İkinci bir şans!

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

 

Üniversite eğitimi çoğunlukla hayal kırıklığıyla sona erer, desem çok iddialı mı konuşmuş olurum?! Sanmıyorum. Çevremize şöyle bir baktığımızda eğitimini tamamlayamayıp yarıda bırakmış, ama başka alanlarda başarılı olmuş veya olamamış birçok isimle karşılaşırız veya “istediğim bölümde okuyamadım” diyen ünlülerle söyleşiler gazete sayfalarını sık sık süsler...

Oysa eğitimini tamamlayamamış öğrencilerin en azından bir bölümü arasında keşfedilmemiş büyük yetenekler neden varolmasındır ki?! Örneğin Facebook'un ve Microsoft'un kurucuları Zuckerberg ve Gates, çok sevdiğimiz şarkılara imza atan Sezen Aksu gibi birçok başarılı isim başladıkları üniversite tahsilini tamamlayamamış, yarıda bırakmışlardır.

Prof. Dr. Mehmet Altan’a göre ise ülkemizdeki 23 milyon çalışanın yüzde 60’ı “mesleksiz”dir.  Yani üniversitede kazandığı bölümün kendisine uygun olmadığını, ancak iş işten geçtikten sonra anlamıştır.

Almanya’nın Deutsche Welle radyosunun haberine göre Zeppelin Üniversitesi ilginç bir burs vermeye başlamış. Öğrencilere ikinci bir şans tanınması ve gizli yeteneklerinin keşfedilip teşvik edilmesi hedeflenmekteymiş.

Üniversite, sınıfta kalanlar, ilk kez iflas eden genç işletmeciler de dâhil toplam 12 kişiye adı “Çeşitlilik Bursu” olan bir burs vermekteymiş. Bursu kazanlar eğitimleri süresince, özel üniversitenin yıllık 30 bin Avro’luk harçlarından da muaf tutuluyorlarmış.

Zeppelin Üniversitesi Yönetim Kurulu üyesi Tim Göbel, neden böyle bir burs vermeyi kararlaştırdıklarını şu sözlerle açıklıyormuş:

"Öncelikle toplumda değeri küçümsenen birçok grup söz konusu. Örneğin bir işi tamamlamayan kişiler ya da başarılı olamayan işletmeler gibi. Biz ise bunun doğru olmadığını söyledik ve bu grupların gerçek değerlerini doğru koşullarda bulabileceklerini iddia ettik. Çünkü bu kişiler ve gruplar arasında, çok geçerli sebeplerle eğitimini bırakanlar var. Hattâ bunlar ne istediğini, istediği branşta okuyan öğrencilerden de daha iyi biliyor."

Diğer öğrencilerin, ikinci eğitim tercih eden öğrencilerin tecrübelerinden yararlanabileceğini düşünen Göbel, ikinci bir şansı değerlendirenlerin sosyal açıdan çok daha yetenekli olduğunu, iş yaşamının günlük ritmini daha iyi kestirebildiklerini de söylüyor..

İkinci bir yaşamın kapılarını açabilecek eğitimde ikinci bir şans konusu bu nedenle bu hafta düşünce gündemimdeydi...

Bir süre önce ülkemizde de ikinci üniversitelerini okumak isteyen öğrencilere, belirli ücret karşılığında sınavsız eğitim hakkı verilmesine ilişkin haberler okumuştum. Buna göre örneğin hukuk fakültesine gitme hayali olan, ancak başka bir alanda eğitim gören kişi, ikinci üniversitesini belirli bir ücret karşılığında sınavsız okuyabilecekti. Yine, yüksek öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kalan kişilere de, belirli bir ücret karşılığında eğitimini tamamlama hakkı verilmesi planlanıyordu. Gerçekleşip gerçekleşmediğini bilmiyorum.

Tek bildiğim, en başta da söylediğim gibi, ülkemizde üniversite eğitiminin çoğunlukla hayal kırıklığı olduğu. Hele de bu tahsil, yine çoğunlukla ebeveyn baskısı ile yazılan bölümlerde gerçekleştiriliyorsa... 

Bunlar ve burada yazamadığım birçok nedenden dolayı Zeppelin Üniversitesi’nin projesi ilginç ve ülkemizde de hayata geçirmeye değer bir çare diye düşünüyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar