İkinci not artırımını beklerken...
Banu ERİŞ / Finansinvest
Türkiye son yıllarda hem siyasi istikrar, hem ekonomi alanında gelişmekte olan ülkeler grubundaki benzerlerine ve hatta birçok gelişmiş ülkeye göre başarılı bir performans sergiledi. Buna bağlı olarak kredi derecelendirme kuruluşları son dönemde uzun süredir beklenen adımları atmaya, Türkiye'yi hak ettiği seviyeye doğru çekmeye başladı.
Moody's 20 Haziran 2012'de Türkiye'nin kredi notunu bir kademe yükselterek Ba1 seviyesine (yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı) çekti. Fitch 5 Kasım 2012'de BBB- seviyesine yükselterek Türkiye'ye 1994'ten beri ilk kez "yatırım yapılabilir" bir not vermiş oldu. Son olarak Standard & Poor's 27 Mart'ta Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artışla BB+ seviyesine (yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı) yükseltti. S&P tarafından yapılan açıklamada ekonomik değerlendirmenin yanı sıra Kürt sorununun çözümünde atılan adımların da not artırımında kısmen etkili olduğu belirtildi.
Moody's'in geçen hafta yaptığı açıklamada Türkiye'nin başlattığı çözüm sürecinin ülke notunu pozitif etkileyeceğini söylemesi ise yakın zamanda bir not artırımı daha gelebileceği beklentilerini yeniden körükledi. Moody's'in kredi derecelendirme kuruluşları arasında en fazla önem verilenlerden biri olarak görülmesi ve olası bir not artırımı ile birlikte Türkiye'nin ikinci kez yatırım yapılabilir seviyeye yükselecek olması beklentilerin piyasalar için önemini artırıyor. Kredi derecelendirme kurumlarının ülkeleri yılda bir değerlendirme eğiliminde olması nedeniyle bu yılın Haziran ayına doğru yeni bir not kararı gelmesi olasılığı oldukça yüksek ve son dönemdeki açıklamalar bu kararın not artışı yönünde olacağına işaret ediyor.
Bu beklentilere bağlı olarak Borsa İstanbul tarihi zirvesine, TL faizler tarihi düşük seviyelerine yakın olarak işlem görürken, TL'nin de Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen dolar, euro ve diğer gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güçlü kaldığını görüyoruz. Moody's'in olası bir not artırımı ilk etapta TL varlıklar için olumlu fiyatlamaya neden olacaktır. Ancak not artırımının uzun süredir hak ediliyor ve bu beklentinin büyük ölçüde fiyatlanmış olması nedeniyle tepki kısa soluklu kalabilir. Öte yandan haberin kısa vadeli etkisinin yanı sıra ikinci yatırım yapılabilir notuna sahip olunması orta-uzun vadede yatırım ortamında daha belirgin bir değişime neden olacaktır. Sonuç olarak not artırımı beklentilerine bağlı olarak önümüzdeki birkaç aylık dönemde TL varlıklarda pozitif ayrışmanın süreceğini, olası bir artırıma bağlı olarak yaşanacak mini ralli sonrasında kâr satışları gelse de sonraki dönemde algılamaların daha iyimser bir boyuta taşınacağını düşünüyorum.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar