İki veri ekonomimizin durumunun 'kötünün iyisi' olduğunu göste
Mayıs ayı ile ilgili dün açıklanan iki veriden biri dalgalı seyrini sürdüren sanayi üretimiyle ilgiliydi. Bir önceki aya göre takvim etkisinden arındırılmış olarak yüzde 1.6 , 12 aylık döneme göre yüzde 7 artış gösterdi. Buna bağlı olarak ilk çeyrek yüzde 4.8 büyümesinin ikinci çeyrekte biraz daha düşük yüzde 4 seviyesinde artış beklentisine neden olduğu, yıllık beklentinin de yüzde 4 seviyesinde olabileceği yorumları yapılıyor.
İkinci açıkmanan veri cari işlemlerle ilgili. Buna göre mayıs ayı cari işlemler açığı bir önceki aya göre 1 milyar 724 milyon azalarak 2 milyar 863 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yıllık açık toplamı 27 milyar 249 milyon dolar olarak açıklandı. Bu cari açığın düşüşünün sürdüğünü gösteriyor.
Açıklanan bu iki veriyle ilgili değerlendirmeler ekonomide “nisbi iyileşmenin” sürdüğü, durumun “iyi “değil, “kötünün iyisi” olarak görülebileceği yönünde. Buna karşın bu yıl sonu OVP büyüme beklentisi olan yüzde 4.5’un biraz altında bir büyüme beklendiğini ortaya koyuyor.
Sanayi üretimindeki artışın nedenlerine bakıldığında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış olarak bir önceki aya göre en yüksak artış alt sektörlerden ulaşım araçları imalatında yüzde 12 olarak gerçekleşti. Onu yüzde 11.1 ile motorlu kara taşıtları, treyler-yarı treyler imalatı, yüzde 10.5 ile bilgisayarlar, elektronik ve optik aletler imalatı izledi. Otomotiv sektöründeki yüksek artışa bir yıl önce aynı dönemde bu sektörde grev dalgasının yaşanması nedeniyle düşük kalan üretim neden oldu. İmalat sektöründe düşüş gösterenlerin ilk sırasında ise yüzde 7.7 ile deri ürünleri yer aldı. Bunu yüzde 3.5 azalışla içecek imalatı, ve yüzde 2.4 azalışla kok kömürü ve rafine edilmiş petrol izledi.
Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi veri açıklamasında yabancı doğrudan yatırımların bir önceki yılın mayıs ayına göre 344 milyon dolarlık düşüşle 587 milyon dolara indiği, 2015’in Ocak-Mayıs döneminde 4 milyar 175 milyon dolar yabancı sermaye girişi gerçekleşmişken, bu yılın ocak-mayıs döneminde yabancı sermaye girişinin 1 milyar 892 milyon dolar seviyesinde kaldığı bilgisine yer verildi. Mayıs ayı turizm gelirleri de geçen yılın aynı ayına göre 559 milyon dolar düşüşle, 1 milyar 222 milyon dolar seviyesinde kaldı.
Net hata noksan kaleminde de geçen yıla göre düşüşler yaşandığı görülüyor. Geçen yıl ocak-mayıs döneminin 9 milyar 703 milyon dolarlık net hata noksanına karşılık bu yılın aynı döneminde net hata noksan rakamı 2 milyar 622 milyon dolara gerilemiş durumda.
Bu tablo bize ekonomide nisbi iyileşmenin sürmesine karşın ekonomimize parçalı bulutlu bir havanın hakim olduğunu gösteriyor. Bu nedenle hükümetin yatırımları ve üretimi artırmak için gündeme getireceğini belirttiği destekleri bir an önce açklayıp, eyleme dönüştürmesi gerekiyor.
Bunun için daha önce belirttiğim gibi sektörlerin yöneticilerinin nelere ihtiyaçları olduğunu, neler talep ettiklerini belirten raporlarını bir an önce hazırlayıp bakanlığa iletmeleri, bakanlığın da destekleri “Ben yaptım oldu” düşüncesiyle değil, sektör temsilcileriyle sürekli diyalog içersinde “katılımcı bir model” uygulaması gerekir. İçinde bulunduğumuz tablonun “iyi”değil, “kötünün iyisi”olduğunu bilerek “iyileştirme çabasını” elbirliği ile başlatmalıyız...