İhracatta aracının sorunu
Genç arkadaşımız eğitim, yabancı dil ve dış ticaret bilgileri gibi yeterliliklerini değerlendirip, ihracatta aracılık yapmakta karar kılmış birisi. Epey zamandır da bu konuda başarılı işlere imza atmış. Hem, belli bir seviyede kendi geçimini sağlıyor ve hem de işbirliği yaptığı firmalara ciddi bir katkısı oluyor. Ara sıra görüşüp sohbet ederek fikir alış verişi yaptığımızda verdiğim tavsiyeler doğrultusunda, yaptığı işlere başlamadan önce bir sözleşme yapmayı adet edinmiş.
Yapılan sözleşme, hem aracının hem de üreticinin hem haklarını hem de sorumluluklarını karşılıklı olarak korumaya alıyor. Alınan ve verilen bilgilerin gizli kalmasını, karşılıklı olarak üretici şirket ve müşteri bilgilerinin özenle ve olması gereken düzeyde korunmasını sağlamak amacıyla yapılıyor, bu sözleşmeler.
“Hocam sizinle bir görüşsek, soracaklarım birikti” dediğinde, kahve bahane sohbet şahane diyerek bir araya geldik. Son birkaç senedir işbirliği yaptığı bir üretici ile olan sorununu açtı. Bu üretici ile yapılan sözleşmede, ihracat bağlantısı yapılan ürünlerin yurt dışına satışından belli bir komisyon almak üzere anlaşmaya varılmış. Bu şekilde de çalışmalar birkaç yıldır sorunsuz devam etmiş. Bu arada, yeni bir pazarda bulunan yeni bir alıcı için yapılan çalışmada ortaya çıkan özel bir durum nedeniyle, üzerinde anlaşmaya varılan komisyon yüzdesi, bir miktar aşağıya çekilmiş. Bu alıcı ile bağlantılar yapılmış ve ihracat gerçekleştirilmiş.
Geçtiğimiz günlerde yurt dışındaki alıcı Türkiye’ye gelmiş, ihracatta aracılık yapan genç arkadaşımız ve üretici firma sahibi ile bir toplantı yapmışlar. Yabancı müşteri ile 2017 yılı için yapılması düşünülen işbirliğinin öngörüleri ortaya konulmaya çalışılmış. Ortaya çıkan tablo oldukça ümit verici olmuş ve 2017 için bir taslak program oluşturulmuş.
Müşteriyi oteline bıraktıktan sonra, üretici ile aracı genç işadamı sohbete oturmuşlar. Aracı olan arkadaşımız, işbirliklerinin temelini oluşturan sözleşmeye atıfta bulunmuş. Ziyarete gelen alıcı için konuşulan ve standart komisyon yüzdesinin azaltılmasına yol açan özel durumun ortadan kalktığını hatırlatmış. Böylece, bu alıcı için de komisyon yüzdesinin, tüm diğer alıcılar için uygulanan yüzdeye yükseltilmesi gerektiğini belirtmiş. Üreticinin cevabı ise “Öyle şey olmaz, biz bu alıcı için daha az komisyon yüzdesi üzerinde anlaştık” olmuş. Genç dostumuz da “O indirim, o gün var olan özel durum için idi, bugün o özel durum ortadan kalktığı için bizim genel anlaşmamız şartları geçerli olmalıdır” diye ısrarlı olsa da üreticinin tavrı ve tutumu değişmemiş.
Aracı olan genç de üzüntülü bir şekilde “Altına imza atılıp, epey zamandır uygulanan anlaşmaya neden uyulmaz ki” diye soruyor. Bu arada üreticinin kendisini “Etkin pazarlama yapmamakla” suçlamaktan geri kalmadığını da belirtiyor. Üstelik üreticinin işletmesinde işe aldığı yabancı dil bilen bir genç ile kendisinin bulduğu müşterilerle temas ettiğini ve sözleşmeye aykırı düşmemek için de kendisine maalesef daha sonra haber verildiğini söylüyor.
Siz olsanız ne yaparsınız?