İki dev ekonomide KOBİ’ler
Bir kitap ve bir araştırma iki dev ekonomi Amerka ve Almanya’da KOBİ’lerin durumunu ortaya koyuyor. Bunlardan Amerikan KOBİ’leriyle ilgili durumu ele alan kitap J. Denrie ile C. Geduldig imzasını taşıyor. Kitabın başlığı ise “İstihdam Nereye Kaçtı?” sorusunu içeriyor. Almanya KOBİ’ciliğini ise Global Entrepaneriel Monitor (GEM) adlı kuruluş gerçekleştirmiş.
Önce Amerikan KOBİ’leri ile ilgili değerlendirmeyi ele alalım:
Denrie ve Geduldig’e göre Amerika’da girişimcilik irtifa kaybediyor. 10 yıl önce bir KOBİ ortalama 7 istihdama sahipken bugün bu sayı 5’e düşmüş durumda. KOBİ’ler büyüyeceğine küçülüp mikro kuruluşlar halini alıyorlar. 1999’da KOBİ’lerde 4.7 milyon insan istihdam edilirken bugün bu istihdam 2.7 milyon seviyesine inmiş durumda.
Kitaptaki üç olumsuzluk yaratan saptama şöyle:
• Girişimcilik için uygun ortam yok, girişimci yetişmiyor. Göçmenler yeni girişimcilerin yüzde 50’sini oluşturuyor. Ancak, ABD yasaları göçmenliğe ve göçmenlere sıcak bakmıyor.
• Devlet KOBİ’lerin kuruluşunu zorlaştırıyor. Kuruluş maliyeti azalacağına artıyor. Obama yönetimi tarafından 2009-2011 yılları arasında 106 yeni düzenleme çıkarılmış. Bunlar kolaylaştırıcı olarak sunulmuş, ama yakından inceleyenler bunların 261 milyar dolarlık vergi yüküne yol açtığını ortaya koyuyorlar. Ayrıca, yaratması öngörülen 1 milyon istihdam da yaratılamamış durumda.
• KOBİ’lerin kaynak yaratması zorlaştı. Yeni KOBİ’lerin yüzde 70’i hane halkı tasarruflarını kullanıyordu. Oysa, 2007-2008 krizi sırasında hane halkı servetleri yüzde 40 oranında geriledi. Buna karşılık çıkan kısa adı SOX olan yasa halka açık şirketlere 1 milyar dolarlık ek yük yarattı. ABD’nin son 40 yılında istihdam artışının yüzde 90’ını girişimcilerin halka açık start-up’çıları yaratıyordu.
Yazarlar 2012’de KOBİ’lere 5 yıl vergi bağışıklığı ya da yüzde 5 sabitleştirilmiş yüzde 5 gelir vergisi düzenlemesi ile olumlu sonuç alınabileceği düşüncesini ortaya koyuyorlar.KOBİ’ler için bu tür yeni düzenlemeler öneriyorlar.
Alman KOBİ’leri üzerindeki araştırmasında GEM’in saptamaları ise şöyle:
• Almanya’da halkın sadece yüzde 50’si yeni KOBİ’lere sıcak bakıyor. Oysa bu oran Fransa’da yüzde 65, Hollanda ise yüzde 80.
• GEM, Almanya’da KOBİ’lere dönük kaynaklarda bir azalma olduğunu, oysa 1 milyar dolarlık yeni kaynak ile Alman KOBİ’lerinde ciddi artış sağlanabileceğini vurguluyor. Bunun için Amerika’daki kaynak ihtiyacının 6 milyar dolar olduğunu öne sürüyor.
• Almanya’da KOBİ’ler için Silicon Valey gibi bir KOBİ vadisi bulunmaması GEM araştırmasında olumsuzluk olarak görülüyor. Google gibi standart belirleyen devler çıkmaması da bir başka olumsuzluk olarak belitiyor.
• Araştırma, Almanya’da girişimcilik korkusu olduğunu, halkın yüzde 40’ının bu nedenle girişimcilikten uzak durduğunu ortaya koyuyor. Kendini girişimci toplum olarak nitelelyen Almanya bu durumdaki olumsuzluğuyla Japonya’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.
Bunun bizim açımızdan önemi var mı?
Bu durum risk almayı seven Türk girişimcileri ve KOBİ’lerine Alman KOBİ’leriyle işbirliği açısından önemli fırsatlar yaratıyor. Makine, döküm gibi belli sektörlerde önemli işbirliğıi imkanları ortaya çıkıyor. Ayrıca, Almanya’daki Türkler’in üçüncü kuşakta çok sayıda KOBİ kurarak iş dünyasına girmeleri de bu ortamdan doğuyor.