İhracat’a yeni pazarlar

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI [email protected]

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından biz basın mensuplarının elektronik posta kutusuna bir e-mail düştü: İhracat Pusulası’nda yeni rota Güney Kore. 10 ülkeyi kapsayacağı belirtilen İhracat Pusulası Programı, Güney Kore etkinliğiyle başlamış oldu. TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre, Hyundai, Samsung, LG gibi dünyaca ünlü Koreli firmalar bugüne kadar ülkemize büyük yatırımlar yaptılar ve kazandılar. Daha fazla Koreli firmanın ülkemize yatırım yapmasın da beklentiler arasında. Ve hatta, iki ülke olarak ortak bir şekilde 3. ülkelerdeki işbirliği imkanlarının da değerlendirilmesi arzusu Sn.Çıkrıkçıoğlu tarafından dile getirilmiş.

Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Cha Young-Cheol, zeytinyağı ve fındığın Güney Kore pazarında umut vaat eden ürünler olduğunu söylerken, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Güney Kore İş Konseyi Başkanı ve Kibar Holding CEO’su Tamer Saka ise iki ülke KOBİ’leri için bir ortaklık modeli geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Hedef Pazarlar Programı’nın ardından İhracat Pusulası Programı’nı başlattı. Edinilen bilgilere göre, İhracat Pusulası’nda belirlenen 10 ülkeye yönelik gerekli bilgiler yapılacak toplantılarda aktarılacak, sonrasında ülkelere ticaret heyetleri düzenlenecek. İhracat Pusulası’nın ilk etkinliği ve hedef pazarı Güney Kore olurken, 7-9 Ağustos tarihlerinde ticaret heyetinin gideceği de notlar arasında. İhracat Pusulası Programı kapsamında önümüzdeki aylarda Gana, Rusya, Irak, Japonya, Kenya, Hindistan, ABD, Nijerya ve Kuveyt etkinlikleri düzenlenecek.

Rota: Güney Kore etkinliğinin açılışında konuşan TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, “Dünyada 5G teknolojisine ciddi yatırım yapan üç ülkeden biri olan Güney Kore ile daha fazla dış ticaret yapmalıyız. Bugün Güney Kore’nin ithalatından sadece binde 2 pay alıyoruz. 2016 ihracatımız 518 milyon dolar. İthalatımız ise 6,4 milyar dolar. Bir tarafın sürekli kazandığı bir sistem sürdürülebilir olamaz. Karşılıklı yatırımlarımızı artırmalıyız” dedi. Türkiye İmaj Kampanyası’nın çekimlerine katılan Hyundai CEO’su Mong Hyun Yoon’a teşekkür eden Çıkrıkçıoğlu, “Hyundai, Samsung, LG gibi dünyaca ünlü Koreli firmalar bugüne kadar ülkemize büyük yatırımlar yaptılar ve kazandılar. Daha fazla Koreli firmanın ülkemize yatırım yapmasını bekliyoruz. Hatta, iki ülke olarak ortak bir şekilde 3. ülkelerdeki işbirliği imkanlarını da değerlendirmeliyiz” derken, etkinliğe katılan Güney Kore İstanbul Başkonsolosu Cha Young-Cheol ise, Güney Kore pazarında Türkiye için umut verici ürünlerin tespit edilmesi gerektiğini belirtti. Tarım ürünlerinde ciddi potansiyel bulunduğunu ve zeytinyağı ile fındığın umut vaat eden ürünler olduğunu söyleyen Cha, “Tasarım ve inşaat malzemeleri ürünlerinde işbirliği imkanları bulunuyor. Yenilenebilir enerji de işbirliğinde umut vaat eden alan olma özelliği taşıyor” diye konuştu.

İhracatın artmasına dair her türlü girişimi desteklediğimi belirtmeliyim. Bugün yine gazetemizde yer alan bir habere göre, TİM’in yapısında da değişiklikler olacağı ve ihracatçı birliklerinde bir yandan azaltmaya gidilirken, diğer yandan yeni bazı birliklerin açılmasının söz konusu olacağı belirtilmiş. Mantıklı olduğu sürece alınan kararları desteklemeliyiz elbette; ancak ihracatçıların da birliklerin de, yeni pazarlar konusuna daha fazla ehemmiyet gösterirken, aynı zamanda bir Turquality uzmanı olmam nedeniyle de net söyleyebilirim ki, Turquality kavramının ve bilincinin daha da yaygınlaştırılmasıyla, ihracattaki markalaşma ve pazarda kalıcı olma hedeflerimiz her geçen gün biraz daha yükselecek, yeni pazarlara ve ülkelere açılabilme konusunda itici güç oluşturacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sezon sonu, sezon başı 13 Aralık 2024
Devalüasyon olmadan olmaz 06 Aralık 2024
Sermaye göçü 29 Kasım 2024