İhracat şubatta moral verdi
İhracat gelirimiz şubat ayında yüzde 3.1 artışla 10 milyar 790 milyon dolar oldu.
İhracat gelirlerinin, 14 ayın ardından ilk kez artışa geçmesi önemlidir.
- Yılın ilk ayında ihracatın yüzde 22 oranında gerilemesi, moralleri bozmuştu.
- İşte bu nedenle şubat ayı ihracatının artmasına sevindik.
Gelirimiz arttı ama bu geliri, (Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yapılan açıklamaya göre) , kilogram olarak yüzde 26 oranında daha çok mal satarak elde ettik.
Şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 986 milyon dolarla motorlu taşıt araçları ve yan sanayi gerçekleştirdi. Daha sonra 1 milyar 425 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1 milyar 145 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri geliyor.
TİM verilerine göre şubat ayında da ihracat gelirlerinde parite nedeniyle 128 milyon dolar eksilme gerçekleşti. Euronun değer kaybının ihracat gelirlerindeki olumsuz etkisi giderek azalıyor. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke yüzde 13.1 artış ile Almanya, yüzde 15.7 yükselişle İtalya, yüzde 12 büyümeyle Fransa oldu.
İhracat AB bölgesine yüzde 12, Afrika'ya yüzde 17, Okyanusya'ya yüzde 20, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 19 oranlarında arttı. Kuzey Amerika'ya yüzde 8 ve Ortadoğu ülkelerine ise yüzde 3 oranlarında gerileme oldu.
Şubat ayı ihracat verileri bizim belli konularda yoğunlaşmamız gerektiğini gösteriyor:
- İhracat geliri elde etmek veya mevcut pazarları kaybetmemek için aynı malı daha ucuza satmak ekonomik bakımdan yanlıştır.
Bu sürdürülemez bir ihracat politikasıdır.
- Irak, Suriye, Rusya pazarlarındaki olumsuz gelişmelere rağmen ihracat çabalarının sürmesi olumlu bir gelişmedir.
- Afrika gibi yeni pazarlarda ihracata yönelme, alkışlanacak gelişmelerdir.
Bütün bunlara rağmen, ihracatta gerçekçi gelir artışına dönük yeni politikalara ihtiyaç olduğu görülüyor.
Dış pazarda talebi olan malları dünya kalitesi ve dünya fiyatı ile üretecek bir yapı değişimini gerçekleştirmeye mecburuz.
İhracattaki gelişmenin iç talepteki yavaşlamayı dengeleyecek güce oluşması, daha ucuza değil, gerçek fiyatla daha çok ihracat yapmakla mümkün olabilecek.