III. Sanayi Şurası bitti... Sıra kararlarının uygulamasında...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

Sanayi şuralarının ilki 1987 yılında, 2’ncisi 1995 yılı 15-16 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilmişti.

Bu kez, 3’üncüsü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde 20-22 Kasım günlerinde “2023’e 10 Kala Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Avrasyanın Üretim Üssü Türkiye” teması ile gerçekleştirildi.

“Geliştirme yenilemede yetkinlik” ana temalı 2. Şura’nın yapıldığı dönemde KOSGEB Başkanı olarak şuraya hazırlık amacıyla yapılan arama konferanslarına, panellere katılmıştım.

5 Nisan kararları ardından bir yıl geçmiş, reel sektör KOBİ’ler bu sürede yaşananları geride bırakmaya çalışıyorlardı.

Kişisel olarak Şura’yı bu bağlamda da çok önemsemiştim, keza ekonomide ve sanayi de mutlaka yapısal değişikliklerin başlatılması gerekiyordu herkesin de beklentisi de bu yöndeydi..

Dönemin Sanayi ve Ticaret Bakanı Hasan Akyol ile şura öncesi yaptığımız sohbette ”Şuranın 1996 yılı başında yürürlüğe girecek Gümrük Birliği’nin, görüşmeler sürecinde yapılmasını önemli görüyorum .

Sanayimizi, KOBİ’lerimizi bu sürece hazırlamamız gerekiyor, sanayimizin gelişmesine ve sanayicilerimizin sorunlarının giderilmesinde, yeni bir sanayileşme strateji ve politikaları oluşturulmasına, katkıda bulunacağını özellikle Başbakan Yardımcımız Hikmet Çetin ve Başbakanımız Tansu Çiller’in gelmelerini bu açıdan çok önemsiyorum demişti.

Şura da ve sonuç bildirgesinde gerçekten çok önemli konulara değinildi stratejiler belirlendi.

Bütün kesimler uygulamaya geçirilmesini bekliyordu..

Bir kısmı uygulandı, bir kısmı da temennide kaldı..

Aradan 18 yıl geçti bu Şura’ya da ciddi hazırlıklar yapılarak gelindiğini biliyorum.

Örneğin, temmuz ayında İstanbul’da Bilimsel ve teknolojik gelişim – Ar-Ge&İnovasyon, Kamu destekleri, etkileri, İzlenmesi ve değerlendirilmesi, Sanayide sürdürülebilir üretim, Sanayide insan kaynakları ve istihdam, Sanayi yatırım bölgeleri ve kümelenme, Sanayi politikaları ve uluslararası rekabet gibi başlıklarda oluşturulan komisyonlara bakanlıklar, ilgili kuruluşlar, üniversiteler, STK’ların katılımıyla oluşturulan raporlar Şura’ da tartışılan başlıklar konumuna getirilmişti.

Açılış konuşmaları,ardından oturumlarda saptan başlıklar ile Özel Teknik oturum eklemesiyle konuşmacılar bu alanlarda bilimsel tebiğ tanımı içinde görüşlerini, önerilerini sundular.

Son gün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün gün Şura’da belirlenen tavsiye kararlarını açıkladı.

Kararlar arasında , Hedef 2023’te yer alan “Avrasya’nın Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Üretim Üssü Olması” hedefi, “Avrasya’nın Orta ve Yüksek Teknolojili Ürünlerde Tasarım ve Üretim Üssü Olması” benimsenmesi, Yatırım teşviklerindeki alt sınır KOBİ’ler lehine düşürülecek ifadesinin yer alması dikkatimi çeken kararlardan…

Tavsiye niteliğindeki kararlara bakıldığında tam anlamıyla kulağa hoş gelen akıcı bir üslup içinde görünüyor.

Tesbitler, öneriler çoğunlukla her kesimin üzerinde ittifak edeceği türden .

Kalkınma programları, Eylem planları, Orta Vadeli planlar, çıkarılan yol haritaları hepsi olumlu, hepsi hedef kitleyi heyecanlandıran beklentileri umutlandıran bir ifadeyle kamu oyuna sunulmakta.

Şura karaları tavsiye niteliğnde olsa zaman geçirmeden yapılabilirliği, uygunabirliği bilindiği gibi yasaların çıkarılmasına ,bakanlar kurulu kararlarının alınmasına bağlı..

Şura tavsiye kararları ,uzun zamadır ekonomi çevrelerinin, Reel sektörün, KOBİ’lerin beklentilerini derleyip toparlayan bir düzenleme bir yol haritası olarak görülmeli.

Şura tavsiye kararlarını yaşama geçirecek olan bakanlıklar ise Maliye, Milli Eğitim, Ekonomi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Kalkınma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, (YÖK’te dahil) olarak görülüyor.

Şimdi bütün kesimlerin dileği ve beklentisi tavsiye kararlarının hızla yaşama geçirilmesi..

III. Sanayi Şura’sından sonra, TİM’in düzenlediği bugün başlayacak ve iki gün sürecek olan “Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği”de çok önemli.

Etkinlik, Türkiye’de ve dünyada yenilikçi fikirleriyle teknolojide çığır açmış isimleri, sanayicileri, iş adamlarını, girişimcileri ve bilim adamlarını konferans ve atölye çalışmaları odaklı bir oluşum içerisinde bir araya getirmeyi hedeflenmekte.

Hem şura sonuçlarının hem de bugün başlayacak etkinlikte ele alınacak konuların ülkemiz ekonomisine, sanayicisine, KOBİ’lerine, genç girişimcilerine, üniversitelerine yararlar getirmesini umut ediyorum..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar