İhracatın Yıldızı, Hidromek
Gazetemizin her yıl düzenlediği " İhracatın Yıldızları " yarışması sonuçlandı ve 16 Şubat Salı günü akşamı yapılan şık bir toplantıda, ödüller sahiplerini buldu. 2009 yılı İhracatın yıldızı ödülünü de Hidromek firması aldı.
Bence firmanın 50 ülkeyi geçen ihracatının da önünde olan en önemli başarısı, kendi markasıyla dünya pazarlarında yer alabilmiş olmasıdır. Sektöre yabancı olmayanların hemen takdir edeceği gibi, devler pazarında kendine bir yer edinebilmiş olması ve bu yeri de kendi özgün markasıyla kazanabilmiş olması, bence aldıkları ödülü bir kaç kat daha değerli kılıyor. Yarışmanın diğer dallarında da ödül alan firmaların da bu yönlerinin öne çıkması Türkiye ihracatının pasif olmaktan çıkmaya yöneldiğinin bir göstergesi olsa gerek.
Kreatif ürün dalında birincilik ödülünü alan BMR Tarım firmasının Gaziantep kökenli olması, onun bir Anadolu Kaplanı olmasının gururunu bizlere yaşatıyor. Öte yandan, özgün bir araştırma sonucu ortaya çıkarılan bir ürünle bu ödüle sahip olması, Ar-Ge konusunda da kendilerini dünya piyasalarında öne çıkarabilecek kadar iddialı olduklarını kanıtlıyor. Ar-Ge konusundaki geri kalmışlığımız düşünüldüğünde bu ödül bence daha da değerli oluyor.
Yeni Pazar ve Pazar Çeşitliliği dalında ödülün sahibi olan Nüve Sanayi Malzemeleri firmasının ürünlerinin de kendi tasarımları olması ayrı bir gurur vesilesi. Bir hayli teknik yeterlilik gerektiren konularda tasarım yaparak kendi adlarıyla ayağa kalkmaları, bence diğer KOBİ sahipleri ve yöneticileri için cesaret verici olsa gerek. Aynı dalda ikincilik ödülünü alan Kale Kilit için söylenecek fazla bir şey yok, onları tanımayan yoktur sanırım. Yabancı pazarlarda ucuz kalitesiz mallara karşı olduğu kadar, pahalı kaliteli ürünlere karşı da, adları gibi, Kale gibi karşı duruyorlar. 102 ülkeye ihracat yapmaları da sanırım yıllardır sergiledikleri kararlı tutumlarının sonucu olsa gerek.
E-Ticaret ödülleri ise beni en mutlu edenler oldu demem gerekir. İlk olarak geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında seyrettiğim İskender Smokin firmasının, son derece yeni bir iş tarzı olan e-ticaret gibi bir dalda öne çıkması çok önemli. Zira gelenek sahibi eski aile firmalarının da nasıl bir değişim geçirebileceklerini ve bu yeni tarzlarıyla da farklı başarıları yakalayabileceklerini parlak bir görünümle kanıtlıyorlar.
Aynı dalda ikincilik ödülünü alan Sihirli Elmalar firmasını gerek e-ticaret alanında sergiledikleri başarı, gerekse de yaratıcı ürün yelpazeleri itibariyle kutlamak gerek.
Bence e-ticaret ödüllerinin en şaşırtıcı olanı ise, gerçekten hızlı olmak gereken yassı ve yuvarlak metal piyasasında e-ticaret uygulamalarını devreye sokarak, bu alanda gerçek bir yenilik sergileyen MTC Metal firmasının aldığı ödül oldu.
Ödül alamayıp yarışmadan plaketle ayrılan firmalarımızın da haklarını yememek lazım. Her biri ayrı bir değer olan bu firmalarımız da en az ödül alanlar kadar takdire layık olanlardır. Yarışmanın en gurur verici tarafı, firmalarımızın AR-GE çalışmaları, yaratıcılıkları, ihracat çabaları ve kendileriyle gurur duyarak " biz de varız " diyerek bu yarışmaya katılmaları. Ümit ediyorum ve inanıyorum ki gelecek sene, her yıl olduğu gibi daha fazla katılım olacak ve jüri başarıları yadsınamaz katılımcılar arasında seçim yapmak için zorlanacaktır.
Türkiye 1980 sonrası oturduğu ihracat rayında hızını arttırmaya başladı. Devlet de sanayici ve tüccarın başarısına yaklaşırsa, 2023 yılının 500 milyar dolarlık ihracat hedefi küçük bile kalır.