İhracat ralliye ne kadar benzer?

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

 

 

 
Geçtiğimiz hafta, Zonguldak / ZONİAD tarafından organize edilen çalışma dizisini bitirdik. Neden ihracat yapmak gerektiği ile başlayıp, strateji kurmakla devam edip, hedef pazar araştırmaları ve değerlendirmeleri ile bitirdik. Her zaman olduğu gibi, konuların içerisine serpiştirilen örnekler gerek kendi tecrübelerimizden, gerekse ihracatçı dostlarımızdan derlediğimiz örnekler olduğu için, katılımcı dostlarımıza çok ilginç gelmişlerdi. Katılımcı dostlarımızdan birisi, ihracatın bu kadar keyifli ve heyecan verici bir iş olduğunu öğrenmekten duyduğu memnuniyeti belirtirken, karşılaşılabilecek ani değişikliklere doğru tepki verebilmek için, doğru bilgi ile hareket etmenin önemini bir kere daha anladığını belirtmişti. Şehirlerarası yolda giderken girdiğim keskin bir dönemeçte, uyarı levhasındaki hızda olmama karşın, yağış nedeniyle arabamın kayması sonucu gösterdiğim tepki ve aldığım olumlu sonuç, bana yine geçen hafta yaptığımız, ralli sürüşü ve kriz yönetimi benzeşmesi sohbetini anımsattı.
İhracata uzun zaman ayırıp severek yapanlar, onun ne kadar heyecan veren ve ara sıra da adrenalin pompalayan bir iş olduğunu bilirler. Sakin bir gününüzde gelen bir telefon, sizi rehavet içerisinde oturduğunuz koltuğunuzdan zıplatırcasına kaldırır ve sıkı bir maratona başlatabilir.
 
İhracata hazırlanmak
 
Ralli yapanlar, yarış öncesi arabalarını en ince detayına kadar hazırlamak zorundadırlar. Aksi takdirde ya kaza yapma ya da yarış dışı kalma gibi tatsız olaylarla karşılaşacaklardır. İhracatçı dostlarımıza da herzaman yaptığımız tavsiye, ihracat yoluna çıkmadan önce, işletmelerinin ihracata hazır olup olmadığının belirlenmesi olmaktadır. Ralli hazırlığı benzeri, işletmelerini hazırlamadan yola çıkanlar, yaptıkları masrafla kalıp hüsrana uğrayabilecekleri gibi, ihracat kazası yaparak zarara girebileceklerdir. İşletmemizi bir ralli aracına benzetirsek, yöneticimiz de onun sürücüsü olmak durumundadır. Nasıl bir ralli sürücüsü, aracının nasıl olması gerektiğini bilmeden ve hazır olup olmadığını anlamadan yola çıkamaz ise, işletmesinin ihracat yapmak için nelere ihtiyacı olduğunu bilmeyen bir yöneticinin de ihracat yoluna çıkması ihracat kazasına, başka bir deyişle zarara, itibar kaybına, ihracat korkusu taşımaya davetiye çıkarmaktır. 
 
Ralli sürücüsü, yardımcısı (co-pilot) olmadan, tek başına yarışı pek götüremez. Aynı şekilde, ihracatı da " ben yaparım " mantığı ile tek başına götürmek mümkün değildir. Nasıl ralli aracını bir ekip hazırlayıp yola çıkarıyorsa, ihracat yoluna çıkan ve bu yoldaki işletmeyi yolda tutan da işlememizdeki ihracat pazarlama sorumlusu, satınalma, üretim, finansman, sevkiyat sorumluları ile başlayarak, gümrük müşaviri, bankacı gibi harici ekip unsurları devam eden ekiptir. Bu ekibin yaptığı tüm işler birbirini etkiler ve kaçınılmaz olarak, bu ekibin yapacağı bir hata da işin bir noktasında olumsuzluk olarak ortaya çıkacaktır. Bu olumsuzluk, kalite uyumsuzluğu, teslimatta gecikme, işletmede finans sıkıntısı, nakliyede aksama, ödeme almada gecikme gibi bir dizi sorunu önümüze getirebilir.
 
İhracat yapıyor olmak, herşeyi iyi bildiğiniz veya tüm bildiklerinizin geçerli ve güncel olduğunu ortaya koymaz. Değişen koşullara uyum sağlamak amacıyla gerek yerel, gerekse uluslararası kurallarda ve dahi mevzuatta değişiklikler olmaktadır. Bunları izlemek ve bilgi dağrcığımızı güncel tutmak zorundayız. Ara sıra yaptığımız uygulamaları gözden geçirerek, bunların daha iyi yapılıp yapılamayacağını bulmaya çalışmalıyız. Ralli sürücüsü dostumuz, iyi bir sürücü olmasına karşın eski sürüş videolarını, başka sürücülerin çekimleri ile karşılaştırarak, daha iyi olabilecekleri noktaları belirlemiş, o noktalar için ilave eğitim almış ve sonuçta daha iyi zamanlamalara erişmişler. 
İhracatçı dostlarımızın da piyasayı gözlemleyip, tecrübesi ve bilgisi ile yol gösterebilenlere bakarak, onları taklit etmekten kaçınıp ancak feyz alarak, kendi uygulamalarını gözden geçirip geliştirmeleri çok yararlı olacaktır. 
Neyi bildiğinizin farkında olmaktan ziyade, neyi bilmediğinizi anlamaya çalışmak, size erdemli ve başarılı olmanın yolunu açacaktır.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019