İhracatta gerileme devam ediyor (…ama ihracatçılar iyimser ve ümitli)

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eylül ayı ihracat verilerini açıkladı.

• Eylül ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.8 azaldı. 10 milyar 452 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın eylül ayında gerilemesinin önemli bir nedeni 9 günlük.Kurban Bayramı tatili .

• Yılın ilk 9 ayında toplam ihracat 2015’in aynı dönemine göre yüzde 2.7 azalış gösterdi. Dokuz aylık toplam ihracat 95 milyar 746 milyon dolar.

• Son 12 ayda toplam ihracat bir önceki döneme göre yüzde 4.3 azaldı.130 milyar 921 milyon dolar oldu.

Aylık da 9 aylık da yıllık da olsa ihracat gelirlerimizin gerileme devam ediyor. Daha çok malı daha ucuza satıyoruz. İhracat fiyatlarının her zamanki gibi olumsuz bir etki yarattığını belirten TİM Başkanı “İhracat fiyatlarındaki gerilemenin son bulmasını bekliyoruz. Aynı zamanda çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da çözülmesiyle, ihracatımızın istikrarlı bir şekilde artış trendi içerisine girmesini öngörüyoruz. Örneğin Rusya’ya ocakta çalışma günü başına 3.8 milyon dolar ihracat yapılmışken eylülde bu rakam iki kata yakın artarak 6.5 milyon dolar oldu” diyor.

• İhracat gelirimiz düşerken eylül ayında kilogram bazında dışarıya yüzde 9 oranında daha çok mal yolladık.

• Yılın ilk 9 aylık döneminde kilogram olarak dışarıya yolladığımız mallar yüzde 5 oranında artarken, ihracat gelirimiz yüzde 2.7 oranında geriledi.

İhracatımızı 2 sektör otomotiv ve hazır giyim sektörü sırtlamış durumda. Bu 2 sektör toplam ihracat gelirinin yüzde 31’ini sağlıyor. Eylül ayında otomotiv sektörünün ihracatı artarken, hazır giyimde azalma oldu.

Tarım sektörünün toplan ihracattaki payı eylül ayında yüzde 14.9 oranında. Yaş ve kuru meyve ve sebze, zeytinyağı, fındık gibi ürünlerin ihracat gelirine katkısı yüzde 5 kadar. Bir o kadar da hububat ve bakliyat ihracatı var. Eylül ayında AB ülkelerine ihracatımız yüzde 3, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 0.6 arttı. Yılın ilk 9 ayında ise AB ülkelerine ihracatta yüzde 5.4 ve Kuzey Amerika’ya yapılan ihracatta yüzde 2.3 oranında artış var. Toplam ihracatımızda AB’nin payının geçen sene eylül ayında yüzde 49’dan bu sene yüzde 51’e yükseldi.

İlk 9 ayda toplam ihracatta Almanya’nın payı yüzde 10.5, İngiltere’nin yüzde 6.5, İtalya’nın yüzde 5.5, ABD’nin yüzde 4.9 Fransa’nın yüzde 4.6, Çin’in yüzde 1.6, Rusya’nın yüzde 1.2 oranında. Batı ülkelerindeki krize rağmen ana pazarımız, büyük pazarımız Batı pazarı.

Dövizi zar zor Batı pazarlarında mal satarak kazanıyoruz. Çin ve Rusya’dan yapılan ithalatta kullanıyoruz..

TİM Başkanı iyimser: “Dünya ticaretindeki daralma devam ediyor. 2016 Temmuz ayında dünya toplam ticareti yüzde 5.4 daralma ile 8.4 trilyon dolar olarak gerçekleşti. 2015’te bu rakam 8.9 trilyon dolar idi. Bunların yanında İngiltere’nin ihracatında temmuzda yüzde 11.7 Çin’in ihracatında yüzde 7.3 ve ABD’nin ihracatında yüzde 6.4 düşüş gerçekleşti. Ülkemiz ise her şeye rağmen başarılı bir ihracat grafiği sergiliyor. 2016’nın kalan 3 ayında bu performansla devam edersek 150 milyar dolar ihracatı rahatlıkla yakalayabiliriz” diyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018