İhracatta resmi ihraç tarihi
İhracatta, ihraç faturasının düzenlenme tarihi değil, ihraç edilen malın fiilen Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıktığı resmi ihraç tarihtir. Bu tarih itibariyle ihracatçının kayıtlarına girmesi gerekmektedir.
19. Seri no lu KDV Genel tebliğinde, Katma değer vergisi uygulamasında ihracat işleminin gerçekleştiği tarih, malın gümrük hattından geçtiği sırada çıkış gümrüğünce belirlenen ve gümrük çıkış beyannamesinin ilgili bölümünde belirtilen "Gümrük hattını çıkış tarihi" olacaktır. ifadeleri bulunmaktadır.
26.04.201 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği”’inde Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır.
3065 sayılı Kanundaki istisna uygulamasında ihracat, esas itibarıyla, serbest dolaşımda bulunan bir malın dış ticaret ve gümrük mevzuatları doğrultusunda, ihracat işlemlerinin tamamlanmasından sonra Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesi dışına çıkarılmasıdır. Dış ticaret mevzuatında ihracat olarak değerlendirilen ancak, 3065 sayılı Kanunun 12 nci maddesi ve Tebliğin bu bölümünde belirlenen şartları taşımayan işlemlerin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir.” açıklaması yapılmıştır.
107 Seri no lu KDV Genel Tebliği’nin “Gümrük Beyannamelerinin İbrazı” bölümünde ise, “Bakanlığımıza yansıyan olaylardan, 1 Mayıs 2007 tarihinden sonra düzenlenen ve ihracat istisnası uygulamasında tevsik edici belge olarak vergi dairesine ibraz edilen gümrük beyannameleri üzerinde ihracatın gerçekleştiği tarihi belirten herhangi bir bilginin yer almadığı, bu nedenle ihracat istisnasından doğan iade işlemlerinin yerine getirilmesinde tereddüde düşüldüğü anlaşılmaktadır.
19 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (E) bölümüne göre, KDV uygulamasında ihracat işleminin gerçekleştiği tarih olarak, malın gümrük hattından geçtiği sırada çıkış gümrüğünce belirlenen ve gümrük beyannamesinin ilgili bölümünde belirtilen "gümrük hattını çıkış tarihi" esas alınmaktadır.
Ancak, 4/4/2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Genelgesi ile gümrük idarelerince 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren ihracata yönelik düzenlenen gümrük beyannamelerinin ihracatçıya verilen nüshasının üzerine herhangi bir kapanma meşruhatı düşülmesine son verilmiştir.
Bu nedenle, 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren KDV beyannamelerinde ihracat istisnasına ilişkin beyanları bulunan mükelleflerin tevsik edici belge olarak ibraz ettikleri gümrük beyannamelerinde ihracatın gerçekleştiği tarihi belirten bir açıklama aranılmayacak, bu beyannamelere ilişkin elektronik ortamda (VEDOP) erişilen bilgiler arasındaki kapanma tarihi, ihracat istisnası uygulamasında ihracatın gerçekleştiği tarih olarak dikkate alınacaktır.” hükümleri bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen açıklamalar ışığında;
Yapılan ihracatın ihracatçının kayıtlarına intikal tarihi, ihraç edilen malın, fiilen Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıktığı resmi ihraç tarihtir.
Bu tarih, gümrük çıkış beyannamesine ilişkin elektronik ortamda (VEDOP) erişilen bilgiler arasındaki kapanma tarihi, ihracatın gerçekleştiği tarih olarak dikkate alınmalıdır.
İhracat için düzenlenen faturaların tarihi değil, elektronik ortamda (VEDOP) erişilen ihracatın kapanma tarihi esas alınacaktır.
Kayıtlara, ihracatın elektronik ortamda (VEDOP) erişilen ihracatın kapanma tarihinde geçerli T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek bulunacak tutar yazılmalıdır.