İhracatçı sayısı ve yaptıkları

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

 

 
Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM tarafından yapılan açıklamayla, 2011 yılının ihracatçıları arasında, ilk 1000 sırayı alanlar açıklanmıştı. Her zaman yaptığımız gibi bu listeyi merakla ve dikkatle incelediğimizde gördüklerimizi sizlerle biraz sohbete katalım isteriz. 2011 yılının toplam ihracat rakamının 134.571.378.000 (yüzotuzdört milyar...) olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. İlk 1000 ihracatçıya ait rakamların yayınlandığı TİM internet sayfasından indirdiğimiz tabloya göre manzara şöyle görünüyor;

sefikergonul.jpg

İlk 50 Firma ihracatının toplamı  41.587.588.501,81
İlk 50 Firmanın ihracatlarının toplamının 2011 Yılı İhracat toplamına oranı % 31 (30,80)

TİM Başkanı Sayın Mehmet Büyükekşi'nin konuşmasında söz ettiği 55 bin aktif ihracatçı rakamını Türkiye ihracatçılarının sayısı olarak ele alalım ve bu rakamlara oradan bakalım. 2011 yılı ihracat rakamının yaklaşık % 65'ini ilk 1000 ihracatçının yaptığı belirtiliyor. Düşelim bunu 55 bin denilen ihracatçı sayısından. Kalan 54 bin ihracatçının 2011 yılı tüm ihracatının sadece % 35îni yaptığını görüyoruz. İlk 1000 ihracatçıya baktığımızda aralarında KOBİ diyebileceğimiz firma pek görünmüyor doğrusu. Yaptıkları kuşkusuz çok amma çok güzel de bizim aradığımız, KOBİ ölçeğindeki firmaların neler yapabildiği.

Şimdi burada belirtmek istediğimiz önemli bir nokta var ki o da hiç kimseye veya kuruma muhalefet yapmadan ve yapılanları asla küçümsemeden farklı pencerelerden bakmaya çalıştığımız. O pencere de şu ki Türk sanayisinin ezici bir çoğunluğu KOBİ ölçeğindeki firmalardan oluşuyor. Eğer biz bu KOBİ'lerin ihracat yapabilir duruma geldiklerini görebilirsek, 2023 için konulan 500 milyar ABD Doları hedefinin küçük kalacağını iddia etmekte gecikmeyiz. İhracatı arttırmak için yapılması gerekenlerin en önünde " NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI " oluşturmak geliyor. Biz ihracatın artışını sağlamak için ne yaparsak yapalım, yapılanları değerlendirip kullanacak nitelikli insan kaynağı olmaz ise bu hedeflere varmak hayal olmaktan öteye gidemeyecektir. TİM araştırma yapıyor ve ihracatçılarımızın karşılaştıkları zorlukları belirliyor. Çok güzel çalışmalara imza atıyorlar da KOBİ ölçeğindeki sanayicilerin ihtiyaç ve beklentilerinin bu araştırmaya katılanlarla aynı olup olmadığı konusunda ciddi endişelerimiz olduğunu belirtmek isteriz.
Yıllardır çeşitli vesilelerle KOBİ ölçeğindeki firmalarla birlikte oluyor ve çalışıyoruz. Gördüğümüz resmin en çok öne çıkan kısmı " NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI " ve bunun yanı sıra " BİLGİ " ihtiyacı.
Kuşkusuz büyük ihracatçıların sıkıntılarının giderilmesi, ihracatımızda büyük yer aldıkları için daha önemlidir. Ancak ihracat savaşında çok az sayıdaki firma ile cepheye gitmek mi yoksa savaşçı ve hatta nitelikli savaşçı sayısını arttırarak ve dahi cepheyi genişleterek hareket etmek mi daha verimli olacaktır sorgulamak gerekir.

Bu arada TİM tarafından belirtilen, Türk Hava Yollarının ihracata katkısını da vurgulamadan geçmememiz gerektiğini düşünüyoruz. THY tarafından hat açılan ülkelere olan ihracatlarımızda % 10 ile % 112 arasında değişen artışlar görülmüş. Bu mutluluk verici bir durum ve takdirle karşılıyoruz. Zira meslek hayatımıza başladığımız yıllarda, komşu Suriye'ye bile gitmek için yollar kısıtlıydı. Ya Avrupa havayollarından birisinin İstanbul uğraklı Şam seferini bekleyecektik ya da Beyrut'a uçup oradan dolmuşla Şam'a geçecektik. Başka bir seçenek de Adana uçağından sonra Cilvegözü kapısından Suriye'nin Bab El Hava kapısına girerek, oradan da Halep'e ve daha sonra da Şam'a dolmuş ile gitmek idi. Döviz kısıtlaması nedeniyle Türkiye'ye vaktinde dönmek için kamyonet sırtında hududa geldiğimiz günleri düşünürsek yeni hat açan THY yöneticilerine nasıl teşekkür ederiz bilemiyorum

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019