İhracatı arttırmanın formülleri!

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Geçtiğimiz hafta, İhracatçı Birlikleri'nin ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM), ihracatın arttırılması yönündeki tedbirlere ait görüşleri gazetemizde yer aldı. Başkanların görüşlerinin yer aldığı bu haberde belirtilenlere hak vermemek için ihracatçı olmamak gerek.

Bu görüşlerin bazılarına değinerek, biraz yorum yapmak isteriz.

Sayın M. Büyükekşi, AB ile yapılmış bulunan Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi gerekliliğini vurgulamış. Ayrıca AB’nin diğer ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmaları ve ABD ile yapılan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması’na dahil olunması konusundaki çalışmaların hızlandırılmasını istemiş. Öğrenci olduğumuz yıllarda 'Ortak Pazar' diye anılan şimdiki Avrupa Birliği (AB) için o zamanlar “Onlar ortak biz pazar” eleştirisi getirilmiş ve slogan olmuştu. Yıllar içerisinde bunun pek de yanlış olmadığı ortaya çıktığı için Sayın Büyükekşi’nin görüşüne katılmamak mümkün değil. Yalnız şunu da akılda tutmak gerekir ki AB ile olan ticaretimizde, ülkemiz sanayici ve tüccar erbabının kazanımları yadsınamaz. Ülkesel ölçekte bakıldığında bu işbirliğinin, mali dengeler açısından negatif görünüm verdiğini bilsek bile, ticaret ve sanayi kesimlerinin, ihracata yönelme, kalite anlayışı, dış ticarete alışma, uluslararası ticari ilişkilere sıcak bakma vb. gibi kazanımlarını da hatırda tutmalıyız.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Sayın Bülent Aymen’in “Finansman, maliyet ve parite problemi var” sözü çok çarpıcı. Finansmana erişim ve erişebilenlerin önüne çıkan maliyetler gerçekten işletmelerin ihracat hevesini kaçırtacak cinsten. Öte yandan işletmelerimizin, özellikle parite etkilerinden uzaklaşabilmek için kullanabilecekleri finansman kolaylıklarından haberdar olmamaları ve olanların da kullanmaya cesaret edememeleri de giderilmesi gereken başka bir sorun.

Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Sayın Mustafa Satıcı’nın “Bürokrasiyi azaltmak” görüşü, yılların getirdiği ve hâlâ çözülemeyen bir konu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman ise fuarlara verilen desteklerin artırılmasını öngörüyorlar. Bizim görüşümüz buna katılmak ve var olan desteğin en kısa sürelerde ödenmesi. Fuara katılım dönüşü yapılan başvuruya 14 ay sonra verilen cevapta eksik evrak bildirilmesinin neden olduğu olumsuzluklar sayılmakla bitmeyecektir.

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sayın Ahmet Tuncay Sagun ve İMMİB Koordinatör Başkanı Ali Kahyaoğlu da “İhracat düşüşüne ekonomik değeri yüksek ürünlerde ihracat artışını sağlayarak karşı koymak gerekiyor” diyor ki katma değeri az olan ürünlerin, ihracatımızı sıkıştırdığı aralık hep tartışılan bir konu. İleri teknoloji iyi de şimdiki ihracat ürünlerimizin daha yüksek katma değere sahip olarak üretilmesi çok kolay ve en kısa sürede olabilecek bir değişiklik.

Sözün özü şu ki verilen destekler, kösteksiz olsa bu durumda bile biraz ferahlık gelecek.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019