İhracat umut veriyor ancak...
Daha önce, Kayseri’nin hem ihracatçı firma sayısında, hem de sanayi ürünü ihracatında artış trendi izlendiğinden söz etmiş, ‘aylık ihracatın, ikinci çeyreğin ilk ayı nisan da 170 milyon dolar bandına çıkması, 2 milyar dolar olarak dillendirilen 2014 yılı hedefinin, habercisi olabilir.’ demiştik.
Nitekim, ihracat yılın ilk yarısında, geçen yılın ayni dönemine oranla yüzde 13 artarak, 923.2 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiş, ilk altı ayda, hedefl enen yıllık hasılanın nerede ise yarısına ulaşılmıştı. Ne var ki, Ortadoğu pazarlarına ulaşımda yaşanan sorunlar, ikinci altı ayda ilk yarı verilerini yakalamanın pek de kolay olmayacağını gösteriyor.
Irak’taki, Suriye’deki gelişmelerden sadece firmalar değil, yöneticiler de rahatsız. Örneğin, Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, “Aslında yılın ikinci yarısında çok daha iyi bir performans bekliyorduk, ama maalesef bölgemizde yaşanan siyasi gelişmeler, temmuz- eylül dönemi performansımızı etkilemişe benziyor. Olumsuz sürecin fazla uzamamasını ve bir an önce, normal hayata dönülmesini temenni ediyoruz” diyor.
2013 başından beri ekonomik kriz öncesinin canlılığı vardı Kayseri’nin dış satışlarında. Yatırım ve istihdamda yaşanan duraksamaya karşın, hem ihracatçı firma sayısı artıyor, hem de sanayi ürünü ihracatında düzenli bir artışa tanık olunuyordu. Nitekim 2013 sonunda 140 milyon dolar sınırı ikinci kez aşılmış, aylık ihracat 2014’le birlikte 150 milyon, nisan itibariyle de 170 milyon dolar seviyesine ulaşmıştı. Düşüş sinyali ise mayısta geldi ve de, haziran da 160 milyon doların altına indi. Anlaşılan, düşüş verileri yılın üçüncü çeyreği için de geçerli.
Neyse ki, Ortadoğu’da kafası karışan sanayici, öteki dış pazarlardan memnun görünüyor. Nedeni, Kayseri orijinli ürünlerin, sadece Ortadoğu’da değil, uluslararası pazarlarda da ilgi görüyor olması. Bugün 175 firmanın yüzden fazla ülkeye ayda ortalama 150 milyon dolarlık mal satması bu ilginin açık göstergesi. Yeri gelmişken belirtelim; elektrikli ev aletleri Kayseri’nin son aylarda yıldızı en çok parlayan ihraç ürünleri… Keza, öteki demir- çelik ürünleri ile iletişim kabloları da öyle. Tabii, tekstilin, mobilyanın da, gözardı edilmemesi gerek...