İkili tepe riski güçleniyor!

Aydın EROĞLU
Aydın EROĞLU Analiz [email protected]

Uzun süredir dikkat çektiğim, 3 Haziran tarihinde ''Çok Önemli Bir Destek Seviyesindeyiz!'' başlıklı beklenti yazım ile kırılırsa olası düşüş desteklerini belirttiğim 76.207 desteği dün kırıldı ama sonra seans sonu gelen alıcılarla yeniden 76.534 kapattık. Peki dün yaşanan bu hareket sonrasında 76.207 desteğinin yeniden kırılması riskinden kurtulduk mu? Maalesef hayır. Bu riskten kurtulabilmek için 77.838 seviyesinin yukarı geçilmesi lazım. İngiltere'nin 23 Haziran'daki AB'den çıkış referandumu bitene dek 77.838 seviyesinin geçilmesini beklemiyorum.

3 Haziran beklenti yazımda önemine dikkat çektiğim 76.207 desteği şu an daha da riskli bir destek seviyesi haline geldi. Çünkü 3 Haziran'da endeks 76.233'ü görmüş ve yukarı dönünce ikili dip denen bir yükseliş formasyonu oluşması ihtimali belirmişti. Maalesef ikili dip oluşması için o dönem asıl kırılması gereken 79.419 civarı direnç geçilemeyince bu ikili dip hevesimiz kursağımızda kaldı. Ama şimdi başka bir risk ile karşı karşıyayız! Bu da, teknik olarak 24/05 tarihi sonrasında oluşan ikili tepe riski görüntüsüdür. Dün bir ara 76.207 kırılınca ikili tepe satışlarının gelmesinden çekinmiştim ama seans sonu gelen alışlar ile yeniden 76.207 desteğinin üzerinde kapanış yapınca, bu riski yaşamadan dünü kapatmıştık.

Yarın Fedfaiz kararını duyacağız. Ben mevcut ortamda FED'in faiz artışını Haziran ayı için pas geçmesini ve faizlere dokunmamasını bekliyorum. Bu ihtimal BIST için olumlu etki yaratacak bir karar olur. Ancak 23 Haziran'da yapılacak İngiltere referandumunun sonucu BIST ve tüm AB borsaları için çok önemli olacaktır.

İngiltere Referandumu Çok Önemli!

Geçen haftadan beri başta AB borsaları olamak üzere, BIST dahil yaşanan düşüşlerin ana nedeni olarak İngiltere'nin 23 Haziran'daki AB'den çıkış referandumunu görüyorum. Eğer İngiliz halkı, AB'den çıkmak yönünde bir karar verirlerse, bu durum AB finans piyasalarını en azından bir süre çok sarsacak, dalgalandıracak bir gelişme olur. Sonuçları tam kestirilemediği için, çıkış yönünde bir karar çıkma riski güçleniyor diye görüldüğünden geçen haftadan beri borsalarda satışlar görüyoruz.

İşte ben de bu riski önemli gördüğüm için, dün BIST 76.207, hatta daha altına inmesine rağmen yeni öngörü yapmaktan çekindim. Çünkü eğer bu destek kırılır ve altında kalırsak, bu takdirde BIST'in teknik olarak yeni destek seviyesi 72.500 civarları olacaktır diye düşündüğümü biliyorsunuz. Tabii eğer böyle bir endeks düşüşü daha yaşanacak olursak bunun yansımasını bir çok hissede de benzer düşüşler yaşayarak görmüş oluruz.

BIST Göreceli Olarak Ucuz!

Evet, doğru duydunuz ben BIST'in göreceli olarak bir çok gelişmiş AB borsası ve gelişmekte olan ülke borsalarından ucuz olduğunu düşünüyorum. Bu görüşümü 10 Haziran tarihli,BIST'den Ekstra Korkmaya Gerek Yok! başlıklı beklenti yazımda izah etmiştim. 2008 sonundan bu yana , dünyanın en gelişmiş ekonomisi ABD'de başlayıp, tüm Avrupa'da yaşanan önce finansal, sonra ekonomik kriz esnasında gelişmiş ekonomiler çok ciddi resesyon yaşamalarına rağmen, merkez bankalarının piyasaları faizsiz likiditeye boğması nedeniyle borsa rekorları yaşadılar. Oysa aynı dönem kendi özelimizde ekonomi dışı siyasi gelişmeler yüzünden biz diğer borsalarda yaşanan bu yükselişlere uyamamıştık. Daha sonra da geçen yıl yaşanan iki seçim, bu yıl yaşanan hükümet ve başbakan değişimi, topraklarımızdaki terör ve Rusya krizinin etkileriyle yine dışarıdaki borsa yükselişlerinin uzağında kalmak bir yana hatta 2008 öncesi seviyelere bile düşmüş bulunuyoruz diyebilirim. Halbuki Türkiye, mortgage krizi esnasında sanırım bir yıl dışında yine hep büyümeye devam etti. 

Kısacası Türkiye ve BIST bana göre hak ettiği düzeyde değil. Ama bu görüşte olmam ya da BIST'in bana göre göreceli ucuz olması demek, yine de BIST'in 76.207 desteğini kırmasına ve ikili tepe riskini yaşamasına mani değildir! Bunlar bir birinden farklı şeylerdir. BIST başta İngiltere oylamasının riski olmak üzere dış gelişmelerin etkisi ile bu desteğini kırıp, teknik olarak önce ikili tepe riskinin düşüşlerini yaşadıktan sonra yükselişe geçebilir.

Neyse uzatmayayım, İngiltere referandumu borsalar ve BIST için önemli bir risktir. Eğer öncesinde ve sonrasında bu riskin de baskısı ile 76.207 desteği yeniden kırılırsa, bu takdirde ikili tepe teknik görüntüsü tetiklenir. Bir çok hissede ekstra bir düşüş yaşayarak aradaki kademelerde tutunamazsak, 72.500 civarlarına düşebiliriz. 76.207 altında oluşacak BIST ve hisse fiyatlarının orta-uzun vade göze alınarak alıma uygun olacağı görüşündeyim. 

23 Haziran İngiltere referandumu öncesinde 72.500 desteklerine doğru inecek olursak, oylama sonucundan İngiltere'nin AB'de kalma yönünde bir karar alması halinde, BIST'in çok hızlı bir şekilde 79.000 - 80.000 seviyelerine yükseliş tepkisi vereceğini düşünüyorum. Ama oylamadan AB'den çıkma yönünde bir karar çıkarsa, o takdirde BIST olarak o an bulunduğumuz seviyeden kısa süreli de olsa bir düşüş yaşanır diye düşünüyorum. Ama eğer referanduma kadar 76.207 altına bir daha inmezsek ki ben bunu biraz zor ihtimal olarak görüyorum, yani düşme riskini kuvvetli buluyorum, o zaman referandum sonucu da AB'de kalma yönünde çıkarsa, ikili tepe riski yaşanmamış olur.

Şimdi soru burada yatıyor! 

Ben bu düşüşü yeni alım fırsatı olarak görüyorum. Ama referandum sonucuna göre mevcut fiyatlar, ya da yaklaşık 4 Bin puan daha altındaki fiyatlardan alma imkanı oluşursa ekstra fırsatlar çıkmış olur. Ben ikili tepe riskini güçlü bulduğumdan alım için 76.207 desteğinin altındaki seviyelerin beklenmesi tarafındayım, karar sizin. Kim bilir belki de yanılıyorumdur. Dün görülen alt seviyeler yeniden görülmezse alım için fırsat kaçırılmış olabilir.

Ama şunun da bilinmesini istiyorum; endeks dediğim şekilde düşer, yeni alımlar yaparsınız, İngiltere birlikten çıktım derse, bir süre dalgalanmayı göze alınız. Geçici de olsa aldığınız fiyatların da altı görülebilir. Bu sizleri panikletmesin. Tekrar ediyorum; işlemlerde otomatik emirlerin ağırlığı artmış durumda. Algoritmik yazılımlar belli destek ya da dirençlerin kırıldığını görünce bir anda alım satım emirleri yolluyorlar. Böyle ortamlarda özellikle alış kademelerinde çok düşük adetler bulunduğu için, destek kademelerinin kırılması kolay oluyor. Bu da bir anda algoritmik satışların gelmesine neden oluyor. Bu durum borsanın göreceli ucuzluğunu değiştirmez. Sadece satışların neden bir anda gelebileceğini bilmenizi istiyorum. Panik yapmayıp bu günleri atlatmayı beklemeliyiz.

Neyse, dün AB borsaları düşüklerinden kapattıkları için, bugün BIST'in güne düşüşle başlamasını bekliyorum.

Saygılarımla...

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı
www.borsaanalizci.com
Twitter: @_Stratejist_

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Gelişmeler lehimize! 13 Eylül 2019