İhracatta Güney Kore ve biz...
TİM Başkanı Büyükekşi, bilim adamlarına Güney Koreyi örnek alan bir çalışma ile hazırladıkların ihracatın yol haritasını içeren bir raporu Ekonomi Bakanlığına sunduklarını açıkladı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi 2023 ihracat hedefine ulaşmak için farklı stratejilerle çalışmalarını sürdürdüklarini açıklıyor. Büyükekşi, “Bu hedef için iş dünyasının en başta Ar-Ge , inovasyon, tasarım ve markaya yönlenmelerini öneriydruz” diyerek, ihracatta başarı için Güney Koreyi örnek alarak inceleyip hazırladıkları raporu Ekonomi Bakanlığına sunduklarını söylüyor.
Büyükekşi, Güney Kore’nin başarısından söz ederken de, “12 yıl önce Güney Kore’nin ihracatı 130 milyar dolar, şimdi ise yaklaşık 550 milyar dolarda. O zaman Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Demek ki olabiliyor, bu bir hayal değil... Bunun olması için ne lazım? Bir plan, program, strateji ve yol haritası. Biz de bunu yaptık yayınladık da” diyor. Büyükekşi, yaptıkları hassas çılışmayı sadece 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi için yapmadıklarını, ülkemizdeki 26 sektörü ele aldıklarını ve bir senaryo çalışması yaptıklarını belirtiyor. Bilim adamlarına Dünya Bankası, Amerika ve IMF’in 2020, 2025 raporlarını inceleterek, hazırlattıkları senaryoda, “2023 yılında dünyada 34.5 trilyon dolarlık dış ticaret olacağını varsaydık. Bundan yüzde 1.5 pay almayı hedefliyoruz.” değerlendirmesini yapıyor.
TİM başkanı, Güney Kore örneğine göre yapmamız gerekenleri belirtirken, bize mukayeseli üstünlük yaratacak sektörleri seçmemiz gerektiğini, temel bilimlerdeki öğrenci sayılarının artırılmasını, Ar–Ge merkezlerinin çoğaltılıp geliştirilmesini , ihracat seferlerliğinin başlatılmasını öneriyor.
Şimdi Büyükekşi’nin 12 yılda 130 milyar dolardan ihracatını 550 milyar dolara çıkardığını belirttiği Güney Kore’nin ihracattaki gelişimi ile aynı dönemde bizim ihracatımızdaki gelişmeyi karşılaştıralım:
Güney Kore 12 yıl önce 130 milyar dolar ihracat yaparken, bunu 3.5 kat artırarak 550 milyar dolara yükseltmiş. Aynı dönemde Türkiye’de ihracatını 36 milyar dolardan 3.6 kat artırarak 151 milyar dolara yükselmiş durumda. Bu açıdan iki ülkenin ihracat artışları arasında bir benzerlik, paüralellik olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde 12 yıl önce Güney Kore’nin ihracatı bizim ihracatımızın 3.6 katı imiş. Bugün de Güney Kore’nin 550 milyar dolarlık ihracatı bizim 151 milyar dolarlık ihracatımızın 3.5 katı. Bu sonuçlar ihracatlarımızın büyümelerinin paralel seyrettiği için, oranların aşağı yukarı aynı kalmış olduğunu gösteriyor.
Mehmet Büyükekşi’nin Güney Kore’yi örnek alarak bilim adamlarına yaptırdığı çalışmalarda yer alan önerilerin hayata geçmesi için, sözünü ettiği alanlarda yapılması gereken reformların neler olduğunun belirlenmesi ve belli alanlarda geliştirici desteklerin ortaya konulmasına ihtiyaç vardır. Bunun için de Büyükekşi’nin dikkat çektiği gibi üretimin önemi unutulmamalı ve üretimi destekleyici çalışmalar yapılmalıdır.