İhracat ve SWOT (2)

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Sohbetimize katılan dostların hatırlayacağı gibi, geçen hafta sohbetimizin konusu SWOT analizi idi. Bu analizin konusunun, firmanın iç dinamiklerinin incelenerek zayıf ve kuvvetli olduğumuz yönlerin vurgulanması ve pazar koşullarının değerlendirilmesi ile de piyasada bulabileceğimiz fırsatlar ile bize karşı oluşabilecek tehditlerin belirlenmesi olduğunu hatırlayalım.

Bir okurumuzun bu çalışmanın ihracat çabalarımıza nasıl uygulanabileceği konusundaki yorumlarını göndermiş. Bu arkadaşımıza göre, ihracat piyasalarının değerlendirilebileceği verilerin çok fazla olması, bu analizin ihracata uygulanmasını biraz zor gibi gösteriyor. Aslında verilerin çok olması doğru amma uygulama pek de zor olmasa gerek. Bir örnek çalışma yapmaya çalışalım ve bu analizi ihracata nasıl uygulayabiliriz biraz irdeleyelim.

Kendi firmamıza bakalım ve kuvvetli olduğumuz yönlerimizi ortaya koyalım.

Kalite yönetim sistemimiz var ve güzel işliyor. Tedarikçilerimiz de istediğimiz kaliteli ürün teslimatını zamanında yapıyor. Bu nedenle de ürünlerimiz kalite olarak üst seviyelerde çıkıyor. Personel sayımız sanayi ortalamasının altında ancak yine de işlerimiz aksamadan yürüyor. Makine parkımızın yaş ortalaması oldukça iyi. Kapasitemizi vardiya yaparak arttırabiliyoruz ve bunun için personel sorunu çıkmıyor. Personel arasında İtalyanca konuşan birisi var. Bilgisayar alt yapısı kuvvetli, üretimde kullanımda ve iletişimde sorun yaşamıyoruz. İşletmemizin konumu hammadde piyasalarına ve uluslararası taşımacılık noktalarına yakın.

Zayıf olduğumuzu düşündüğümüz yönlerin önünde ise nakit akış sıkıntısı var. İhracat pazarlarının nasıl bulunduğu konusunda bilgimiz yok. İhracat işlemlerini de çok az seviyede biliyoruz. İhracat için sağlanan devlet desteklerini pek bilmiyoruz ve başvursak da alamayacağımızı düşünüyoruz. Maliyetlerimiz yüksek çıkıyor. Üretim bilgilerinin detayları bir kişinin elinde, o kişi hastalansa veya ölse çok zorda kalırız.

İhracat pazarı penceresinden bakıldığında fırsatlar görünüyor, zira müşteriler kendisi bizi buluyor. İhracat için düşündüğümüz pazarlara ülkemizin fiziksel yakınlığı var. İç piyasadaki müşteri memnuniyeti bizi cesaretlendiriyor. Firmamızın sektördeki itibarı iyi ve ihracat müşterisi araştırma yapsa olumlu sonuç verir. Yüksek kalite ve hızlı teslimatla rakiplerimizden müşteri kapabiliriz.

İhracat yapmayı düşündüğümüz piyasalarda görünen tehditlerden önde geleni, rakip sayısının çok olması. Piyasada bizim ürünümüze alternatif olabilecek ürün olması da başka bir tehdit. Büyük çaplı uluslararası rakiplerin bazıları da hedef pazarlarda yerleşik durumda bulunuyor. Daha kalitesiz ancak daha ucuz veren rakiplerin olması da başka bir unsur. Yerel rakiplerden bazıları o pazarlarda aktif pazarlama yapabiliyor.

Bu yazdıklarımız hayali bir firma için belirlenen unsurlar. Bazıları ve hatta tümü size de uyabilir. Bunları belirledik de ne olacak ne yapacağız diyeceksiniz. Yapılması gereken zayıf olduğumuz noktaları nasıl ortadan kaldırırız diye bir çalışma ve planlama yapmak. Unutmayalım ki ortadan kaldırılan her zayıf nokta bize fırsat veya kuvvet olarak kazanç sağlayacaktır. Fırsatların nasıl değerlendirmemiz gerektiğinin de analizini yapmalı ve kuvvetli olduğumuzu söylediğimiz yönlerimizin, fırsatları değerlendirmek için yeterli olup olmadıklarına bakmalıyız. Kuvvetli olduğumuzu düşündüğümüz unsurları nasıl öne çıkarırız ve bizi dış piyasalarda güçlü kılmalarını sağlarız diye strateji kuralım. Acaba bu yönlerimiz bizi tehditlerden koruyabilir mi diye değerlendirme yapalım. Kendimizi tehdit olarak belirlediğimiz unsurlardan nasıl koruyabiliriz diye çalışma yapalım. Bu çalışmaları her pazar ve her ürün için ayrı, ayrı yapmalıyız ki doğru olabilen değerlendirmeler yapabilelim. Bu çalışmalar da bizi işlemesi kuvvetle muhtemel bir ihracat eylem planına doğru götürecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019