‘İhracatın Metalik Yıldızları 2018 Ödül Töreni’nden notlar…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki’nin ev sahipliğinde, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle’nin katılımıyla geçtiğimiz Cuma akşamı Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen 21 farklı kategoride 64 ödülün sahiplerini bulduğu ‘İhracatın Metalik Yıldızları 2018 Ödül Töreni’nin davetlilerindendim.

Törenden derlediğim notları, izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım.

1861 yılında Şirket-i Hayriye tarafından kendi gemilerinin bakım-onarımı için kurulan Hasköy Tersanesi’ni (1970 yılında çalışma yaşamına başladığım iş yerim) 1994 yılında ‘Sanayi Müzesi’ne dönüştürerek ülkemize, İstanbul’a böylesi muhteşem bir eseri kazandırdığı için Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç’a teşekkür etmek isterim.

İDDMİB, demir çelik, alüminyum, bakırdan mamul eşyalar, ev ve mutfak eşyaları, döküm, kilitler, el aletleri gibi birçok alanı bünyesinde barındıran 4500 üyesi ile çok çeşitli, çok ürünü olan büyük bir birlik.

Bir dönem aradan sonra tekrar İDDMİB Başkanlığına seçilen Tahsin Öztiryaki, Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmekte.

Törene dönersem, uzunca bir süredir katılma olanağını bulduğum bu törenlerde bu yıl bir ilke tanık oldum.

Törende, sektörlerine verdikleri katkılarından dolayı sektör sivil toplum kuruluşlarına ve uluslararası başarıları nedeniyle kültür ihracatçısı olarak adlandırılan yetenekli çocuklara ödüller verilmesi bir ilki oluşturuyordu…

Ödül verilen başarılı çocuklarımızla ilgili İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, “sadece mal ihracatı ile değil kültürel alandaki başarılarımızla da ülke markamızı yukarı taşımamız gerektiğini dile getirerek bu bağlamda 8 ay önce babasının yönlendirmesiyle piyanoyla tanışan ve Almanya’daki yarışmada “ Dünya İkincisi” seçilen Doğu Balyemez ile Prag'ta düzenlenen keman yarışmasında “Dünya Birincisi“ seçilen Defne Güngör’e ödül vermeyi kararlaştırıldık” bilgisini verdi.
Tahsin beyi bu konudaki kararı nedeniyle kutluyorum.

Başkan Tahsin Öztiryaki açılış konuşmasında, sektörün 2018 yılında gerçekleştirdiği 8.2 milyar dolarlık ihracat ile tarihi bir rekora imza attığını belirtti.

Bir önceki yıla oranla sektör ihracatının yüzde 18,8 arttığına da dikkati çeken Öztiryaki, “200 ülke ve bölgeye ihracat yaparak neredeyse dünyanın ulaşmadık köşesini bırakmadık. 2019 yılında ise sektör ihracatını 10 milyar dolara ulaştırma hedefini ortaya koyduk. Başta ihracat olmak üzere döviz kazandırıcı işlemlerin çok daha önem kazandığı bu dönemde ihracat yapmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır. Bugün burada ödül almak için bulunan ve sektör ihracatımızın 3’te 1’inden fazlasını temsil eden firmalarımıza, bu anlamda da büyük bir görev düşüyor.

Türkiye ihracatında 2023 yılı hedefleriyle çıkılan yolda İDDMİB olarak payımıza düşeni yapmaya ve dünya pazarlarındaki paylarımızı artırmaya devam ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle ise konuşmasında, nisan ayının ihracatta yaşanan 15.3 milyar dolarlık rekoru anımsatarak, “Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık.
Üretmek kolay değil. İhraç etmek ve bunu devamlı kılmak da kolay değil, ama artık sağ olsun bakanımız, bakan yardımcılarımız ihracatı çok benimsiyor ve desteklerini esirgemiyorlar.
Sorunlarımız ile ilgili her zaman bir araya geliyor, birlikte çözümler üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Ödül törenin son konuşmacısı T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 13 yıl önce kendisinin TİM üyesi bir ihracatçı olduğunu hatırlatarak, “Sıkıntılarını çok iyi biliyoruz.
Bunları birlikte aşacağız.

Dertlerinizi gelin bize anlatın, ancak bunu yaparken empati kurmanızı istiyoruz.
Size göre en öncelikli sıkıntınız ne ise onu bize anlatın, ilk önce onu birlikte çözelim diyoruz.
Sektörün geçen yıl gerçekleştirdiği 8,2 milyar dolarlık ihracatın gurur verici olduğuna dikkat çeken Rıza Tuna Turagay, “İhracatınızı geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 18 oranında artırdınız.
Türkiye ihracatı yüzde 1.33 artarken, siz yüzde 4.6'lık bir orana ulaştınız.

Dünya ihracatından aldığınız pay yüzde 1.5 olurken, Türkiye'nin payı ise yüzde 0.9.
Bu rakamlar aslında sektörde katma değer olarak ne kadar önemli bir rol oynadığınızı gösteriyor.
Bu gerçekten de bizleri gururlandırıyor” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmalar sonrası aralarında, geçen yıl gerçekleştirdikleri ihracat ile yıldızlaşan, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret, Vestel, Öztiryakiler, Asaş Alüminyum Sanayi ve Ticaret, Kale Kilit ve Kalıp San, Altek Döküm Hadde Mamülleri San. ve Trakya Döküm San., gibi şirketlerin
bulunduğu 21 farklı kategoride 64 şirkete ödüllerin verilmesinden sonra tören sona erdi.
Gelenekselleşen ödül törenleriyle ülkemize döviz kazandıran tüm şirketlerimize moral ve motivasyon desteği veren İDDMİB’in tüm yöneticilerini, ödül alan, ülkemize döviz kazandıran şirketlerimizi kutluyor başarılarının devamını diliyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar