retail Holding BV’ye ait”.

Yeni strateji oluşturuldu

Yukarda biraz değindiğimiz gibi bu tekrar girişte, stratejiler yeni trendlere göre tekrar yenilenmiş. Hasan Yalçın bunu şöyle aktarıyor: “Türkiye’nin koşulları değiştikçe, biz de stratejileri hızlı ve esnek şekilde değiştirdik. En son geçen sene itibariyle olgunlaşmasını tamamladık. Aslında ne yaptık? Neyi farklı yaptık? Onu net söylersek, 2014’e kadar olan süreçte Praktiker’in “hard” yapısı vardı. Yapı markette iki kavram bulunur. “Hard’ yapı biraz daha inşatta yakın, yapıya yakın, yapı markettir. Tam ev geliştirme kısmını ise “soft” olarak tanımlıyoruz. Evin içiyle daha çok ilgilenirsiniz. “Hard” yapıdaysa evin temel taşlarıyla biraz daha fazla ilgilenirsin. Kapıyla, penceresiyle… İkinci yeniden yapılandırma döneminde, biz biraz da Türkiye’deki gelişmeleri de göz önüne alarak, çünkü Türkiye’de eskiden hepimiz biliyoruz AVM’lerin sayısı bu kadar fazla değildi. Ulaşım biraz daha zordu. Praktiker’in yeniden yapılanmasını “soft”a ağırlık vererek ve AVM’lerde yer alma önceliğiyle gerçekleştirdik. Aslında yaptığımız en önemli değişiklik bu oldu”.

“Soft” yapı başarıyı getirdi

Bu yeni yapıdan çok memnun olduklarını söyleyen Dr. Hasan Yalçın şöyle anlatıyor: “Tabii 'soft'a doğru girdikçe bu bize avantajlar sağladı. 'Soft'un bir özelliği küçük metrekarelerde de iş yapabiliyorsunuz. Orta ölçeği geçecek metrekarelerde de yapabiliyorsunuz. Yeni stratejimizde, biz birde konsept renklerini de biraz değiştirdik. Markanın ana rengi duruyor ama mağaza içindeki konseptin atmosferine biraz 'hard' yapı market havasından, insanların daha zevkle gezeceği, özellikle ailenin bütün fertlerini mağazanın içine çekebilecek, bir 'soft' yapıya çevirdik. Ve dekorasyon bölümüne daha ağırlık verdik. Yeni stratejinin diğer bir kritik unsuru da tamamen AVM’lerde yer alıyoruz. AVM’lerde veya AVM’lerin yanında “stand reyon” dediğimiz, bağımsız mağazalar açma şeklinde ilk konseptleri geliştirdik. Bundan da çok başarılı sonuçlar aldık. Tüketiciye yönelik trendlere odaklandık, inşaat sektörümüze ya da çok fazla ustaya veya direkt inşaata yönelik ürünü çok fazla sunmak istemiyoruz artık. Bizim asıl “do it your self” dediğimiz insanların kendi evinde, kendi işlerini yapabileceği veya evini güzelleştireceği ürünleri sunmak bundan sonraki stratejimizi oluşturuyor”.

Dekorasyonu önceliğe aldı

Dekorasyon odaklı konsept ve büyüme ile ilgili de Dr. Hasan Yalçın şunları söylüyor: “Dekorasyon konusu bizim mağazalarımızda en çok odaklandığımız alanlardan biri… Çünkü bu konuda Türkiye’de büyük boşluk olduğuna inanıyoruz. Ev güzelleştirme, duvar süslemeleri… Duvar süslemelerinden kastım tablolar, saatler, dekoratif objeler bunlarda çok iddialıyız. Özellikle saat konusunda çok iddialıyız örneğin. Duvar saatleri, ben bazen her arzın kendi talebini yaratacağı kanısındayım. Çünkü gerçekten insanlara alternatif şeyler sunduğunuz zaman, o arz kendi talebini yaratıyor. Biz de şu anda dekorasyon bölümündeki cirolardan mutluyuz. Oradaki beklentilerimizi karşılıyor. Hatta üzerinde de diyebiliriz. Tabii yapı marketin diğer unsurları, mevcut diğer banyo kategorisi, diğer hırdavat, ev aletleri, bu kategoriler devam ediyor. Biz bunlara, söylediğim gibi dekorasyonu ayrı bir açılım olarak koyduk. Biz diğer bölümleri de hem dekorasyon ürünlerini, hem mutfak gereçlerini, ev gereçlerini, biraz daha geliştirerek içeride aile fertlerinin hepsini tutmak istiyoruz. 'Çocuk' bölümü açtık, diğer markalarda olmayan çocuk bölümünde, çocuk koruma ürünleri ve pek çok ürünün yanı sıra dronlar dahil oyuncuklar da var. "

Sanal gerçeklikle alışveriş yaptıracak

Aslında Praktiker, yeni döneminde başka farklı konseptlere de imza atmayı planlıyor. Bunların başında da e-ticaret geliyor. Praktiker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Yalçın’ın bahsettiği proje gerçekleşirse önemli bir örnek olabilir. Yalçın’dan dinleyelim:

“Biz hem ürün yelpazesi olarak, hem konsept olarak diğer yapı marketlerinden biraz ayrışmayı hedefledik. Daha esnek olduk. Metrekare büyüklükleri olarak orta ve üstü ilk başta daha küçükleri de açıyorduk ama şu anda 1.500-2.000 metrekarenin altına çok inmeksizin, 5 bin metrekarelere kadar mağazalar açıyoruz. Yeni Konseptten çok memnunuz. Bizim bir de sanal gerçeklik projemiz var. Satışlarda interneti çok etkin kullanmak istiyoruz ve çalışmalarımız devam ediyor. Sanal gerçeklik mağazaları diye farklı bir internet satışı yapmayı hedefliyoruz. Bugün daha çok inşaat firmaları kullanıyor. Bir sanal gözlük takıyorsunuz, evi gezdiriyorlar. Biz bunu mağazanın içinde gezdirmek ve raflardan ürünü almak, sepete koymak, sanal gerçeklik mağazalarını hayata geçirmek istiyoruz. Mağazayı sanal olarak gezdireceğiz ve tüketici mağazayı sanal olarak gezerken raftan alacak ürünü sepete atacak ve ödemesini yapıp çıkacak. Gerçek mağazada dolaşır gibi, sanal olarak mağazada dolaşıp alışverişini yapacak”.

5 yılda en yaygın yapı market olacağız

Praktiker Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Yalçın, büyüme stratejilerini şöyle aktarıyor: “Bizim içinde olduğumuz grup, Türkiye ve bütün Ortadoğu haklarına sahip. Bu ülkelerin yönetimi aslında şu an Türkiye’den ama diğer ülkelerde henüz operasyona başlamadık.

Türkiye’deki büyüme stratejimize gelirsek mağaza konseptimiz, bu sene oturdu. Aslında önümüzdeki 1-2 yıl içinde organik büyüyeceğiz ama ondan sonraki süreçte elbette inorganik büyümeler de olabilir. Bizim için lokasyon önemli, çünkü doğru lokasyonlar bulamayınca yeterince hızlı mağaza açamıyorsunuz. Asıl hedefimiz 5 yıllık süreçte en yaygın yapı marketi olmak. İlk planlamalarımızda, küçük formatlarla birlikte 450 tane mağaza açmayı hedefliyorduk. Şu an ideal sayının 150 civarında olduğunu hesaplıyoruz. Bunlar orta ve büyük konseptler. Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle 20-30 tane açmayı hedefliyoruz. 3 yıllık periyotta baktığımızda 100 mağaza civarlarına ulaşmayı hedefliyoruz. Şu anda organize yapı marketlerde sadece bir tane firmanın 130’a yakın mağazası var. Eğer biz 150 rakamlarına ulaşırsak, istediğimiz lokasyonlarda ciddi bir networke sahip olacağımızı düşünüyorum”.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar