“İhracatımızı sayısal olarak artırmayı yeterli görmüyoruz”
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) tarafından düzenlenen Metalik Yıldızları Ödülleri töreninin davetlileri arasındaydım.
Törende; Demir çelik eşya, alüminyum mutfak eşya, alüminyum inşaat aksamı, metallerden kilitler, metal mobilya, demir çelik döküm gibi 24 farklı kategoride 61 firmaya ödül verildi.
Başkan Rıdvan Mertöz'den göreve geldiğinden bugüne değin üyelerinin ihracatlarını arttırabilmek yapılanları anlatmasını rica ettim...
Rıdvan Bey şunları söyledi: “2014 de seçildiğimiz yönetim kurulumuzla üyelerimizin ihracat kapasitelerini artırmalarında ve uluslararası pazarlarda rekabet güçlerini yükseltecek Ar-Ge, yenilikçilik ve tasarım alanlarında kendilerine destek vermeye devam ediyoruz.
Sürekli vurguladığımız gibi, ihracatımızı sayısal olarak artırmayı yeterli görmüyoruz.
Aşama aşama ihraç ettiğimiz ürünler arasında orta-yüksek ve daha sonra da yüksek teknolojili olanların oranını artırmalıyız.
Bu kapsamda, artık bir klasik haline gelen ve yakından takip edilen 'İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışmaları'nı 12.kez düzenledik.
Yeni konseptlerde farklı projelerin / tasarımların sanayicilerimizle buluşmasını sağlıyoruz. Tasarımcılarımızı yurtdışı eğitimlerini – Ekonomi Bakanlığımız imkânlarıyla- destekliyoruz, bu yarışmamızdan esinlenerek ETKİ adında -Endüstriyel Tasarımda Toplam Kalite ve İnovasyon- projesini İstanbul Kalkınma Ajansı desteğiyle hayata geçirdik ve tasarımcılarımızı ve sanayicilerimizi aynı platformda buluşturduk.
Gelecek yıldan itibaren BAKİEL Sektörü (Bağlantı elemanları-el aletleri ve kilitler) için yeni ve farklı bir anlayışla tasarım yarışması başlatıyoruz.
Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı yarışmalarımızla da üniversite- sanayici işbirliğini geliştirmeye çalışıyoruz.
Geçen yıl dördüncüsünü düzenlediğimiz yarışmamızda dereceye giren projeleri yine bir ilke imza atarak, 4. Uluslararası Alüminyum Teknolojileri, Makine ve Ürünleri İhtisasa Fuarı’nda (Aluexpo 2015) sergileyerek sanayicilerimizle daha uzun süre buluşmalarını sağladık.
Fuar ile eş zamanlı düzenlediğimiz organizasyonda; 80 projeye sanayicilere görücüye çıkma imkanı ve akademisyenler-öğrenciler arasında fikir alışverişi platformu sağladık.
6 projeyi ödüllendirdik, 30 tasarımcıyı yurtdışında prestijli akademilerde eğitime gönderdik.
Katma değeri yüksek plastik ve metal ambalaj ürünlerinin geliştirilmesi amacıyla bu sene ikincisini düzenlediğimiz Ambalaj Tasarım Yarışması'nda da 201 tasarım başvurusu aldık, 17 tasarımı ödüllendirdik.
Yarışmalar, sanayiciler için tasarım dünyasına aralanan bir kapı olmuş, bu aralıktan 'ETKİ Projesi' gibi tasarımcı ve sanayicinin birlikte yeni ürün geliştirdiği pek çok projenin doğmasına, tasarımcı istihdamlarına, dolaylı olarak katma değerli ürünlerin Türkiye’de üretilmesine olanak sağladı. Proje ile üretime hazır toplam 17 yenilikçi ürün tasarımı sektöre kazandırıldı.
Mutfak ve ev eşyaları, endüstriyel mutfak eşyaları, bağlantı elemanları - el aletleri ve kilit, yapı malzemeleri, alüminyum sektörlerinde Ur-Ge projelerimiz devam ediyor.
Alüminyum sektörümüze yönelik, sektörün ilgili paydaşları ve üniversiteleri işbirliğiyle, sektörün hem katma değerli üretim yapmasına yönelik araştırmalar hem de akredite olacak bir laboratuvar kurulması çalışmalarını başlattık.
İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması’nın on birincisini düzenledik.
Bugüne kadar toplam 3 bin 500 proje başvurusu elimize ulaştı, 330’dan fazla proje ödüllendirildi. Dünyaca ünlü firmalar yarışmalarımızı takip ederek, tasarımcılarımız ile iletişime geçmek istiyorlar. Tasarımcılar artık iş ararken bizi referans gösteriyorlar.
Ur-Ge projeleri de artık bizler ve firmalarımız için vazgeçilmez projeler oldu.
2 yıl içinde 14 yurtdışı ticaret heyeti düzenlerken 12 tane de karar verici nitelikleri olan alım heyetini ülkemize getirdik.
Farklı sektörlerimizin kendileri için büyük önem kazanan 25 yurt dışı fuarlarda mili ve / veya info stand katılımları düzenleyerek üyelerimize hizmet verdik.
5 AB / ISTKA projesi tamamladık ki en son projemizle, KOBİ’lerin Rekabetçi Ticari İstihbarat yetkinliklerini artırmayı hedefledik.
Bu projelerle firmalarımız hem oluşturulan küme içinde birbirleriyle güçlü bir sinerji yaratmış oluyorlar hem de kendi başlarına giremeyecekleri zor ve uzak pazarlara giriş yollarını buluyorlar. Böylece kriz ortamında bizleri biraz olsun rahatlatan pazar çeşitlendirmesine destek vermiş oluyoruz.”
Rıdvan Bey'in anlattıkları, orta-yüksek ve daha sonra da yüksek teknolojili ihracat için umut veriyor.
Kendisine ve arkadaşlarına kolaylıklar diliyorum...
Düzeltme ve özür: Çin Seddini Aşanlar (III) yazımda görüş bildiren Selçuk Aksoy’un şirket unvanı “Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür” olacaktı...