İhracatta duraklama devam ediyor
Ekim ayında ihracatta beklenen artışı gerçekleştiremedik. Ekim ayı ihracat geliri geçen yılın ihracat gelirinin yüzde 4.6 gerisinde kaldı.
11 milyar 727 milyon dolar ihracat geliri elde edebildik.
Yılın ilk on ayında ihracat gelirimiz, geçen yılın aynı dönemindeki gelirin yüzde 3.7 oranında gerisinde kaldı. İlk on ayda ihracat gelirimiz 115 milyar 952 milyon dolar.
İhracat gelirlerimizi aylar, yıl başından bu yana geçen süre ve 12 aylık dönem itibariyle bir önceli yılın ihracat rakamlarıyla karşılaştırıyoruz.
-Ekimde ihracat gelirimiz geçen ekime göre yüzde 4.6 oranında geride kaldı.
-On aylık dönemde geçen yılın yüzde 3.7 gerisindeyiz.
-12 aylık dönemde ise yüzde 5 oranında geri kalma var.
Aylık, on aylık ve 12 aylık karşılaştırmalar ihracattaki duraklamanın bir türkü atlatılamadığını, duraklamanın kalıcı olma tehlikesini işaret ediyor.
İhraç ürünlerimizin yapısı değişmiyor.
Ekim ayında sektörel bazda en fazla ihracatı yüzde 8.2 artış ve 2 milyar 190 milyon dolarla gene otomotiv ana ve yan sanayi gerçekleştirdi. Daha sonra 1 milyar 431 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sanayi ve 1 milyar 239 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri geliyor. Ekimde en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 8.2 ile otomotiv sanayi gerçekleştirdi. Açık anlatımla otomotiv sanayi, diğer sanayi sektörlerinin ihracatındaki gerilemeyi bir anlamda telafi etti.
Ekim ayında ihracat miktar bazında yüzde 3.3 daralarak 8.9 milyon ton oldu. Yılın ilk 10 ayında ihracat miktar olarak yüzde 4 arttı. 85.7 milyon ton oldu.
İhracat geliri ve ihraç olunan malların ağırlığı dikkate alındığında, 2016 yılında ihraç ürünlerinden ortalama kilo başı 1.30-1.35 TL ihracat geliri elde ettiğimiz anlaşılıyor.
Ekim ayında 102 ülkeye yapılan ihracat arttı. 133 ülkede gerileme gerçekleşti.
En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında Almanya'ya ihracat yüzde 0.1 azaldı, İngiltere'ye yapılan ihracat yüzde 15.2, Irak'a yapılan ihracat yüzde 13.1 azaldı.
İtalya'ya ihracatta yüzde 3.6 oranında ABD'ye ihracatta yüzde 12.8 oranında artış gerçekleşti.
Ülke grubu bazında bir önceki yılın aynı dönemine göre Avrupa Birliği'ne ihracatta yüzde 4.7 oranında gerileme oldu. AB ülkelerinin toplam ithalatında, bizim ihraç ettiğimiz ürünlerin payı yüzde 1.27 oranında. Fakat her şeye rağmen AB pazarı bizim için ana pazar. İhracat gelirlerimizin yarısını bu pazardan elde ediyoruz.
TİM Başkanı, “İhracatçıya yeşil pasaport verilmesi hususunda Ekonomi Bakanımız detayları açıkladı. Maliye Bakanımız ihracata verilen desteklerin üç katına çıkacağı müjdesini verdi. Bu adımların hem yatırım hem de ihracata önemli pozitif etkileri olacağına inanıyoruz. Altı kıtada 249 ülkeye mallarını satan ihracatçılarımız, hükümetimizin de desteğiyle artık kolaylıkla ihracatını geliştirebilecek” diyor.
Yeşil pasaport ile ihracat teşviklerinin ihracatın artışında belki yararı olur ama, önemli olan dışarıda talebi olan, yüksek katma değerli malı üretebilmek. Dışarıda talebi olan malı üretemedikçe ihracatı artırmamız zor.
--------------------------------------------------
Cumhuriyet yaşamalı
Cumhuriyet gazetesi, Türkiye’de Atatürkçülüğü, çağdaşlaşmayı, laikliği, ülke bütünlüğünü savunan bir yayın organı. Kuruluşından bu yana yöneticileri, yazarları değişiyor ama gazete ana yayın ilkesini sürdürüyor. Yayınlayanların ve yazarların kanuna uymayan davranışları var ise, kişisel sorumluluklar Cumhuriyet’e el konulmasına gerekçe olamaz. Cumhuriyet’te yönetim sorumluğu olanların ve yazarların çoğu yıllardır değişik yayın organlarında ve Cumhuriyet’te yazıları yayınlanan gazeteciler. Genel Yayın Müdürü Murat Sabuncu, ekonomi gazetecisi. Ekonomi sayfasında benim müdürlüğümü yaptı. TV’lerde düzenli olarak ekonomi programları yaptı. Atatürkçü, çağdaş genç bir gazeteci. Onun ve arkadaşlarının yazdıkları, çizdikleri her gün gazetede yayınlanıyor. Bugüne kadar adli takibe uğramamışlar. Toplu olarak gözaltına alınmaları üzücüdür. İnşallah soruşturma kısa sürer ve aklanarak Cumhuriyet’e dönerler.
İnşallah Cumhuriyet’e kayyum atanmaz. Cumhuriyet’in sermaye yapısı ve yönetimi ve de sonuçta yayın politikası kökten değişmez.