İki taraf da gol bulur

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’de 9. haftanın en önemli maçlarından biri hiç şüphesiz Manisa 19 Mayıs Stadı’nda oynanacak Akhisar Belediyespor – Beşiktaş karşılaşması. Gerek Ege temsilcisinin evinde büyük takımlara dahi kök söktüren oyun anlayışı, gerekse de Beşiktaş’ın kaybettiği puanlar sebebiyle bu maçı kazanma zorunluluğu, bize maçın oldukça sıkı geçeceğini haber veren ipuçları. Son üç lig maçında 1 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 mağlubiyetle 4 puan toplayan siyah-beyazlı ekip, sıralamada zirveye yakın bir konumda bulunmasına rağmen futbol anlamında inişli çıkışlı bir grafik sergiliyor. Elbette ki bu durumun altında yatan sebepler var. Galatasaray derbisinden sonra mental bakımdan oluşan dağınık tablo, Slaven Bilic’in cezası nedeniyle takımını yalnız bırakması, iskelet kadronun kilit noktalarındaki oyuncuların sakatlıkları Beşiktaş’ı bu dönemde oldukça zorladı. Bu haftadan başlayarak saydığımız bu olumsuzlukların yavaş yavaş etkisini kaybettiğini göreceğiz. Bilic cezasını tamamlayarak yeniden kulübeye dönecek. Mevcut sistemde önemli bir dişli olan Oğuzhan’ın maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelmesi bekleniyor. Kez Atiba da takımdaki yerini alabilecek. Siyah-beyazlı takımın eksikleri ise şöyle: Yönetim tarafından süresiz olarak kadro dışı bırakılan İbrahim Toraman ve Sezer Öztürk’e ek olarak, sakatlığı süren Muhammed ile rehabilitasyon evresinde bulunan İsmail Köybaşı ile Holosko’nun forma giyme ihtimalleri zayıf. Gribal enfeksiyon geçiren Escude ve Gökhan Töre ile durumu nispeten iyi olan Sivok’un tedavilerine devam ediliyor.

Deplasman maçlarından farklı olarak iç sahada bambaşka bir görüntüye bürünen ev sahibinde Emin Aladağ’ın sakatlığı sürüyor. Özgürcan da çalışmalarını takımdan ayrı olarak sürdürüyor. Siyah-beyazlı ekibin dış saha performansına bakıldığında oynadığı dört maçtan üçünü kazandıkları görülüyor. Kaybedilen Antalya deplasmanı ise Galatasaray derbisinden hemen sonraki maç idi. Bu dört dış saha maçında 8 gol kaydeden Beşiktaş, maç başına 2 gollük bir ortalama yakalamıştı. Buna mukabil Akhisar Belediyespor’u da evindeki inatçı direnişiyle tanıyoruz. Hamza Hamzaoğlu’nun talebeleri evlerindeki dört maçın her birinde en az iki gol atmayı başardılar. Bu süreçte Trabzonspor’u 3-0, Galatasaray’ı 2-1 yenerek dikkat çektiler. Özellikle Bilal Kısa’nın organize ettiği hücumlarda Niasse’nin hızlı çıkışları rakip savunmaların çok canını yakıyor. Bruno ise daha çok gol geriden bölgelerine sızan yalancı santrfor rolünde. Bu anlamda Beşiktaş’ın Antalyaspor maçında düştüğü Diarra tuzağını düşünerek savunmadaki Escude tercihini gözden geçirmesi gerekebilir. Sivok’un bugünden belirsiz olan durumunu da hesaba katacak olursak, siyah-beyazlıların bu karşılaşmayı gol yemeden tamamlama ihtimali zayıflıyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi puan kaybetme lüksü olmayan siyah-beyazlıların, beraberlik durumunda dahi risk alarak kazanmaya oynayacaklarını öngörebiliriz. Tüm bu analizden çıkan sonuç ise, Cumartesi akşamı Manisa’da karşılıklı gol izleme şansımızın fazla olduğu. Bilhassa Beşiktaş adına Oğuzhan da sahada yer alırsa, oldukça zevkli bir karşılaşma izleyebiliriz.

 

9. HAFTAYA BAKIŞ

Fenerbahçe – Gaziantepspor

19 puanla ligin zirvesinde yer alan Fenerbahçe’nin rakibi son 3 maçında 7 puan toplamayı başaran Gaziantepspor. Sarı-lacivertlilerde kaleci Volkan Demirel gribal enfeksiyon nedeniyle çalışmaları aksatmak durumunda kaldı. Emre, Gökhan ve Meireles’in sakatlıkları bulunuyor. Gaziantepspor’da Bekir Ozan cezalı. Serdar Özbayraktar’ın hafif sakatlığı var. Tek deplasman galibiyetini problemli Kayserispor’a karşı alan konuk takım ayrıca dış sahada bu haftaya kadar gol problemi de yaşadı. İçerideki 4 maçında 10 puan toplayan Fenerbahçe ayrıca 10 gol atarak dikkat çekti. Mücadele anlamında Gaziantepspor rakibini zorlayacaktır ancak nihai sonucun sarı-lacivertliler lehine olmasını bekliyorum.

Kasımpaşa – Trabzonspor

Son iki maçını iyi futbol oynayarak kazanan Kasımpaşa’da hedef galibiyet. Lacivert-beyazlılarda Orhan Şam ve Tabare Viudez’in tedavilerine devam ediliyor. Konuk Trabzonspor’da ise Mustafa Yumlu kart cezalısı. Giray ve Colman’ın sakatlıkları var. Avrupa Ligindeki Legia Varşova maçı, bordo-mavili takımı fizik açıdan etkileyebilir. Dış sahadaki 4 maçında sadece 1 gol yiyen Trabzonspor’dan yine iyi bir savunma performansı bekliyorum. Kasımpaşa’nın içerideki görüntüsü ise dalgalı bir seyir izliyor. Şota’nın öğrencileri içeride Kayserispor ve Elazığspor’u rahat geçerken, iyi savunma yapan Fenerbahçe ve Eskişehirspor’a karşı zorlandılar. Tahmini zor bu karşılaşmada beraberlik ihtimali de göz önünde bulundurulmalı.

Kayserispor – Galatasaray

Kayserispor henüz ritim tutturabilmiş değil. Kadrodaki eksikler ev sahibini bu maçta da zorlayacaktır. Salih, Cleyton ve Abdullah kart cezalısı. Bobo, Nobre ve Zurab idmanlara başlasalar da henüz yeterli seviyede değiller. Şampiyonlar Ligi mesaisinden sonra lige dönüş yapan Galatasaray’da Hamit Altıntop’un sakatlığı devam ediyor. Gökhan Zan ve Hakan Balta’nın tedavilerine devam ediliyor. Oynadığı 4 deplasman maçında sadece Beşiktaş’ı mağlup eden ve hükmen galip ilan edilen Galatasaray her ne kadar dış sahada sıkıntı çekiyor olsa da bu maçın favorisi konumunda. Kayserispor’un yukarıda saydığımız çok önemli 6 eksiği var ve gerek tecrübe gerekse de kalite faktörü konuk takımdan yana.

Sivasspor – K. Erciyesspor

Sivasspor, özellikle son haftalarda başarılı sonuçlara imza attı. Buna rağmen savunma anlayışlarını oldukça riskli buluyorum. Ev sahibinde Manuel Da Costa cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Kamil Grosicki ve Aatif Chahechouhe’nun sakatlıkları var. Chahechouhe maça yetişebilir. Dört deplasman maçında henüz galibiyetle tanışamayan Erciyesspor, bu maçlarda sadece bir gol atabildi ve 2 puan topladı. Bu nedenle Sivasspor’un savunma zafiyetlerini kullanabilecekleri konusunda şüpheliyim. Fuat Çapa muhtemelen kademeli bir savunma anlayışı ile önce bir puanı garanti altına almak isteyecektir. 90 dakika sonunda gol sayısı düşük olabilir ancak 3 puan için ibre Sivasspor’dan yana.

KDÇ Karabükspor – MP Antalyaspor

Son üç maçını mağlup bitiren Karabükspor’da hedef kötü gidişe son vermek. Karadeniz temsilcisinde Yiğit İncedemir ve stoper Puygrenier cezalı. LuaLua bu maçta muhtemelen forma giyemeyecek. Ahmet İlhan’ın sakatlığı da devam ediyor. Arka arkaya aldığı galibiyetlerle dikkat çeken Antalyaspor’da ise kolu kırılan Koray Arslan’ın forma giyme şansı bulunmuyor. Hafif sakatlığı bulunan Serkan Balcı büyük ihtimalle maça yetiştirilecek. Karabükspor’un şiddetle puana ihtiyacı var. Bu nedenle istekli ama aynı derecede kontrollü bir futbol oynayabilirler. Deplasman maçlarında iyi işler çıkaran Antalyaspor’un puanla dönebileceğini düşünüyorum.

SB Elazığspor – Gençlerbirliği

Son dört maçlarında mağlup olan iki takımın enteresan mücadelesi. Ev sahibinde Çağlar Birinci kart cezalısı. İbrahim Kaş ve Serdar Özkan maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Metin Diyadin ile yollarını ayıran Gençlerbirliği takımı Mehmet Özdilek’e emanet etti. Kırmızı-siyahlılarda Dusko Tosic cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Nizamettin’in sakatlığı bulunuyor. Kulusic ve Stancu’nun durumları nispeten iyi. Konuk takım son dört haftada sadece bir gol atabildi. Benzer şekilde Elazığspor’un da bu periyotta 2 golde kaldığını görüyoruz. Dolayısıyla kısır bir maç oynanma ihtimali var. Teknik adam değişimleri zor durumdaki takımlara pozitif etki edebiliyor. Bu sebeple Gençlerbirliği’nin maçtan puanla ayrılabileceğini düşünüyorum.

Eskişehirspor – Çaykur Rizespor

Ertuğrul Sağlam yönetiminde takım savunmasıyla dikkat çeken Eskişehirspor, iç sahadaki 4 maçında 7 puan topladı. Kırmızı-siyahlılarda Mahmut Boz ve Kayacan’ın sakatlıkları var. Ligin yeni takımlarından biri olmasına rağmen organize görüntüsüyle iyi futbol oynayan Rizespor’da ise Eren Albayrak ve Depetris ile ilgili son kararlar maç günü verilecek. Konuk takım son oynadığı Beşiktaş karşılaşmasına kadar içeride dışarıda her maçta gol atma başarısı göstermişti. Rıza Çalımbay son açıklamalarında Eskişehir’de de gol arayacaklarını belirtti. Ancak ev sahibinin sağlam savunmasını aşmaları kolay olmayabilir.

Torku Konyaspor – Bursaspor

8. haftada Gaziantepspor karşısında maça iyi tutunan Konyaspor moralli. Takımda İshak Çakmak’ın sakatlığı bulunuyor. Kokalovic ve Ramos hafta içinde takımdan ayrı çalıştılar. Konuk takımda Ozan İpek ve Kâzım’ın sakatlıkları var. Ev sahibi, iç sahada deplasmanlara oranla daha başarılı sonuçlar aldı. Fenerbahçe, Erciyesspor ve Gençlerbirliği’ni yendiler, Kasımpaşa’ya mağlup oldular. Son iki maçını kazanan Bursaspor ise dış sahada Antalyaspor ve Karabükspor’u yenmiş, Eskişehirspor ve Rizespor’a mağlup olmuştu. Son maçında çıkış içerisinde gördüğüm Konyaspor hücum hattı bu çizgisini devam ettirecek olursa ev sahibinin sürpriz şansı var.

 

VakıfBank, Avrupa’ya galibiyetle başladı

Son Avrupa Şampiyonu VakıfBank, bu sezon da unvanını korumak için mücadele ettiği Devler Ligi’nde ilk maçını Gent Dames karşısında 3-0 kazandı. Geçtiğimiz hafta Dünya Şampiyonluğu’na uzanan ve 53 maçtır yoluna yenilgisiz devam eden VakıfBank, CEV DenizBank Bayanlar Şampiyonlar Ligi’nde bu sezonki ilk müsabakasında Gent Dames’e şans tanımadı. Rakibini 3-0 yenen sarı-siyahlılar, bu sonucun ardından Avrupa arenasına galibiyetle başladı.

1478-001.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016