İhracattaki duraklama ekonomide olumsuzluklara kapı açar

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Ay başlarında Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin açıkladığı ihracat rakamları genelde piyasaya "moral" veriyordu. Hele hele dışarıdaki krize rağmen ihracatımızın her ay artış göstermesi, ekonominin en olumlu yanını teşkil ediyordu.
Ne var ki bu defa temmuz ayı ihracat rakamları "moralleri bozdu".
28 ay olumlu gelişmeden sonra temmuz ayında ihracat yüzde 5.5 düştü. 2011 Temmuz ayında 11.5 milyar dolar olan ihracat bu temmuz ayında 10.8 milyar dolara geriledi.
2012 yılının 7 aylık dönemindeki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla 85.2 milyar dolar oldu.

İhracatta ön sıralarda yer alan iki sektörden otomotiv sektörünün ihracatının temmuzda 1 milyar 465 milyon dolar, hazır giyim sektörünün ihracatının 1 milyar 413 milyon dolarda kalması gerilemenin temel nedenleri oldu..

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Yılın ilk 6 ayında dünya genelinde ihracat büyümesinde lideriz. İlk 6 ayda Çin yüzde 9.2, Meksika yüzde 7.7, Japonya ise yüzde 4.3'lük ihracat büyümesi elde etti. Brezilya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler sabit kalırken, Tayvan ve Polonya'da ciddi düşüşler yaşandı. Türkiye ise bu dönemde yüzde 13.4 ile ihracat büyüme şampiyonu oldu. Ancak Avrupa'daki krizden etkileniyoruz. Temmuz ayında genel olarak AB ülkelerine ihracatımız yüzde 21 geriledi. İlk 7 aydaki toplam gerileme ise yüzde 10 oldu. Bunun için de devamlı olarak yeni pazarlar arıyoruz" diyor.
En çok ihracat yaptığımız ilk 10 pazar listesinde yer alan Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta düşüşler var. İlk 10 ülkeye ihracat toplamda yüzde 5 gerilerken, Almanya'ya yapılan ihracat yüzde 20, İngiltere'ye yüzde 16, Fransa'ya yüzde 21, İtalya'ya yapılan ihracat yüzde 35 geriledi.
Türkiye'nin ikinci büyük pazarı, Irak'a ihracat yüzde 40 artarak 651 milyon dolardan 913 milyon dolara çıkarken, Suudi Arabistan'a da yüzde 71'lik ihracat artışı oldu.
İhracat 217 milyon dolardan 371 milyon dolara yükseldi.

Avrupa pazarı büyük ve zengin pazar. Bu pazara yapılan ihracattaki duraklama sanayi olumsuz etkiliyor. Çünkü bu pazara yönelik malları başka pazarlara kaydırma şansı çok zayıf.
Temmuz ayında ihracattaki gerilemeyi dikkate almamız lazım. (1) İç talebi kısıyoruz, dış talep ile ihracat ile üretimi sürdürmek istiyoruz. Ama dış talep de geriliyor. (2) İhracat artışı, ithalattaki gerileme ile birleşince cari açığı küçültüyordu. İhracatın cari açığı tedavi edici etkisi azalıyor. Bu kötü. (3) Döviz fiyatları ucuzluyor. Dolar 1.80 TL'nin altına indi. Bu gelişme ithalatı coşturacak ihracatı küstürecek bir gelişmedir.
Hükümet her halde bu gelişmeleri değerlendirerek ekonomi politikalarında gereken ayarlamaları alır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018