İhracatın Yıldızları...

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]




" İhtiyaç Her İcadın Anasıdır " demiş atalarımız. Gerçekten de her yeni ürünün neden yapıldığına baktığımızda, ya o alandaki bir boşluğu doldurduğunu ya da hayatımızı veya üretimimizi kolaylaştıracak bir niteliğe sahip olduğunu görüyoruz. Bazen öyle ürünler çıkıyor ki " bu da neye yarayacak " diye yorum yaptırsa da daha sonra kişisel veya iş hayatımızda aldığı yer, herkese şapka çıkarttırıyor.

IBM şirketinin bir zamanlar başkanlığını yapan Thomas J. Watson adlı kişiye atfedilen meşhur " en fazla 5 bilgisayar için pazar vardır, fazlasının satılabileceğine ihtimal vermiyorum " rivayetinin, doğru olması durumunda veya değiştirilmiş biçimde olması halinde bile, bugün için ne kadar şaşkınlıkla karşılanan bir ifade olduğu ortadadır. Nedeni de neredeyse dünyayı temelinden sarsan ve insan hayatının her noktasını etkileyen ve her şeyi hızlandıran ve başka buluşlara yol açan bir buluş olmasıdır.

Bilgisayarların yapılmasındaki itici güç, hesaplamaların daha hızlı ve insan hatasından uzak yapılabilmesinin sağlanması idi. Zaten İngilizce " Computer / Hesaplayıcı " denilmesinin altında yatan gerçek de bu olmalıdır diye düşünüyorum.

Gazetemizin 10. Yılını doldurup, artık geleneksel bir hale gelen " İhracatın Yıldızları " yarışmasına başvuran işletmelerimizin niteliklerine baktığımda, göğsümün kabardığını ve duyduğum gururdan gözlerimin dolduğunu sizlerle paylaşmak isterim. Sohbetimize katılan dostlarımızın hatırlayacağı üzere, ihracata başladığımız 70'li yılların ikinci yarısında, ihracata vermek üzere ürün aradığımızda, bulabildiğimiz üretici sayısının oldukça az veya aradığımız ürünün imalatçısını Türkiye'de bulmanın imkânsız olduğunu hep söyleriz.

İleri teknoloji ve bilgi birikimi gerektiren hassas tıbbi ürünlerden, alternatif tıp ve kozmetik girdisi olarak kullanılan bitkisel ürünlere, otomotiv ürünlerinden hassas nano teknoloji kullanan tekstil ürünlerine, temiz ve yenilenebilir enerji üretim gereçlerinden bunların yedek parçalarına kadar ve daha sınıflandıramadığımız ilginç ve çekici ürünlerin varlığı, iş dünyamızın kendisini ne kadar yenilediği ve küresel pazara uyum sağlamaya çalıştığının bir göstergesi. Yazılım, donanım ve elektronik konularındaki gelişmeler ise, Türk iş insanlarının, gerçekten bilim ve bilimsellikle dost olma yolunda çok ciddi adımlar attığını gösteriyor.

İhracatçılarımızın yeni pazarlara açılımda gösterdikleri başarılar, gerçekten takdire şayan bir seviyeye varmış durumda. Adını bile duymadığımız yerlere ihracat yapanları görmek, ihracatçılarımızın çabalarında sınır tanımadan çalıştıklarının bir göstergesi. Bunu görmek de bizlere " varsa yoksa AB ve hatta Almanya " mantığı ile ihracata kalkışanlara veya komşusu, tanıdığı, rakibi nereye gidiyorsa oraya ihracat yapmaya çalışanlara ilham verir diye ümit veriyor. Tekstil ürünlerinde dünya markalarına üretim yapanları görmeye alışık olsak da ağır sanayi ve hassas üretim gerektiren uçak, otomotiv, makine sanayi gibi sektörlere tedarikçi olabilme başarısı gösteren ve bunun devamlılığını sağlayan işletmelerimiz bizlere gurur veriyorlar.

İhracatın yıldızları yarışmasında öne geçen işletmelerimiz, ödüllerini 30 Mayıs Çarşamba günü alacaklar. Ancak şunu özellikle vurgulamak isterim ki bu yarışmada ödül alamasalar da katılan tüm işletmelerimiz gönlümüzde taht kurdular. Zira hepsi yıllardır gönül ve emek verdiğimiz ihracat işini önemli noktalara taşıyanlar olarak karşımıza çıkıyorlar. Özellikle aktif bir biçimde ihracat pazarlaması yaparak, müşterilerin kendilerine gelmesini beklemeden işletmelerinin ihracat pazarlarını oluşturanları görmek, Türk ihracatçısı hakkındaki olumlu düşüncelerimizi daha da ileriye çekiyor.

Tüm katılımcıların yolu açık, ihracatı çok ve işletmeleri kârlı olsun.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019