İhracatta yeni pazar sendikasyonlarda yeni ülke bankaları
Türk ihracatçıları Avrupa pazarındaki daralmadan doğan açığı yeni pazarlar bularak kapatmışlardı. Arkadaşımız Jülide Yiğittürk Gürdamar'ın banka yetkililerinden aldığı bilgiler gösteriyor ki, bankalarımız da Yunanistan tahvilleri nedeniyle Avrupa Bankalarının daralttıkları sendikasydonlara katılımlarının açığını yeni ülke bankalarının katılımıyla kapatarak, yüzde 100 oranında çevirmeyi biraz yüksek maliyetli sağlıyorlar.
Avrupa'da yaşanan kriz nasıl o daralan pazarda kaybettiğimizi ihracatçılarımız yeni pazarlara yönelerek kapattılarsa, bankalarımızda Avrupa pazarlarındaki sendikasyon daralmasını yeni ülke bankalarının katılmasıyla aşmışlar/aşıyorlar. Ayrıca, ülkemize sıcak para girişi de sürüyor. Yurt dışı yerleşiklerin yılın ilk altı ayında hisse senedi, mevduat, eurobond ve DİBS portföyleri yüzde 26.4'lük artışla 120 milyar doların üzerine çıktı.
Banka yöneticileri ilk altı ayda sendikasyon kredilerini güçlü muhabirlik ilişkileri, sağlam bilanço yapılanmaları nedeniyle aynı kategorideki ülke bankalarına göre daha iyi koşullarla borçlanarak başarılı bir şekilde döndürdüklerini belirtiyorlar. Ancak, fiyatlanmanın geçen yıla göre biraz yüksek olduğunu belirterek geçen yıl libor artı 1.10 olan maliyetin bu yılın ilk yarısında libor artı 1.45 seviyesine yükseldiğini açıklıyorlar.
Avrupa Bankalarının Yunan tahvilleri nedeniyle yaşadıkları olumsuzluğa dayalı olarak gelişmekte olan ülkelerdeki sendikasyonlarını yenilemeyerek sermaye yapılarını düzeltmeye gitmelerinin yarattığı olumsuzluğa karşın ilk yarıda Türk bankaları Ortadoğu ve Uzakdoğu'dan yeni ülke bankalarının katılımlarıyla sendikasyonlarını yüzde 100 oranında çevirebildiler. İş Bankası yöneticileri Mayıs ayı içersinde1.2 milyar dolar tutarındaki sendikasyon kredisini 22 ülkeden 51 bankanın katılımıyla sağladıklarını, Haziran ayında toplam 381 milyon dolarlık seküritizasyon kaynağı gerçekleştirdiklerini belirtiyor. Eylül ayında vadesi dolacak sendikasyonlarını da rahatlıkla çevirebileceklerini söylüyorlar. Sendikasyonlarına Asya ve Ortadoğu'dan yeni katılımcıların olduğunun da altını çiziyorlar. Garanti bankası yetkilileri 20 ülkeden 48 bankanın katılmasıyla Mayıs ayında 1 milyar euroluk kredi yenilemesi yaptıklarını, Kasım ayında da 1 milyar dolarlık yenileme yapacaklarını açıklıyorlar. Mayıs'taki serndikasyonda 8 yeni bankanın yer aldığını belirtiyorlar. Yapı kredi bankası yetkilileri Nisan ayında 21 ülkeden 44 bankanın katılmasıyla 264 milyon dolar, 864 milyon dolar sendikasyon gerçekleştirdiklerini, bunun yüzde 104 oranına karşılık olduğunu açıklıyor. ABank yetkilileri 7 büyük Lübnan bankasının Türkiye'ye ilgisinin arttığını, yakın gelecekte Uzakdoğu bankalarını ilgisinin artacağına da inandıklarını belirtiyorlar.
Ancak, bankacıların bir başka tespiti önceki yıllarda 1 milyar dolar üzerindeki sendikasyonlarda yüzde 150'lere varan çevirme isteklerinin bu yıl gerileyerek yüzde 100'ler seviyesinde kalması . Ve sendikasyon kredi maliyetlerinin bu yıl bir miktar artmış olması…
Buna karşın bankacılarımız ikinci yarıda süresi gelen sendikasyonları çevirmede de bir sorun yaşanmayacağına inandıkları belirterek, yeni bir fiyat artışı daha olacağına da inanmadıklarını söylüyorlar. Yılsonunda bankacılık sektörümüzün yaklaşık 15 milyar dolarlık sendikasyonları yeni ülke bankalarının da katılımıyla gerçekleştireceklerini, katılımcılar içersinde yüzde 52'sinin Avrupa bankaları olacağı tahminini de yapıyorlar.
Görüldüğü gibi tıpkı ihracatta daralan Avrupa pazarının boşluğunu ihracatçılarımızın doldurması gibi, Avrupa bankalarının sendikasyonlara katılmaktaki iştahsızlığı da bankalarımız tarafından yeni ülke bankalarının katkısıyla kapatılıyor.