İhracata sevinemiyoruz çünkü ithalat patlamış durumda

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bu yıl 11 ayda ihracat  geçen yıla göre yüzde 10.9 artarak 102 milyar dolar oldu. TİM yönetimi her ay başı ihracat rakamlarını açıklarken "yeni bir rekor/tarihi gelişme" olarak gerçekleşmeyi övüyor.

İyi de bu ekonomi bu ihracatı ne kadar ithalat ile gerçekleştiriyor? İyi de ihracatta geçen yıla göre yüzde 10.9 artış sağlanırken ithalat ne kadar arttı?

TÜİK rakamlarına göre Ocak-Ekim döneminde ihracat 92 milyar dolarken ithalat 147 milyar dolar oldu. Dış ticaret açığı 55 milyar dolara yükseldi.

Yılın ilk 10 ayında ihracat artışı yüzde 11.4, ithalat artışı yüzde 30.5 oranında.

Dış ticaret açığı sonunda cari açığı (döviz açığını) büyütüyor. 2010 yılı cari açığının 40 milyar doların üzerine çıkacağı görülüyor.

Sonra da gelsin sıcak para…Sıcak para olmadan bu açığı kapatmak şimdilik imkansız. Ama sıcak para açığı kapatırken. Döviz fiyatını düşürüyor. Döviz fiyatı ucuz ithalatı kamçılıyor.

İthalat gideri büyüyor. İhracatçı daha çok ithal girdi kullanıyor. Daha güç ihracat yapıyor.

Türkiye kısır döngüden bir türlü kurtulamıyor. Bu daha ne kadar böyle devam eder? Eğer döviz kuru değişmez ise çok uzun süre devam eder.

Çünkü ekonomi henüz uyanma safhasında. Ekonomi uyanınca 2011 yılında daha fazla ithalat gereği ortaya çıkacak. Dövizin ucuzluğu karşısında yerli üretim rekabet şansını kaybettikçe   talep daha çok ithal malına yönelecek.

Bu arada ihracatın yapısına dikkat etmek gerekiyor. En fazla döviz getiren ilk 3 üretim dalı  otomotiv, hazır giyim ve konfeksiyon ve kimya ürünleri.

Otomotiv ve kimya ürünleri  büyük ölçüde ithal girdiye dayalıdır. Ne kadar ihracat o kadar ithalat denektir. Eskiden daha çok yerli girdiye ve katma değere dayalı olan  hazır iyim ve konfeksiyon sanayi de şimdilerde ucuz ithal girdi kullanıyor.

Açık anlatımıyla ihracatta önde koşan üretim dalları aslında ithalatı artıran tür üretim yapısına sahipler.

Bütün bunlar sanayi stratejimizin doğru dürüst masaya yatırılmasını,  doğru dürüst bir in-put out-put (Girdi-çıktı) çalışmasını zorunlu kılıyor. Bu çalışmayı Devlet Planlama Teşkilatı yapabilir. TOBB yardımcı olabilir. Bu çalışmanın mutlaka başlatılması gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018