İhracatçıya yeni bir dolandırıcılık şekli

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

İhracat piyasasında ara sıra dolandırıcılık teşebbüslerine rastlıyoruz. Hepsi de birbirinden farklı olmaya çalışan ve ihracatçılarımızı kandırmaya yönelik teşebbüsler. Her ne kadar çirkin teşebbüsler olsa da içlerinde gerçekten yaratıcılık sergileyenler de var. Geçtiğimiz hafta uzun soluklu bir seminerimizin katılımcısı olan bir ihracatçı dostumuzla bir dizi telefon görüşmesi yapıp e-posta iletişimi gerçekleştirdik.

İletişimlerin konusu ihracatçı arkadaşımızdan yüklü miktarda ürün almak ve bu alım karşılığında da yüklü bir nakit ödeme yapmak isteyen alıcının, mal bedelini göndermek için, ihracatçımızın almasını istediği belgelerdi.

İthalatçı firmanın ihracatçımıza göndermiş olduğu bir banka belgesinde paranın, bizim ihracatçımızın " Benin Gelir İdaresi " denilen bir Batı Afrika ülkesinin devlet dairesinden alacağı "Resmi Ticaret ve Transfer Sertifikası" karşılığında transfer edileceği belirtiliyordu.

Bize para gönderecek bir ithalatçı, neden bizden ithalatçı ülkenin yetkililerinden bir belge almamızı istesin. Bizim gerçek, dürüst, sağlam veya para aklama işinde olup olmadığımızı anlamak istiyorsa, bunu kanıtlayan bir belgeyi neden bizim yetkililerimizden istemediği şüphe uyandıran ilk unsur oldu.

Belge şekil ve dil itibariyle pek uygun gibi görünse de dikkatli ve şüpheci gözlerden kaçamayan ayrıntılarla doluydu.

İlk olarak bankanın adını araştırdık " Oath International Bank PLC. diye bir bankaya rastlayamadık. İkincisi ise daha acemice bir detay idi. Banka için verilen e-posta adresi [email protected] şeklinde idi. Bu adresi araştırdığımızda ise karşımıza serbest e-posta adresi veren bir servis sağlayıcı çıkıyordu. Kendi internet adresi üzerinden e-posta kullanmayan bir bankanın gerçek olması ne kadar mümkündür acaba?

Banka belgesinin sonunda da istenilen" Resmi Ticaret ve Transfer Sertifikası " alınabilmesi için temas edilmesi gereken iki e-posta adresi veriliyordu. Bu iki adresten biri …@gmail.com uzantılı,  diğer adres ise …@revenue.com şeklinde idi ki bu adresi araştırdığımızda, giriş için şifre isteyen bir site ve site ismini tescil ettiren kişi bir başka ad altında çıkıyordu. Eğer "Benin Gelir İdaresi" denilen yer resmi bir devlet dairesi ise ki belgenin özü bunun böyle olduğunu ima ediyordu, bir devlet dairesinin ne böyle, ne de …@gmail.com gibi bir adres kullanması mümkün değil. Devlet dairelerinin bütün dünyada adresleri …@gov uzantılı olur.

Buraya kadar şüphe uyandıran unsurları saydık. Diyeceksiniz ki "dolandırıcılık bunun neresinde?" Bundan sonra olayın gelişmesi çok bilinen bir senaryoya göre olacak. Bu belgeyi aldığında parasının ödeneceğine kanan ihracatçı (olursa), bu adreslerle iletişime geçerek belgeyi almak istediğini bildirecek. Onlar da inandırıcılığı arttırmak üzere olayı biraz uzatarak resmi olduğu intibaı veren yazışmalar yapacaklar. Daha sonra ihracatçımıza bu belgenin hazır olduğunu, ancak belgenin imzasından önce belirli bir oranda belge harcı yatırılması gerektiğini söyleyecekler. Bu olayda gönderilmesi beklenen para 400.000 ABD doları civarında olduğu için, en azından % 0,5 belge harcı istense, ihracatçımızın 2.000 ABD doları kadar bir para yatırması için bir adres ve hesap verilecekti. Parayı yatırdıktan sonra siz sağ, onlar selamet. Ne e-posta iletişimi, ne devlet dairesi ve ne de banka ortada olacak.

Adamların niyeti açık, internette çapariyi salıyorlar, ne çıkarsa bahtına.

Oltaya kaç ihracatçı takılırsa o kadar belge harcı toplayıp nevaleyi doğrultacaklar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019