İkinci el araçların ithalindeki sorun

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Yurt dışından ithal edilen ve daha sonra ikinci el olduğu ortaya çıkmasından dolayı Gümrük Kanunu’nun 235’inci maddesi gereği mülkiyetinin kamuya geçirilmesi kararlaştırılan araçların henüz tasfiyesi tamamlanmamış olanlarının sahiplerine iadesi 12.04.2017/30036 Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile mümkün hale geldi. Şöyle ki;

1- Gümrük idaresince el konulmuş olan araçlar

Söz konusu araçların ilk iktisabı serbest dolaşıma girişte gerçekleşmişse aracın ithalatında ödenen ÖTV tutarı, serbest dolaşıma girişten sonra gerçekleşmesi halinde ise ilgili vergi dairesi tarafından gümrük idaresine bildirilen ödenen ÖTV tutarı esas alınarak hesaplanan yüzde 25’lik tutar ödenirse araçlar üzerindeki tedbir kaldırılacak.

Bu düzenlemeden yararlanmak isteyenler, 31 Temmuz 2017’ye kadar mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararını veren gümrük idaresine dilekçeyle başvuruda bulunabilecek. Gümrük idaresinin incelemesi sonucu gerekli şartları sağlamadığı anlaşılan başvurular, eksikliklerin 31 Temmuz 2017 ye kadar tamamlanması halinde kabul edilecek. Aracın tasfiyesi tamamlanmışsa başvuru reddedilecek.
Kanunun geçici 9’uncu maddesi kapsamına giren bu türden araçların tasfiye işlemleri, 31 Temmuz 2017’ye kadar durduruldu. Ödeme, başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili gümrük idaresine yapılacak. Ödemeyi müteakip ilgili gümrük idaresince gerekli işlemler gerçekleştirilerek, araç sahibine iade edilecek. Derdest (görülmekte olan) davalarda, aracın iade edildiği bilgisi gümrük idaresince ilgili mahkemeye bildirilecek. Aracın muhafazası nedeniyle ortaya çıkan masrafl ar için başvuru sahibinden yıllık 250 lira alınacak.

2- Gümrük idaresince henüz el konulmamış araçlar

27 Ocak 2017’den önce serbest dolaşıma giriş rejimine tabi tutularak ilk iktisabı gerçekleşmiş araçlardan Gümrük Kanunu’nun 235’inci maddesi kapsamında el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilmesi gereken fiilin gümrük idaresince tespit edilmesinden önce 31.07.2017’ye kadar gümrük idarelerine kendiliğinden bildirilmesi durumunda yukarıda 1’inci kısımda belirttiğim ÖTV oranı yüzde 15 olarak uygulanacak. Ödeme süresi içinde araca el konulmayacak ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilmeyecek.


3- Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun geçici 10’uncu maddesi kapsamında yapılacak işlemler

5607 sayılı Kanun’un geçici 10 maddesinin yürürlüğe girdiği 27.01.2017 tarihinden önce 5607 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle açılan kamu davası kapsamında ise ve de bu geçici 10’uncu maddenin yürürlüğe girdiği 27.01.2017 tarihten önce el konulmuş ve müsadere kararı verilmemiş ise; -Taşıtın tasfiyesinin tamamlanmamış olması, 31.07.2017 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin %25’ine tekabül eden tutarın başvuru tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili tahsil dairesine ödenmesi, şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde el koyma kararı kaldırılarak el konulan aracın sahibine iade edilmesine karar verilecek.

Güdcan Akkoç’un da aktardığı gibi gümrükte bir sorun çözülmüş oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar